Premierul Florin Cîţu: Nu vom interveni pentru a plafona preţurile la energie. Nu vreau ca ineficiențele să fie transferate asupra consumatorului | Avem nevoie de o independență energetică a României (VIDEO)

Publicat: 31/08/2021, 14:01
Actualizat: 31/08/2021, 16:45

Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că preţurile la energie nu vor fi plafonate şi a subliniat că România are nevoie de independenţă energetică. Premierul a avertizat companiile de stat care produc energie cu privire la profitarea de situaţia creşterii preţului la energie. „Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiente”.

Prim-ministrul Florin Cîţu are o întâlnire la Palatul Victoria cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi cu reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM, Consiliului Concurenţei şi ANPC.

El a arătat că preţurile la energie au crescut peste tot în Uniunea Europeană.

„Există o îngrijorare în spațiul public în ceea ce privește prețurile la energie, în special la plata facturilor în sezonul de iarnă. Soluția nu poate să vină de la premier, ci trebuie să o găsim împreună. Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona preturile. La ultima întâlnire, am înțeles problema cu care ne confruntăm acum, creșterea prețurilor în UE, dar am înțeles că trebuie să importăm energie, nu producem cât avem nevoie”.

Premierul a adăugat că pe termen mediu își asumă obiectivul de a asigura independența energetică a României, pentru a evita astfel de situații, un obiectiv al Guvernului Cîţu.

„Sunt gata să îmi asum acest obiectiv. Este clar că avem nevoie de o independență energetică a României. Suntem dependenți de prețurile energiei din UE. Am văzut că în Spania s-au triplat prețurile. Noi avem resursele pentru a avea independența energetică. Trebuie să creștem capacitatea de producție, acem câteva programe cu care lucrăm. Este important pentru această guvernare de a atinge independența energetică a României. Acesta este un obiectiv pe termen mediu, implică mai multe acte, și în Parlamentul României”, a explicat premierul.

Printre propunerile premierului se numără compensarea unei părți din factura la energie pentru această iarnă.

„Trebuie să rezolvăm un obiectiv pe termen scurt. De aceea, ne-am întâlnit astăzi. În primul rând, este vorba de soluția propusă, de a compensa o parte din factura pentru consum, în această iarnă. Trebuie să găsim forma finală cât mai repede. Trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie.

Paradoxal, în România producția la energie este în majoritate făcută de companii de stat, de oameni numiți politic, care trebuie să înțeleagă că prețul la factură a crescut”.

Premierul a avertizat companiile de stat care produc energie cu privire la profitarea de situaţia creşterii preţului la energie.

„Am vorbit la începutul anului despre reforma companiilor de stat, care a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor. Când am vorbit de reforma companiilor de stat, am fost foarte clar că nu vreau ca ineficiențele să fie transferate asupra consumatorului. Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe. Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri. Acesta este mesajul meu foarte clar. Nu vreau ca nicio companie să profite de această situație, să își umfle profiturile de o situație conjuncturală. De aceea este prezent și ANPC”. (…)

Premierul a vorbit și despre legea consumatorului vulnerabil, care este în Parlament.

„În același timp, avem legea consumatorului vulnerabil din 2012. Niciun guvern nu a avut curajul să își asume această lege. Am văzut că sunt tot felul de curajoși din toate partidele politice cu soluții. Legea este pregătită din 2012 și nu a fost luată în calcul. În primăvară, am aprobat această lege, stă în Parlament din primăvară. Nimeni din Parlament nu a venit să spună că trebuie adoptată această lege, într-o sesiune extraordinară. Tot eu am venit să spun că vom trimite  amendamente la Ministerul Muncii si Ministerul Eenergiei pentru a fi adoptată mai devreme”.

Florin Cîțu a declarat că pe viitor nu vrea să mai existe astfel de situații, motiv pentru care România trebuie să devină independentă energetic.

„Mă interesează să ne asigurăm că nu se transferă către consumatorul final, iar cine o face va suporta consecințele Va trebui să venim cu un plan și să asigurăm, pe termen mediu, independența energetică a României. Nu vreau ca în viitor să avem aceeași situație”, a concluzionat premierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ