Primele imagini din pavilionul de la „Matei Balș” în care s-a produs incendiul care a ucis 5 pacienți

Primele imagini din pavilionul de la „Matei Balș” în care s-a produs incendiul care a ucis 5 pacienți
Primele imagini din pavilionul de la „Matei Balș” unde a avut loc incendiul (FOTO: Facebook.com/tudortimionescu.oficial)
Publicat: 29/01/2021, 19:41
Actualizat: 29/01/2021, 21:49

Tudor Ionescu, activist de mediu și fost consilier ALDE, a publicat – pe pagina sa de Facebook – primele fotografii din pavilionul V în care a izbucnit, vineri dimineață, incendiul de la Spitalul Matei Balș, în urma căruia au murit cinci pacienți.

În imagini se pot vedea pereți înnegriți de fum și flăcări, geamuri sparte, materiale topite, dar și paturi în care se aflau pacienții.

În aceeași postare, Tudor Ionescu cere demisia șefului statului, Klaus Iohannis, premierului Florin Cîțu, ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu și a primarului Capitalei, Nicușor Dan.

Incendiul la ”Matei Balș”, soldat cu cinci victime

Cinci persoane care sufereau de COVID-19 au decedat în urma incendiul care a izbucnit vineri dimineaţa, în jurul orei 5.00 la Institutul Materi Balş din Capitală.

Alţi 102 pacienţi au fost evacuaţi, iar 53 au fost transferaţi la alte spitale.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a precizat că au fost 10 apeluri la 112 pentru a anunţa incendiul, primul la 5:04, însă nu se auzea decât un zgomot de fond, iar cel care a sunat a fost reapelat şi a semnalat izbucnirea incendiului.

În data de 29 ianuarie a.c., la 112 s-au înregistrat 10 apeluri de urgenţă, după cum urmează, transmite STS:

„05:04:09 – apelul a durat 57 de secunde, persoana care a sunat nu a comunicat informaţii, se auzea doar zgomot de fond. Operator 112 STS a reapelat numărul de la care s-a iniţiat apelul la ora 05:05:07, persoana anunţând că este un incendiu la Spitalul Matei Balş. 05:04:28 – în paralel, un alt operator 112 STS a preluat un alt apel efectuat de către o femeie care a semnalat incendiul şi cerea ajutor. Ulterior, au mai fost înregistrate apeluri referitoare la incendiu, la următoarele ore: 05:06:37, 05:06:40, 05:09:05, 05:09:06, 05:13:41,  05:18:51, 06:06:49.

Apelurile au fost procesate, indexate şi transferate către toate agenţiile specializate de intervenţie (ISU-SMURD, Serviciul de Ambulanţă, Poliţie, Jandarmerie)”, anunţă oficialii STS.

Momentul în care a izbucnit incendiul de la Institutul ”Matei Balș”, surprins de o cameră de supraveghere

Jurnaliștii de la Europa Liberă au obținut primele imagini video cu izbucnirea incendiului de la „Matei Balș”, de la o cameră de luat vederi care acoperă curtea interioară a spitalului.

Care ar putea fi cauzele declanșării incendiului de la „Matei Balș”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut o serie de declarații referitoare la incendiul care a izbucnit vineri dimineață la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală. Voiculescu a declarat, referitor la posibilele cauze ale declanșării incendiului, că există două posibilități.

Momentan nu este clar. Vin de la «Matei Balş» am văzut clădirea. Evident că a fost un incendiu violent. (…) Sunt două piste: o problemă punctuală, o greşeală individuală (…) datoria noastră este să ne uităm la greşelile de sistem. Aştept să văd rapoartele de control care s-au făcut, am cerut toate aceste rapoarte din ultimele 6 luni”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

FOTO: Facebook.com/tudortimionescu.oficial

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase