Primăria Constanța vrea să recupereze 20 de milioane de euro de la Radu Mazăre și Cristi Borcea, în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje

Primăria Constanța vrea să recupereze 20 de milioane de euro de la Radu Mazăre și Cristi Borcea, în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje
Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, și Cristi Borcea
Publicat: 06/04/2021, 19:03
Actualizat: 06/04/2021, 19:51

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, Cristian Borcea, fostul acționar al clubului de fotbal Dinamo, și alte persoane au fost condamnați definitiv, în februarie 2019, în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Mamaia și Constanța, prin care s-a produs un prejudiciu de 114 milioane de euro. La mai bine de doi ani de la condamnare, Primăria Constanța vrea să recupereze prejudicial produs municipalității, stabilit la 20 de milioane de euro.

Șase procese au fost deschise după decizia din 2019 a judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) de administrația locală a municipiului Constanța, care cere recuperarea prejudiciului de 20 de milioane de euro de la Radu Mazăre, Cristian Borcea și ceilalți beneficiari care au primit, nelegal, suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa şi din Mamaia, în zone de plajă şi de faleză.

Dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța, închis după nouă ani de judecată

În 7 februarie 2019, ICCJ i-a condamnat definitiv pe Radu Mazăre la 9 ani de închisoare, pe Cristian Borcea la 5 ani de închisoare, pe Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, la 5 ani de închisoare, și pe Dragoș Săvulescu, fost acționar la Dinamo, la 5 ani și 6 luni de închisoare. Alături de ei au fost condamnați alți beneficiari ai terenurilor, dar și foşti funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Radu Mazăre execută pedeapsa primită în acest dosar din 20 martie 2019, când a fost extrădat din Madagascar.

Omul de afaceri Dragoș Săvulescu era plecat în Italia la momentul condamnării, fiind atunci dat în urmărire internațională. El a cerut ulterior anularea condamnării primite, dar instanța supremă i-a respins cererea.  Curtea de Apel din Napoli a respins cererea României de extrădare a lui Săvulescu și i-a transformat cei cinci ani şi jumătate de închisoare cu executare în doi ani şi cinci luni de închisoare, cu suspendare, pe teritoriul Italiei.

„Nu există motive să se impună persoanei urmărite ispăşirea pedepsei în România, din moment ce executarea acestei pedepse în Italia, după recunoaşterea sentinţei străine, este mai conformă cu cerinţa resocializării sale efective, deoarece în Italia va fi mult mai aproape de prietenii săi şi de interesele sale şi va putea trăi experienţa închisorii ca pe un moment de creştere a conştientizării valorii negative a faptelor comise mai degrabă decât ca pe un moment de aspră pedepsire ispăşită foarte departe de propriul context familial, social şi teritorial”, își motiva decizia Curtea de Apel din Napoli.

Dosarul retrocedărilor ilegale de plaje a fost trimis la instanță de procurorii DNA în octombrie 2008, iar decizia definitivă a venit după nouă ani de procese.

Direcția Națională Anticorupție a stabilit prejudicial în acest dosar la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

”În cauză, nu este vorba doar despre săvârșirea unor infracțiuni, ci despre constituirea unei asocieri cu caracter infracțional la nivelul Primăriei Municipiului Constanța”, au scris judecătorii ICCJ în motivarea deciziei de condamnare.

Judecătorii l-au găsit cel mai vinovat pe Radu Mazăre, care, în calitate de primar al municipiului Constanța, a folosit procedurile prevăzute de Legea retrocerărilor 10/2001 pentru a devaliza patrimoniul Constanței.

Citește și:

Lovitură de teatru. Radu Mazăre cere retrimiterea în Madagascar, iar GÂNDUL.RO prezintă ÎN PREMIERĂ documentul care ”dinamitează” întregul caz: ”Este reținut în România cu încălcarea legii!” + El ar trebui predat autorităților din Antananarivo (EXCLUSIV)

GALERIE FOTO. Cum arată casa în care a locuit Radu Mazăre înainte să fie arestat

Radu Mazăre și Decebal Făgădău, trimiși din nou în judecată de DNA, pentru că ar fi vândut ilegal terenuri către fugarul Sorin Strutinsky

Continuă seria detașărilor în echipa lui Stelian Ion. Procurorul Laura Felicia Ceh se va ocupa, timp de trei ani, de relația cu Italia după situația generată de condamnații din România rămași în Peninsulă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani