Președinta Ungariei, Katalin Novak, a DEMISIONAT după scandalul provocat de grațierea unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a DEMISIONAT după scandalul provocat de grațierea unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie
Președinta Ungariei, Katalin Novak
Publicat: 10/02/2024, 22:10
Actualizat: 11/02/2024, 00:22

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat sâmbătă în urma protestelor publice față de grațierea pe care a acordat-o unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie, o decizie care a declanșat un scandal politic fără precedent pentru guvernul naționalist.

UPDATE – Încă o demisie, în Ungaria

Tot sâmbătă, fostul ministru al justiţiei al lui Viktor Orban, Judit Varga – care ar fi urmat să conducă lista Fidesz pentru alegerile europarlamentare şi care a semnat, de asemenea, graţierea controversată – a declarat pe Facebook că va demisiona din funcţia de parlamentar Fidesz, asumându-şi responsabilitatea pentru această decizie. Şi ea a anunţat că se retrage din viaţa publică.

„Katalin Novák şi Judit Varga au luat o decizie responsabilă, pe care o respectăm”, a reacţionat, sâmbătă, liderul grupului parlamentar al Fidesz, Mate Kocsis, pe pagina sa de Facebook.

Máté Kocsis a subliniat că le este recunoscător celor două pentru activitatea de până acum şi le-a mulţumit pentru că au ţinut cont de „interesele comunităţii”, atât în timpul activităţii lor, cât şi prin demisiile anunţate sâmbătă.

Mai mult, notează News.ro, în încercarea de a limita daunele politice după acest scandal, Viktor Orban, al cărui partid, Fidesz, începe campania pentru alegerile europarlamentare din iunie, a depus joi seara târziu în parlament un amendament constituţional care îl privează pe preşedinte de dreptul de a graţia infracţiuni comise împotriva copiilor.

Știrea inițială:

Katalin Novák, în vârstă de 46 de ani, a anunțat sâmbătă, într-un mesaj televizat, că se va retrage de la președinție, funcție pe care o deține din 2022, relatează Reuters.

Decizia sa a venit după mai bine de o săptămână de scandal public, după ce s-a dezvăluit că ea a acordat o grațiere prezidențială, în aprilie 2023, unui bărbat condamnat pentru că a ascuns o serie de abuzuri sexuale asupra copiilor într-un centru de copii administrat de stat.

„Astăzi este ultima zi în care mă adresez vouă în calitate de președinte. Am luat decizia de a acorda grațierea(…), considerând că deținutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor pe care i-a supravegheat. Am făcut o greșeală, deoarece grațierea și lipsa de motivare au fost potrivite pentru a declanșa îndoieli cu privire la toleranța zero care se aplică în cazul pedofiliei”, a declarat Novak într-un discurs difuzat de televiziunea de stat.

Preşedinta Republicii, ea însăşi mamă a trei copii, şi-a cerut scuze faţă de cei pe care, prin gestul său, i-a jignit şi faţă de cei pe care i-a dezamăgit.

„Am fost, sunt şi voi fi alături de copii şi familii”, a precizat Katalin Novak.

„Decizia nu a fost dificilă din punct de vedere personal. A fost dificilă, deoarece am depus un jurământ. Întrebarea la care trebuia să răspund acum era dacă, fidelă jurământului meu, voi putea continua să exercit funcţia de preşedinte al Republicii în beneficiul naţiunii maghiare. Voi avea marja de manevră necesară pentru a-mi îndeplini îndatoririle de şef de stat suveran? Răspunsul la ambele întrebări este nu”, a mai spus ea.

Ea a sugerat în continuare că a luat decizia la cererea partidului, ca să nu-şi sacrifice „suveranitatea”, scrie news.ro.

„Întrebarea pe care a trebuit să mi-o pun a fost: ce mesaj le transmit copiilor noştri, tinerilor maghiari, prin decizia mea? Îi încurajez să slujească cu toată puterea şi talentul lor, să nu renunţe nici măcar în momentele dificile, să reziste cât mai mult timp, să îşi asume responsabilitatea pentru greşelile lor, iar dacă simt că trebuie să îşi sacrifice suveranitatea, atunci ar trebui să fie capabili să cedeze locul altcuiva cu demnitate. Suveranitatea este o comoară preţioasă. Atât pentru individ, cât şi pentru naţiune. Haideţi să avem grijă de ea”, îndeamnă Novak..

În încheierea alocuţiunii sale, ea mulţumeşte celor care au sprijinit-o şi celor cu care a lucrat, dar mai ales familiei sale şi soţului, fără a pomeni nimic de Viktor Orban sau de partidul Fidesz. Mai mult, ea lasă să se înţeleagă că se va retrage din viaţa publică şi nu va reveni în politică.

„Mulţumesc lui Adam, Thomas şi Kata (copiii ei – n.r.) pentru că le-am fost mamă şi pentru că mi-au oferit un scop pentru următoarea etapă a vieţii mele după viaţa publică”, a declarat Katalin Novak.

„Politica este o lume dură, uneori crudă. Unii oameni cred că nu este pentru noi, femeile. Eu nu sunt de acord cu acest lucru. Haideţi să nu ne complacem! Avem nevoie de femei în viaţa publică, pentru că eu cred că, în timp, această lume va deveni un loc mai echitabil, mai paşnic şi, cu siguranţă, mai semnificativ. Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a servi naţiunea maghiară”, şi-a încheiat discursul Katalin Novak.

Ungurii i-au cerut demisia, în stradă

Cel puţin o mie de persoane au protestat, vineri, la Budapesta cerând demisia preşedintei Katalin Novak, în urma graţierii de către aceasta a bărbatului condamnat într-un dosar de pedofilie.

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria, în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat aproape 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului.

Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

După ce această graţiere a fost dezvăluită de un website de investigaţii jurnalistice, săptămâna trecută, partidele ungare de opoziţie au cerut constant demisia preşedintei Novak, fost ministru al Familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban.

Ea a declarat, marţi, că motivaţia deciziei sale privind respectiva graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa.

Katalin Novak are studii de economie şi drept, fiind învestită preşedinte al Ungariei în mai 2022, când a devenit prima femeie din istoria ţării care deţine această funcţie.

Fost deputat Fidesz și fost ministru al Familiei, Katalin Novak era considerată o apropiată a lui Viktor Orban.

De la învestirea în funcţie, ea a fost în România în câteva vizite private în comunitatea maghiară, ultima dată chiar luna trecută, stârnind controverse.

În toamna anului trecut, ea l-a primit la Budapesta pe preşedintele Klaus Iohannis, care a efectuat prima vizită a unui preşedinte al României în Ungaria, în ultimii 14 ani.

Sursa foto: Profimedia

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Loredana Groza, surprinsă fără haine! Poze în premieră, așa cum nu ai văzut-o niciodată
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
VIDEO. Şofer prins cu 275 km/h. Poliția: Suntem impresionaţi de performanţa ta, dar am decis...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
Caz revoltător în Ploieşti: un profesor de sport, acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Ion Iliescu, interviu la 94 de ani: ”Lumea nu începe cu noi și cu siguranță...
Cine sunt românii care nu încasează pensii mai mari de 2.000 de lei. Județul în...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
Cum arată ASTĂZI una dintre cele mai FRUMOASE actrițe de la Hollywood
Nu mai poți avea PERMIS DE CONDUCERE dacă nu treci testul! Este informația momentului pentru...
Anul care i-a schimbat viața lui Iliescu. Nimic n-a mai fost la fel
Cât de bine arată Selina, iubita lui Victor Slav, în costum de baie. Imaginile care...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Kim Jong-il, al doilea lider suprem al Coreei de Nord. „Sunt obiectul criticilor din întreaga...