VIDEO | Primele declarații ale lui Marcel Ciolacu după demisia lui Nicolae Ciucă. „România are o democrație consolidată după acest gest”

Publicat: 12/06/2023, 16:44
Actualizat: 12/06/2023, 22:08

Liderul Partidului Social Democrat face primele declarații după ce Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia.

Marcel Ciolacu face declarații după ce Nicolae Ciucă și-a dat demisia de la Palatul Victoria. Premierul demisionar a declarat că speră ca noul Cabinet să fie învestit până joi.

„Aș dori în primul rând să îi mulțumesc domnului președinte al Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, până acum câteva ore primul-ministru al României. Din punctul meu de vedere, România are o democrație consolidată după acest gest al domnului Nicolae Ciucă astăzi. Este pentru prima oară când liderii celor mai importante partide politice din România și-au ținut o promisiune făcută și nu putem decât să ne lăudăm cu acest lucru, indiferent cum am privi lucrurile sau dacă cineva ar considera că nu a fost corect sau a fost corect”, a declarat Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat și al Camerei Deputaților.

„În al doilea rând, mă bucur foarte mult că-n primul rând, primul ministru, fostul prim-ministru al României și împreună cu mine am reușit până la urmă să găsim soluțiile cele mai bune pentru a stopa greva din învățământ, astfel încât copiii să poată susține examenele conform programului cunoscut deja, fără mari modificări. Am convenit deja cu dl. Nicolae Ciucă ca în cursul zilei de vineri să continuăm discuțiile cu liderii de sindicat și cu ministrul Muncii pentru a respectat termenele promise, până pe 15 iulie să finalizăm primele grile în învățământ din noua lege a salarizării”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Îmi susțin viitorii miniștri și actualii miniștri care au avut performanță”

În ceea ce privește protocolul de guvernare, Marcel Ciolacu a spus că există o majoritate și fără UDMR.

„Am o rugăminte. Eu vorbesc în primul rând, acordurile politice se fac pentru a crea o majoritate. Majoritatea era deja făcută de către Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal și-am dorit în acel moment și dorim în continuare să fie o coaliție mai largă atât cu minoritățile, cât și cu UDMR. Este normal, facem politică. În acest moment, avem și anumite performanțe ale unor miniștri și lucruri care au funcționat foarte bine. Eu nu pot să fac abstracție în ceea ce privește în continuare Ministerul Fondurilor și Ministerul Transporturilor, știm cu toții ce s-a găsit în acele două ministere înainte și faptul că Sorin Grindeanu a reușit o performanță unică postdecembristă – sunt mi se pare peste 30 de miliarde, contractări făcute pe această scurtă perioadă în care, până acum, dl. ministru Sorin Grindeanu a fost la Transporturi – e normal ca să avem o abordare și în ceea ce privește performanța anumitor miniștri pe anumite funcții. Asta înseamnă politică”, a declarat liderul PSD.

„Eu îmi doresc ca Guvernul României să fie un guvern performant, cu miniștri în Guvernul României, indiferent de la ce partid politic – performanți. Este normal să mă bat și să îmi susțin viitorii miniștri și actualii miniștri care au avut performanță. Dacă vrem să ne întoarcem și de a găsi întotdeauna un subiect de breaking news și să ne întoarcem cum se făceau guvernele într-o guvernare nu foarte îndepărtată de dreapta – când miniștrii se trăgeau și ministerele se trăgeau dintr-un fes sau într-o căciulă, cum spunea atunci ministrul primul-ministru, dl. Orban – cu nu mă întorc în acel scenariu și atuncea, după cum ați văzut, am avut consultările și le avem toate discuțiile în în coaliție, nu în programul de lucru. Îl avem după programul de lucru în zilele libere, sâmbăta și duminica. Vă rog frumos, lăsați-ne la nivel politic să ne facem treaba, respectiv la nivel politic și politica înseamnă, după cum bine știm, și negocierea”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a făcut precizări și în privința respectării protocolului de la finalul anului 2021.

„Acum o săptămână v-am m-ați întrebat ce ministere sunt ocupate. V-am spus foarte clar că în acel moment avem un protocol. Când va exista altă decizie, am o să vin și o să vă anunț, lucru pe care, din câte îmi aduc aminte, l-am făcut ieri”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a precizat duminică, după o întâlnire cu mai mulți președinți de filiale din țară, că PSD vrea ca UDMR să rămână la guvernare și că va merge la ședința de duminică seară, cu premierul Nicolae Ciucă și liderul Kelemen Hunor cu propunerea ca UDMR să ia ministerele Energiei și al Fondurilor Europene. Portofoliile Energiei și Fondurilor Europene, deținute în prezent de PNL, iar UDMR are în prezent Ministerul Dezvoltării și Mediul.

„În acest moment am intrat într-o altă logică instituțională, respectiv dl. prim-ministru s-a dus să-și ducă mandatul la președintele României. Președintele României ne va chema la consultări. Va exista un prim-ministru desemnat – și aici vă rog, dacă aveți întrebări, să le adresați președintelui României, fiindcă este atributul constituțional al președintelui României de a face această desemnare – și cu certitudine dacă eu voi fi persoana desemnată ca și prim-ministru, o să am o întâlnire cu domnul Kelemen Hunor după acea desemnare, împreună cu domnul președinte Nicolae Ciucă și sunt ferm convins că voi veni și o să vă anunț”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a spus că își dorește ca UDMR să rămână la guvernare și că, dacă va fi desemnat în urma consultărilor de la Cotroceni să formeze noul Guvern, va avea o negociere cu liderul maghiarilor.

„Părerea mea că în politică cred că avem și noi dreptul, ca peste tot, să avem o negociere. Eu ce pot să vă spun foarte clar astăzi este faptul că dacă voi fi persoana desemnată voi avea o întâlnire cu domnul președinte Kelemen Hunor, împreună cu domnul președinte al Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă. Mai mult, ce vă mai pot spune este faptul că îmi doresc ca UDMR-ul să rămână la guvernare”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă este o șansă, oricât de redusă, ca UDMR să păstreze portofoliul de la Dezvoltare, Marcel Ciolacu a zis că acest lucru va fi stabilit în discuțiile viitoare: „Există șanse, categoric. Vom sta de vorbă și vom lua o decizie”.

„Ne-am respectat între noi și cred că nu exist modificări foarte mari în structura ministerelor și n-am respectat și n-a condus nimeni. Am fost cu toții copreședinți, chiar și domnul Kelemen Hunor, existând totuși o diferență de electorat și de scor electoral. Toți trei am avut totuși aceleași drepturi”, a spus Marcel Ciolacu privind organizarea după o eventuală desemnare de la Cotroceni.

Liderul PSD a fpst întrebat dacă are siguranța că legile propuse în Parlament vor mai putea trece, dacă la guvernare rămân numai PSD și PNL, la care el a adăugat minoritățile naționale. „Îmi asum această problemă și există o majoritate largă în acest moment, chiar dacă e numai PSD și PNL, dar, după cum bine cunoașteți, este și grupul minorităților care va și participa astăzi la ora 17:00 la definitivarea programului de guvernare”, a spus Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește UDMR, liderul PSD a spus că până în acel moment, UDMR-ul nu a anunțat foarte clar dacă doresc să participe.

„Eu sper foarte mult și dl. Nicolae Ciucă sperăm foarte mult ca până joi, cel târziu, să fie dat votul de învestire. Sunt ferm convins de asemeni că vineri se va ieși de la Guvern și o să vă spun exact ce am discutat”, a conchis Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă a fost numit premier după ultimele consultări, din 22 noiembrie 2021, de la Palatul Cotroceni, după căderea Cabinetului Cîțu.

Klaus Iohannis a convocat consultări atunci cu partidele și formațiunile politice parlamentare, pentru formarea unui nou Executiv, după ce Cabinetul Cîțu a fost demis în Parlament, prin moțiune de cenzură, în 5 octombrie 2021.

Cabinetul Ciucă este la Palatul Victoria din 25 noiembrie, când programul de guvernare al coaliției PNL – PSD – UDMR – minorități naționale a primit votul pentru învestire în Parlament.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Hailey Bieber este însărcinată cu primul copil! Anunțul emoționat făcut de Justin Bieber | Foto
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Apare un NOU buletin de identitate. Decizie doar pentru cei cu telefon mobil
Veste proastă pentru mulți români. Nu mai pot merge în vacanță aici
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Ce loc ocupă România în topul celor mai atrăgătoare destinații de relocare profesională