Primul mesaj al ministrului Apărării după prăbușirea elicopterului care a plecat în căutarea avionului MiG 21 dispărut

Primul mesaj al ministrului Apărării după prăbușirea elicopterului care a plecat în căutarea avionului MiG 21 dispărut
Sursa - caracter ilustrativ: Facebook/Ministerul Apărării Naționale
Publicat: 02/03/2022, 22:57
Actualizat: 03/03/2022, 00:02

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a confirmat că cei cinci militar care erau în elicopterul Puma plecat în căutarea avionului MiG-21 dispărut în zona Cogealac din județul Constanța au murit, aceștia fiind găsiți în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.

UPDATE – Vasile Dîncu: În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, în această seară, şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.

„Este un accident cu atât mai tragic cu cât misiunea celor șapte militari era aceea de a-l căuta și salva pe pilotul aeronavei MiG 21 LanceR care a pierdut legătura radio cu turnul de control, miercuri, în jurul orei 20.00.
Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le asigur că eu personal și Ministerul Apărării Naționale le suntem și le vom fi alături.
Operațiunile de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR sunt încă în desfășurare”, a scris ministrul pe Facebook.

Surse din anchetă au declarat, pentru Gândul, că potrivit primelor informații, după impactul cu solul, elicopterul Puma a luat foc de la combustibilul cu care era alimentat. Potrivit acelorași surse, pilotul elicopterului știa care sunt condițiile meteo când a plecat de la sol, fiind făcut briefing de misiune.

Știrea inițială – ”Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române. Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace”, a transmis ministrul Apărării, într-un mesaj postat pe Facebook.

Ministrul a precizat că în continuare sunt misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR, de la Baza 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei și a pierdut legătura radio cu turnul de control, fiind dat dispărut de pe radar la ora 20:03, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.

Aeronava MiG 21 decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.