Prima localitate din România care testează amestecul de gaz și hidrogen pentru rețele și aparate casnice: „E mai IEFTIN decât gazul natural”

Prima localitate din România care testează amestecul de gaz și hidrogen pentru rețele și aparate casnice: „E mai IEFTIN decât gazul natural”
Publicat: 08/06/2023, 22:52

România începe să testeze amestecul de gaz și hidrogen pentru rețele și aparate casnice. Amestecul este deja folosit cu succes în Germania sau Olanda și a fost testat, în premieră pentru țara noastră, și la Mediaş, lângă Sibiu. 

Proiectul se desfășoară în două etape. Prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid a început joi, 8 iunie, în poligonul Centrului de Instruire Profesională de la Mediaș. Acolo a fost testată funcționarea aparatelor de utilizare a gazelor naturale și a rețelei de distribuție cu amestec de 80% gaze naturale și 20% hidrogen.

„Folosim hidrogenul şi în apartamente. Vrem să ştim mai mult care dintre instalaţiile noastre sunt deja potrivite şi vrem să demonstrăm că putem să livrăm acelaşi confort oamenilor”, a declarat Volker Raffel,  CEO al E.ON România.

Energia adunată din vânt sau din soare nu poate fi, în prezent, stocată. Surplusul poate fi, însă, transformat în hidrogen, prin electroliză. Iar acesta poate fi apoi depozitat şi, în cele din urmă, folosit pentru încălzirea locuinţelor, în industria de îngrăşăminte chimice, în siderurgie sau în industria auto.

„Dacă acel hidrogen care se amestecă cu gazul natural şi va fi folosit la încălzire provine din surse regenerabile, eolian, solar, atunci ne putem aştepta şi la o scădere de preţuri pentru partea de încălzire a locuinţelor. Reuşeşti să scapi şi de depedenţa de importuri de gaz”, a declarat Ciprian Cherciu, expert energie.

„Nu mai este atât de scump, e mai ieftin decât gazul natural”

Atâta timp cât există o subvenţie pentru producţia de hidrogen, în cazul României, nu mai este atât de scump, e mai ieftin decât gazul natural”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

„Prin acest amestec, noi înverzim gazele naturale. Nu mai avem alte soluţii: gazele naturale se vor termina, cărbunii nu mai există. Lemnul, la fel, se va termina”, a declarat Cristian Călin, coordonator proiect, citat de Observator News.

Prima localitate în care amestecul va fi testat şi în casele oamenilor va fi comuna Dârlov din judeţul Sibiu. 

Dacă e nevoie, de ce nu? N-am nimic împotivă. Nu mă intereseză preţul. Mă interesează să am gaz în casă, să am cum să aprind focul”, spune un localnic.

În etapa a doua a proiectului urmează să fie testate funcționarea amestecului în rețele existente din oțel și polietilenă, precum și în instalații/aparate de utilizare ale clienților racordați la acestea. Instalațiile de utilizare ale consumatorilor (țevi, aparate de utilizare etc.) și elementele componente ale sistemului de distribuție (conducte, branșamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine deţine, de fapt, farmaciile Dona din România? Puţini ştiau asta, deşi le 'calcă' aproape...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
Fosta soție a lui Dumitru Buzatu: Averea e legală, nu am argument să spun că...
Cum fac amor indiencele: fetele își pierd virginitatea la...
Codul Rutier, pe cale de a suferi o modificare majoră. Şoferii care pot rămâne 10...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor. Anunțul a luat prin surprindere milioane de părinți
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA / Ciolacu a reacţionat imediat
Înainte de a fi prezicătoare, Maria Ghiorghiu a fost casieriță la Loteria Română. Ce s-a...
Iată ce le-a OUAT mintea cercetătorilor JAPONEZI! Ce vor să facă cu GĂINI și AI?
AUSTRIA BLOCATĂ TOTALĂ de către România! Este panică uriașă la Viena
Anamaria Prodan a șters totul. Lecția dată lui Reghe
Cuplul celebru care a oferit un spectacol „interzis” pe plajă. Și-au dat frâu liber imaginației...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...