PREMIERĂ: Statul american Arizona deschide un birou comercial la București: „Este o șansă uriașă pentru România de a atrage investiții”

PREMIERĂ: Statul american Arizona deschide un birou comercial la București: „Este o șansă uriașă pentru România de a atrage investiții”
Statul american Arizona își face birou comercial la București
Publicat: 14/12/2023, 12:04
Actualizat: 14/12/2023, 15:23

Legislativul statului Arizona a votat pentru deschiderea unei reprezentanțe economice la București, ceea ce ar putea duce la creșterea investițiilor americane în România.

Anunțul a fost făcut de deputatul PNL Cristian Băcanu și primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Deputații statului Arizona au votat deschiderea unei reprezentanțe economice la București. Aceasta este primul oficiu de acest tip al unui stat american în regiunea central și est-europeană.

„Votul deputaților a venit ca urmare a eforturilor bilaterale susținute de diplomație parlamentară, în urma unei delegații a reprezentanților statului Arizona la Bucureşti şi a mărturiei pe care am depus-o în Congresul statal, unde am prezentat cauza României, alături de primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu.  Decizia părții americane vine ca urmare a discuțiilor și negocierilor pe care le-am început în luna august la Londra cu reprezentanții statului Arizona, membri ai Comisiei de Comerț Internațional, continuate la București și finalizate zilele acestea în Phoenix. Un rol important în aceste negocieri l-a avut Ciprian Ciucu care, la invitația mea, a venit alături de noi la întâlnirea de la Phoenix, când s-a decis ca reprezentanța economică a Arizonei să se înființeze în sectorul 6”, conform unui comunicat de presă semnat de Cristian Băcanu.

Cristian Băcanu / Sursa foto: Facebook
Cristian Băcanu / Sursa foto: Facebook

„Reprezentanța economică reprezintă o șansă uriașă pentru România de a atrage investiții”

„În tot acest timp le-am prezentat americanilor importanța strategică și mai ales oportunitățile economice și de investiții ale României: cel mai important port UE la Marea Neagră, rute comerciale pe Dunăre, industrie de ultimă generație, resurse energetice on și off-shore și cel mai important, forță de muncă calificată. Toate acestea sunt complementare cu cele mai importante industrii din Arizona, un stat care la nivel federal este cunoscut pentru companii de top în industria IT, auto, farmaceutică dar și în domenii ce țin de securitatea națională, precum industria semiconductorilor și a bateriilor necesare în tranziția energetică”, continuă sursa citată.

Parteneriatul strategic dintre România și SUA funcționează în special pe dimensiunile diplomatică, militară și de securitate și scopul la București este ca acesta să se extindă pe componenta economică.

„SUA reprezintă principalul aliat al României, însă noi ne-am dorit mereu ca parteneriatul strategic să se dezvolte mai mult pe componenta economică, să atragem investiții substanțiale pentru ca această dimensiune să se materializeze și să fie resimțită de toți oamenii. Reprezentanța economică reprezintă o șansă uriașă pentru România de a atrage investiții şi oportunități de afaceri majore, pentru că aceasta va oferi informații credibile și îndrumare investitorilor americani, dar şi companiilor europene interesate de investiții în Arizona. Reprezentanța va oferi informații despre legislația din România și îi va pune în contact direct cu partenerii români şi europeni din mediul de afaceri al Europei centrale şi de est. Scopul nostru pe termen mediu este ca România să devină un real hub pentru Europa Centrală și de est”, mai spune Băcanu.

Conform sursei citate, acesta este doar primul pas în consolidarea oportunităților de investiții în relațiile bilaterale și că e important ca în viitor să replicăm aceste reprezentanțe economice și cu alte state componente ale SUA, inclusiv prin implicarea autorităților locale din România.

„După succesul parlamentar pe care l-am avut în Arizona, voi deschide discuții similare și cu autoritățile altor state americane pe care le voi invita să deschidă reprezentanțe în România. Majoritatea statelor americane au economii mai mari decât țara noastră. De exemplu, economia statului Arizona este de aproximativ două ori mai mare decât economia României și este unul dintre statele cu cele mai liberale politici economice”, a mai arătat Băcanu.

Ciucu: „Nu am vrut să fim acuzați de turism”

Primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu a vorbit, la rândul, lui despre noul birou ce urmează să se deschidă la București.

„Puțină diplomație economică și un mare succes pentru Sectorul 6 și pentru România! Primul Birou de Comerț al statului american Arizona (și în general al unui stat SUA), din Europa Centrală și de Est, va fi deschis în Sectorul 6! (…) Poate vi se pare surprinzător faptul că… Arizona! Nu este! Acest stat american are aproape de 2 ori PIB-ul României și este statul SUA cu cea mai mare viteză de dezvoltare! De ce? Pentru că sunt lipiți de California, adică de cea de-a patra economie a lumii, iar dezvoltarea care nu mai încape în California se varsă în Arizona (spill over effect). Ajutați de politici liberale din punct de vedere economic, dezvoltarea este rampantă și zeci de mii de oameni se relochează în Arizona, anual, pentru oportunități și calitatea vieții.

Și pentru hate-rii și cârcotașii de serviciu…, știu că vor fi apărut comentariile: pentru această deplasare nu am folosit bani publici, ne-am plătit singuri transportul și am fost cazați prin ospitalitatea lor. Cum nu am știut dacă vom avea succes, nu am vrut să fim acuzați de turism”, a subliniat Ciucu, într-o postare pe Facebook.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete