Președintele Kassym-Jomart Tokayev, mesaj pentru locuitorii din Kazahstan: ”Unitatea poporului și reformele sistemice sunt o bază solidă pentru prosperitatea țării”

Președintele Kassym-Jomart Tokayev, mesaj pentru locuitorii din Kazahstan: ”Unitatea poporului și reformele sistemice sunt o bază solidă pentru prosperitatea țării”
Președintele Kassym-Jomart Tokayev, mesaj pentru locuitorii din Kazahstan

Pe data de 1 septembrie 2021, președintele Kazahstanului – Kassym-Jomart Tokayev -, în timpul unei sesiuni comune a camerelor Parlamentului, a transmis un mesaj poporului din Kazahstan, mesaj intitulat ”Unitatea poporului și reformele sistemice sunt o bază solidă pentru prosperitatea țării”.

Dezvoltarea energiei nucleare, creșterea capacității militare a țării, extinderea sprijinului pentru companii și cinci noi inițiative sociale au fost printre subiectele pe care președintele Kassym-Jomart Tokayev le-a ridicat în timpul discursului său de o oră și jumătate adresat națiunii.

Șeful statului a prezentat, cu această ocazie, o serie de inițiative care vizează:

  • dezvoltarea țării în perioada post-pandemică
  • îmbunătățirea eficienței sistemelor de sănătate
  • asigurarea educației de calitate
  • îmbunătățirea politicii regionale
  • formarea unui ecosistem eficient pe piața muncii
  • modernizarea politică
  • protejarea drepturilor omului și consolidarea societății.

Adresându-se poporului din Kazahstan, președintele Tokayev a numit cea de-a 30-a aniversare a independenței drept ”cea mai mare valoare a statului”.

”Datorită politicii înțelepte a primului președinte – Elbasy, Kazahstanul a obținut un succes semnificativ și a devenit cunoscut în întreaga lume. În unitate și armonie, am reușit să construim un nou stat – aceasta este principala noastră realizare. Am întărit spiritul națiunii punând o bază solidă pentru dezvoltare. Am devenit un membru influent al comunității mondiale și, datorită stabilității în societate, am pornit pe calea progresului durabil. Construim împreună un stat puternic. Suveranitatea nu înseamnă lozinci goale și nici cuvinte mari. Cel mai important lucru este că fiecare cetățean simte roadele Independenței Kazahstanului, principalele puncte de reper fiind viața pașnică, armonia socială, îmbunătățirea bunăstării oamenilor, încrederea tinerilor în viitorul lor. Toate inițiativele noastre vizează acest lucru”, a subliniat Kassym – Jomart Tokayev.

Cele cinci ”inițiative-cheie” pentru bunăstarea Kazahstanului

După ce a prezentat principalele priorități ale discursului său, președintele Kassym-Jomart Tokayev a subliniat că ”bunăstarea tuturor kazahstanilor este principalul său obiectiv” în calitate de președinte al Kazahstanului.

Totodată, șeful statului a prezentat cinci inițiative cheie care vor duce la atingerea unui astfel de obiectiv.

  • În primul rând, Kassym-Jomart Tokayev și-a anunțat decizia de a crește salariul minim de la 1 ianuarie 2022 de la actualul 42,5 mii la 60 mii tenge. Această măsură va afecta în mod direct peste un milion de oameni și, indirect, pe toți lucrătorii.
  • În al doilea rând, președintele a declarat necesitatea creșterii fondului salarial, care în ultimii 10 ani a rămas în urma profiturilor proprietarilor de afaceri cu aproape 60%.

În acest context, Guvernul a fost instruit să dezvolte măsuri „ușoare” pentru a încuraja întreprinderile să crească salariile angajaților lor. Pentru angajatorii care cresc salariile angajaților, beneficiile vor fi acordate în cadrul achizițiilor reglementate, precum și accesul preferențial la sprijinul de stat.

  • A treia inițiativă vizează reducerea poverii asupra fondului salarial. Șeful statului a propus introducerea unei plăți unice din fondul salarial pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, cu o reducere a sarcinii totale de la 34% la 25%.

Acest lucru va stimula afacerea să „scoată din umbră” mii de angajați care vor putea deveni participanți cu drepturi depline la sistemul de pensii, sistemul de asigurări sociale și medicale.

  • În al patrulea rând, Kassym-Jomart Tokayev a decis majorarea salariilor unui număr de categorii de angajați din sectorul public (angajați ai instituțiilor culturale, arhive, biblioteci etc.) cu 20% anual, din 2022 până în 2025.

Aproximativ 600 de mii de kazahi vor simți efectul benefic al acestei inițiative.

  • În al cincilea rând, președintele consideră necesar să se permită transferul unei părți din economiile de pensii peste pragul de suficiență într-un cont din Otbasy Bank pentru achiziționarea ulterioară a locuințelor.

În opinia președintelui Tokayev, acest lucru va stimula obiceiul de a acumula fonduri, gestionându-le în mod competent.

Fiecare decizie a Parlamentului trebuie luată ținând cont de nevoile cetățenilor

Pe de altă parte, președintele Kassym-Jomart Tokayev a subliniat importanța pregătirii de înaltă calitate a proiectelor de legi adoptate. transmițând că parlamentarii ar trebui să fie întotdeauna perseverenți în protejarea intereselor cetățenilor, fiecare decizie a acestora trebuind să fie luată ținând cont de nevoile cetățenilor, dar și de capacitățile statului.

În același timp, președintele Kazahstanului a subliniat necesitatea unei activități eficiente a aparatului de stat.

”Toți cei care se îndoiesc de cursul șefului statului, nu fac față lucrărilor, poate vor să se așeze într-un fel, evită îndeplinirea instrucțiunilor președintelui, mi se pare, ar trebui să demisioneze din funcțiile lor. Acum intrăm într-o etapă crucială a dezvoltării noastre. Aparatul de stat trebuie să funcționeze ca un singur mecanism. Doar în acest caz, vom asigura realizarea obiectivelor noastre”, a transmis președintele Kazahstanului.

Dezvoltarea energiei nucleare

Kazahstanul se poate confrunta cu o penurie de energie până în 2050, potrivit lui Tokayev, iar țara trebuie să înceapă să se gândească la surse alternative de energie fiabile. Energia nucleară pașnică ar putea fi una dintre ele.

Kazahstanul a făcut progrese semnificative în timp ce încearcă să treacă la o energie și o economie ecologice. S-a angajat să atingă neutralitatea carbonului până în 2060 și să aducă cota de energie regenerabilă în bilanțul energetic total la 15% până în 2050, printre alte obiective naționale.

”În termen de un an, guvernul și Fondul național de avere Samruk Kazyna ar trebui să studieze posibilitatea dezvoltării unei industrii nucleare sigure și ecologice în Kazahstan. De asemenea, ar trebui să includă dezvoltarea ingineriei și crearea unei noi generații de ingineri nucleari calificați în țara noastră. Energia hidrogenului în ansamblu este, de asemenea, un sector promițător”, a spus președintele Tokayev.

Situația din Afganistan: ”Modelarea riscurilor externe a devenit extrem de relevantă”

Tensiunea crescândă din Afganistan și preluarea țării de către grupul taliban au costituit subiecte la zi în ultima perioadă.

Deși Kazahstanul și Afganistanul nu au graniță, situația afectează în continuare regiunea, iar președintele Tokayev a subliniat necesitatea de a spori capacitatea Kazahstanului de a răspunde amenințărilor externe și de-și a consolida capacitățile de apărare.

”Trebuie să ne pregătim pentru șocuri externe și scenarii în cel mai rău caz. Modelarea riscurilor externe a devenit extrem de relevantă. Ar trebui efectuate teste de stres și ar trebui elaborate scenarii care vor determina acțiuni ulterioare ale aparatului de stat ”, a transmis președintele în timpul discursului său.

Independența – cea mai mare valoare a națiunii kazahe

În timp ce Kazahstanul sărbătorește anul acesta cea de-a 30-a aniversare a independenței sale, Tokayev a descris independența drept cea mai mare valoare a națiunii.

”În unitate și armonie, am reușit să construim un nou stat – aceasta este cea mai mare realizare a noastră. Am întărit spiritul națiunii, punând o bază solidă pentru dezvoltare. (…) Împreună, construim un stat puternic. Suveranitatea nu este un slogan gol sau un cuvânt tare. Cel mai important lucru este ca fiecare cetățean să simtă roadele independenței – o viață pașnică, armonie socială, prosperitate sporită a oamenilor și încrederea tinerilor în viitorul lor. Toate inițiativele noastre vizează acest lucru”, a mai spus Tokayev.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
"Atunci o bag pe nevastă-mea la înaintare". Ce nu le poate refuza niciodată Alex Velea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine