Primul contract semnat pentru Autostrada „Unirii” A8, Moldova – Transilvania. Care sunt condițiile prevăzute în PNRR

Primul contract semnat pentru Autostrada „Unirii” A8, Moldova - Transilvania. Care sunt condițiile prevăzute în PNRR
Publicat: 19/09/2023, 16:57

​​​Contractul pentru proiectarea și execuția Secțiunii 3 din Autostrada A8, tronsonul Leghin-Târgu Neamț, va fi semnat miercuri la Ministerul Transporturilor. Cea mai prolifică asociere de constructori români va realiza practic primul tronson al deja celebrei Autostrăzi a Unirii care va lega Moldova de Transilvania.

Asocierea SA&PE CONSTRUCT S.R.L. – SPEDITION UMB S.R.L. – TEHNOSTRADE S.R.L. a fost desemnată câștigătoare la licitație, o valoare ofertată de 1,56 miliarde de lei, față de cei circa 2 miliarde estimați la licitație.

Primul tronson, Leghin-Târgu Neamț

Tronsonul Leghin-Târgu Neamț (Moțca/DN2) va fi, practic, primul tronson din PNRR de pe A8 care va intra în construcție, dacă lucrurile nu vor fi prelungite prin contestații. Aici merită precizat însă că lucrările prin PNRR vor trebui finalizate complet în 2026, altfel nu vor beneficia de finanțarea alocată. UMB va avea la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru construcția celor 29,91 de km ai acestei secțiuni.

Asocierea SA&PE CONSTRUCT S.R.L. – SPEDITION UMB S.R.L. – TEHNOSTRADE S.R.L. a fost desemnată câștigătoare la licitație, o valoare ofertată de 1,56 miliarde de lei, față de cei circa 2 miliarde estimați la licitație.

Contractul prevede execuția a: 29,9 km lungime totală, 13 poduri,11 pasaje, 2 viaducte, 2 noduri rutiere: DN15B (Vânători-Neamț) și DN15C (Târgu Neamț), 4 spații de servicii și un Centru Întreținere și Coordonare.

Primele două tronsoane ale autostrăzii „Unirii” A8 Tg. Mureș – Iași – Ungheni au fost scoase la licitație încă de la finalul anului trecut. Cele două tronsoane sunt:

Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, Secțiunea I: Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și legătură la Autostrada A3 – 24,4 km (inclusiv drumul de legătură în lungime de 2,4 km)

Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, Secțiunea III: Leghin – Târgu Neamț – 29,91 km.

UMB construiește deja 250 km din Autostrada „Moldovei” A7, inclusiv viitorul nod rutier cu A8 de la sud de Pașcani.

Compania românească UMB (împreună cu celelalte entități din grup – SA&PE și Tehnostrade) construiește în acest moment toate cele 10 tronsoane din Moldova cuprinse în PNRR pentru Autostrada „Moldovei” A7 – vorbim de circa 250 de kilometri de la Buzău și până la Pașcani.

Pe tronsonul de la Bacău la Pașcani UMB va construi și viitorul nod rutier cu A8, un nod de tip „turbion”, cu bretele de mare viteză pe toate relațiile de trafic.

Cursa contra-cronometru pentru finanțarea pe PNRR

Autostrada „Unirii” A8 are aproape 320 km de la Târgu Mureș (intersecția cu A3) și până la Iași și Ungheni, la granița cu Republica Moldova.

Tronsoanele de la Târgu Mureș și până la Miercurea Nirajului (cca 25 km) și de la Leghin la Târgu Neamț și până la Moțca/DN2 (circa 30 km) sunt prinse pe finanțare PNRR, planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiția esențială: proiectele să fie finalizate până în 2026.

Pe tronsonul montan, „de mijloc”, reactualizarea Studiului de Fezabilitate a început tocmai în 2019 și abia acum, de curând, a fost finalizată și s-au stabilit indicatorii tehnico-economici (va costa în total 6,4 miliarde de euro), iar o lansare la licitație pentru proiectare și execuție este așteptată până la final de an.

Pentru bucata Moțca/DN2 – Iași – Ungheni, abia anul acesta s-a trecut la realizarea în teren a studiilor, după ce proiectul a stat blocat mai bine de un an la etapa de selectare a traseului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine deţine, de fapt, farmaciile Dona din România? Puţini ştiau asta, deşi le 'calcă' aproape...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
Fosta soție a lui Dumitru Buzatu: Averea e legală, nu am argument să spun că...
Cum fac amor indiencele: fetele își pierd virginitatea la...
Codul Rutier, pe cale de a suferi o modificare majoră. Şoferii care pot rămâne 10...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor. Anunțul a luat prin surprindere milioane de părinți
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA / Ciolacu a reacţionat imediat
Înainte de a fi prezicătoare, Maria Ghiorghiu a fost casieriță la Loteria Română. Ce s-a...
Iată ce le-a OUAT mintea cercetătorilor JAPONEZI! Ce vor să facă cu GĂINI și AI?
AUSTRIA BLOCATĂ TOTALĂ de către România! Este panică uriașă la Viena
Anamaria Prodan a șters totul. Lecția dată lui Reghe
Cuplul celebru care a oferit un spectacol „interzis” pe plajă. Și-au dat frâu liber imaginației...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...