Premierul, după declarațiile prefectului Capitalei privind incidența COVID-19: „Facem o evaluare”

Premierul, după declarațiile prefectului Capitalei privind incidența COVID-19: „Facem o evaluare”
Focar de COVID-19 la mai multe instituții din Sibiu. Spitalul de Psihiatrie, Consiliul Județean și ITM, afectate de virus / Sursa: Shutterstock
Publicat: 19/10/2020, 12:57

Premierul a declarat, luni, ca răspuns la întrebările presei, că se face o evaluare a activității prefecților, inclusiv a prefectului de București, după declarațiile acestuia privind incidența COVID-19 în Capitală.

„Prefectul Capitalei a convocat CSU la nivelul municipiului București pentru ora 15:00. Ce este important este ca acest CSU să dispună toate măsurile și planul de implementare a măsurilor din Hotărârea de Guvern privind starea de alertă”, a spus premierul.

„Când vom avea o decizie, o vom comunica”

Întrebat despre declarațiile prefectului și o eventuală cerere a mandatului, premierul a declarat că nu a urmărit declarațiile prefectului, dar activitatea sa este evaluată.

„Facem o evaluare a activității fiecărui prefect. (…) Facem o evaluare, când vom avea o decizie, o vom comunica”, a spus Orban.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat, duminică seara, că datele pe care le are pe mail sunt de vineri, când încă nu se atinsese pragul de 3 la mie. „Mâine (luni – n.r.) se întruneşte Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, după cum ştiţi el se reuneşte în 48 de ore de la momentul anunţului. Mâine ne vom reuni, vom lua măsurile pe care le-a amintit şi domnul prim ministru, măsurile nu sunt blânde, se poartă masca şi în spaţii deschise şi în spaţii închise, se închid activităţile restaurantelor, cafenelelor, tuturor unităţilor de alimentaţie publică, spectacole, jocuri de noroc, toate măsurile se vor lua mâine”, a explicat Gheorghe Cojanu.

Ce prevede legislația

Conform HG nr. 49 din 13.10.2020 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, „constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maxim 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia”.

„De-acum, toate referințele pe incidenţe vor fi făcute în baza cifrelor de la Evidență a Populației, cifre care se actualizează săptămânal. Asta înseamnă că centrele judeţene de conducere şi coordonare a intervenţiei, centrul naţional, în fiecare zi, vor calcula incidenţa pe ultima cifră pe care o au de la Evidenţa Populaţiei. Dacă cifra trece de 3 la mie, hotărârea de guvern şi hotărârea CNSU prevăd că, în maxim 48 de ore, Prefectura sau Comitetul Judeţean sau Comitetul Municipiului Bucureşti constată cifra respectivă şi intră toate măsurile automat; toate măsurile care sunt luate prin hotărârea CNSU sau hotărârea de guvern devin aplicabile. Adică, aici nu mai avem, şi asta s-a încercat, să se evite să existe diferite măsuri luate în diferite zone. Deci, sunt măsurile stabilite în momentul în care s-a intrat prin cifra respectivă, în 48 de ore, Comitetul Municipial sau Judeţean constată şi absolut toate măsurile care sunt prevăzute, intră în vigoare”, declara secretarul de stat în MAI Raed Arafat, la momentul adoptării HG.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier