Prima reacție a BOR după schimbarea noțiunii de ”sex” cu cea de ”gen” în cartea de identitate electronică: ”Un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism”

Prima reacție a BOR după schimbarea noțiunii de ”sex” cu cea de ”gen” în cartea de identitate electronică: ”Un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism”
Publicat: 05/08/2021, 14:03
Actualizat: 05/08/2021, 14:19

Biserica Ortodoxă Română a transmis, joi, pentru prima dată de la anunțarea emiterii primelor cărți de identitate electronice, un punct de vedere despre controversata schimbare a noțiunii de ”sex” cu cea de ”gen” în noul document de identitate.

Reacția vine după ce în societatea civilă au apărut reacții pro și contra acestei schimbări, Patriarhia considerând schimbarea abuzivă, iar reacția de revoltă a oamenilor, ”pe deplin justificată”.

„Ceea ce stârnește o deplin justificată reacție de nedumerire, reticență și chiar revoltă în rândul populației este introducerea pe noua carte de identitate a artificialei noțiuni de «gen», care o înlocuiește abuziv în acest context pe cea firească de «sex».  Oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu și în biologie, ci doar sex: masculin și feminin. Noțiunea de «gen», vehiculată azi progresiv & progresist în spațiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în «gen»”, transmite purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Sursa citată mai arată că problema cărții de indentitate nu este una religioasă.

„Problema cărții de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă. Nu este vorba despre «Cartea vieții», ci despre banala carte de identitate cetățenească. Este vorba despre noastră de tip cetățenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Așa cum au anunțat autoritățile, se va crea și posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip”, mai spune Vasile Bănescu.

Bănescu amintește și de scandalul pașapoartelor biometrice.

„Pașapoartele biometrice au suscitat discuții similare în anul 2009”

„Păstrarea acestei opțiuni este foarte importantă și coincide cu respectul față de sensibilitățile religioase ale unor cetățeni, indiferent de religia sau confesiunea lor. Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la pașapoartele biometrice, care au suscitat discuții similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ și luciditate pentru toți cetățenii creștinii ortodocși: Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii și credincioșii să rămână statornici în credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului și al morții, să sporească în rugăciune și fapte bune, viețuind creștinește în familie, mănăstire și societate, fără a răspândi panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

Noua carte de indentitate, lansată într-un proiect pilot

Cartea de identitate electronică a fost lansată, luni, la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot. Potrivit MAI, documentul asigură garanţii suplimentare de securitate şi un acces facil la servicii esenţiale, fiind promisă şi reducerea birocraţiei.

Un aspect controversat al noui buletin, cae a creat polemici destul de aprinse, este legat de înlocuirea rubricii „sex” cu „gen” pe noua carte de identitate.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
BOMBĂ! Se schimbă pensiile! E lege acum! Românii aceștia rămân fără bani!
Horoscop 29 septembrie 2021. Zodia care are parte de o veste neașteptată în carieră
TENTATIVĂ de OMOR la NĂVODARI: O femeie ÎNJUNGHIATĂ a cerut AJUTOR vecinilor!
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...