Premierul demis și premierul desemnat se întâlnesc cu marii producători de medicamente la Palatul Victoria. Care este tema discuțiilor

Premierul demis și premierul desemnat se întâlnesc cu marii producători de medicamente la Palatul Victoria. Care este tema discuțiilor
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 01/11/2021, 12:35

Premierul demis Florin Cîțu și ministrul demis al Apărării Naționale, care este și prim-ministrul desemnat să formeze un nou Guvern, se întâlnesc, luni, la Palatul Victoria, cu reprezentanții marilor producători de medicamente.

Agenda oficială a premierului demis include, de la ora 15:30, o întâlnire de lucru pe tema asigurării accesului pacienților la medicamente.

Potrivit Biroului de presă al Guvernului, la întâlnire participă ministrul demis al Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, consilierul onorific al prim-ministrului, Nelu Tătaru, reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), directorul Terapia Cluj, Bogdan Ungureanu, directorul Antibiotice S.A, Nani Ionel și directorul general Zentiva, Simona Cocoș.

Consultări pentru un nou Contract-cadru

Nicolae Ciucă a depus, sâmbătă, la Parlament, programul de guvernare și lista miniștrilor propuși pentru viitorul Cabinet, listă în care apare și Nelu Tătaru, pentru un nou mandat de ministru al Sănătății. Marți sunt programate audierile, iar miercuri, votul în plenul reunit.

De amintit că, în luna iulie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății au demarat un proces amplu de analiză și consultare privind noul model al Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate și a normelor de aplicare ale acestuia, aplicabile începând cu 2023, și normele Contractului-cadru aflat în vigoare, aplicabile începând cu 2022.

În acea lună reprezentanții pacienților cronici din România reclamă, printr-o scrisoare deschisă recentă, lipsa unor medicamente importante pentru bolnavi în farmaciile din țară, ca urmare a politicilor publice din sănătate.

Conform calendarul procesului, publicat pe site-ul CNAS, între 13 iulie și 31 august era programată colectare propuneri în format electronic, prin formularul dedicat, între 1 – 30 septembrie –analiza comună CNAS-MS privind oportunitatea și fezabilitatea propunerilor, precum și consultări cu actori din sistemul de sănătate, iar între 1 octombrie – 31 decembrie – Lucrări pentru implementarea unor propuneri, inclusiv consultări și negocieri conform legislației aflate în vigoare.

Lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România a fost aprobată de ministrul Sănătății și a fost publicată în Monitorul Oficia în luna iulie Astfel, aproximativ 1.000 de medicamente sunt decontate 100% de stat.

Românii așteaptă doi ani și jumătate pentru acces la noi medicamente

Conform studiul anual al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA) – Patients WAIT survey , realizat în parteneriat cu IQVIA, în Europa, pacienții pot aștepta  între 4 luni și 2 ani și jumătate pentru a avea acces la aceleași medicamente noi în funcție de țară, România aflându-se pe ultimul loc în acest clasament. Raportul a fost dat publicității la finalul lunii mai de către reprezentanții Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente  (ARPIM  – membră EFPIA).

Potrivit documentului citat, țările din Europa de Nord-Vest au acces la medicamente de ultimă generație mult mai rapid decât vecinii lor din Europa de Sud și de Est, pacienții din unele țări așteptând de peste șapte ori mai mult, potrivit noilor cercetări. Accesul este cel mai rapid în Germania, cu o medie de 120 de zile între autorizația de introducere pe piață și disponibilitatea în țară, în timp ce România se situează pe ultimul loc, cu o medie de 883 de zile.

Din 152 de medicamente inovatoare aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului în perioada 2016-2019, doar 39 (1 din 4) au fost introduse pe lista celor compensate și gratuite din România până la 1 ianuarie 2021. Germania  a introdus la compensare 133 de medicamente, Italia 114, Slovenia 78, Bulgaria 57, iar Ungaria 55. Astfel, rata de disponibilitate a medicamentelor de ultimă generație pentru pacienții români, în sistem de compensare, este de doar 26%, în timp ce 74% dintre m edicamente nu sunt disponibile nici în sistem compensat, nici în cel privat.

Potrivit datelor studiului, timpul de la aprobarea de punere pe piață dată de Agenția Europeană a Medicamentului până la accesul unui nou medicament pe piața din România în sistem de compensare este de aproximativ 29 de luni (883 zile), în creștere față de raportul anterior, în timp ce alți europeni au acces imediat sau în câteva luni (Germania 120 de zile, Italia 418, Bulgaria 692).

Principalele cauze ale întârzierilor sunt timpul de așteptare până la depunerea dosarului de rambursare (așteptarea ca alte țări să decidă rambursarea), procesul birocratic, un sistem de Health Technology Assesment (HTA) restrictiv față de inovație și o echipă subdimensionată care face față cu greu și cu mult efort dosarelor depuse de companiile farmaceutice.

În privința ariilor terapeutice, deși accesul la medicamentele oncologice pare să se îmbunătățească, accesul la medicamentele orfane continuă să varieze considerabil între statele membre ale UE, cu întârzieri mari și disponibilitate redusă în Europa Centrală și de Est, se arată în documentul transmis de reprezentanții ARPIM, la finalul lunii mai.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Noua ordine mondială. Ungurii se pregătesc. Ce plan are Viktor Orban
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului