Din cauza temperaturilor extreme și a gerului năprasnic abătut asupra țării în aceste zile, roșiile românești vor avea un preț mult mai mare. Legumicultorii anunță când vor ieși în piețe cu primele tomate din 2025, dar avertizează, deja, că au costuri suplimentare aduse de frigul de afară.
De câteva zile, iarna autentică a pus stăpânire pe România.
Anul acesta, primele roșii românești vor ajunge pe tarabe în luna martie. Sunt crescute în solarii încălzite, după cum spun legumicultorii.
„Numai față de 2024 sunt cultivate cu cel puțin 30 de zile mai devreme, ca să nu zic 45 de zile. (…) Nu mai avem tomate timpurii, avem tomate extratimpurii. Avem extratimpurii, timpurii și restul. Din cei care scoteau tomatele timpurii, acum 80-90% pun cu sistem de încălzire”, explică liderul Sindicatului Producătorilor Olt, Ion Păunel, potrivit adevarul.ro.
Cei mai mulți producători de legume în spații protejate provin din județul Olt, iar dintre aceștia, o treime (peste 3000 de fermieri) au sisteme de încălzire.
Chiar dacă aceste solarii sunt mari consumatoare de combustibil solid, dorința legumicultorilor de a ieși pe piață cu roșii în sezonul de iarnă, când prețurile sunt ridicate, le-a dat elan fermierilor.
Însă, din ce spun ei, frigul de afară a crescut considerabil cheltuielile, iar asta se va resimți în prețul final, de vânzare.
„În primul și în primul rând vorbim de forță de muncă suplimentară. Cu siguranță fac zilele și nopțile albe, fiecare fermier încearcă să mai aducă în seră, în solar, încă un sistem de încălzire, poate un convector, poate un tun pe căldură, mai vin și cu încă un rând de folie, pentru că ceea ce fac ei e doar pe riscul și pe experiența lor.
Nu există la ora actuală în România studii care să ne dea ceva indicații despre cultivarea tomatelor iarna. Nu avem. Clima din România, cercetarea din România, nu au ajuns acolo, este doar dorința și voința fermierilor de a ieși primii pe piață cu riscurile pe care noi spunem că și le asumă”, explică legumicultorul Ion Păunel.
La început, mulți fermieri au investit în sisteme de încălzire fiindcă asta era condiția impusă prin programul „Tomata”, dar acum această motivație nu mai există. În schimb, a apărut o alta, cea a câștigului uriaș, căci prețurile la legume în sezonul de iarnă sunt considerabil mai mari.
Ion Păunel spun că în 2025 s-ar putea ca legumicultorii să fi avut cele mai mari costuri de când se produc roșii extratimpurii. Pentru a nu ieși pe pierdere, fermierii vor ajusta prețurile.
„Fermierul dorește să iasă primul pe piață pentru că el și-a făcut un calcul că obține cel mai bun preț sau cel mai bun profit. Dar prețul la roșii nu li-l poate garanta nimeni. Costurile, vă spun, anul acesta cred că au cele mai mari costuri de când pun ei tomate extratimpurii. Nu știu de la cât va pleca, dar dacă tomata nu va pleca cu 40-50 lei/kg de acasă sunt faliment. Sau cei care au cultivat din decembrie, dacă nu dau cu minimum 38-40 lei sunt în faliment”, mai spune Ion Păunel.