Prima reacție a BOR după schimbarea noțiunii de ”sex” cu cea de ”gen” în cartea de identitate electronică: ”Un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism”

Prima reacție a BOR după schimbarea noțiunii de ”sex” cu cea de ”gen” în cartea de identitate electronică: ”Un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism”
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Publicat: 05/08/2021, 14:03
Actualizat: 05/08/2021, 14:19

Biserica Ortodoxă Română a transmis, joi, pentru prima dată de la anunțarea emiterii primelor cărți de identitate electronice, un punct de vedere despre controversata schimbare a noțiunii de ”sex” cu cea de ”gen” în noul document de identitate.

Reacția vine după ce în societatea civilă au apărut reacții pro și contra acestei schimbări, Patriarhia considerând schimbarea abuzivă, iar reacția de revoltă a oamenilor, ”pe deplin justificată”.

„Ceea ce stârnește o deplin justificată reacție de nedumerire, reticență și chiar revoltă în rândul populației este introducerea pe noua carte de identitate a artificialei noțiuni de «gen», care o înlocuiește abuziv în acest context pe cea firească de «sex».  Oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu și în biologie, ci doar sex: masculin și feminin. Noțiunea de «gen», vehiculată azi progresiv & progresist în spațiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în «gen»”, transmite purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Sursa citată mai arată că problema cărții de indentitate nu este una religioasă.

„Problema cărții de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă. Nu este vorba despre «Cartea vieții», ci despre banala carte de identitate cetățenească. Este vorba despre noastră de tip cetățenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Așa cum au anunțat autoritățile, se va crea și posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip”, mai spune Vasile Bănescu.

Bănescu amintește și de scandalul pașapoartelor biometrice.

„Pașapoartele biometrice au suscitat discuții similare în anul 2009”

„Păstrarea acestei opțiuni este foarte importantă și coincide cu respectul față de sensibilitățile religioase ale unor cetățeni, indiferent de religia sau confesiunea lor. Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la pașapoartele biometrice, care au suscitat discuții similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ și luciditate pentru toți cetățenii creștinii ortodocși: Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii și credincioșii să rămână statornici în credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului și al morții, să sporească în rugăciune și fapte bune, viețuind creștinește în familie, mănăstire și societate, fără a răspândi panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

Noua carte de indentitate, lansată într-un proiect pilot

Cartea de identitate electronică a fost lansată, luni, la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot. Potrivit MAI, documentul asigură garanţii suplimentare de securitate şi un acces facil la servicii esenţiale, fiind promisă şi reducerea birocraţiei.

Un aspect controversat al noui buletin, cae a creat polemici destul de aprinse, este legat de înlocuirea rubricii „sex” cu „gen” pe noua carte de identitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun