Producătorul de arme Rheinmetall vrea să vândă Ucrainei 88 de tancuri de luptă și așteaptă aprobarea de la Berlin. Germania, țara europeană care nu a vrut să trimită armament greu Ucrainei

Producătorul de arme Rheinmetall vrea să vândă Ucrainei 88 de tancuri de luptă și așteaptă aprobarea de la Berlin. Germania, țara europeană care nu a vrut să trimită armament greu Ucrainei
Foto ilustrativ/ Profimedia
Publicat: 26/04/2022, 09:39

Producătorul german de arme Rheinmetall vrea să vândă Ucrainei 88 de tancuri de luptă Leopard uzate și va pregăti militarii ucraineni pentru utilizarea și repararea lor în Germania. De asemenea, producătorul german va mai asigura piese de schimb, o bază de service şi muniţie, transmite Reuters.

Aprobarea pentru livrarea tancurilor Leopard a fost solicitată săptămâna trecută ministerului german al economiei. Rheinmetall a mai gerut guvernului de la Berlin permisiunea de a livra Ucrainei 100 de vehicule blindate Marder. Amintim că Germania este țara europeană care a refuzat în repetate rânduri să acorde ajutor militar real Ucrainei, lucru pentru care a fost puternic criticată și chiar ridiculizată. Germania se află într-o stare de dependență economică de Rusia, fiind cel mai mare utilizator de gaz rusesc din Europa, situație în care a ajuns în timpul guvernării fostului cancelar Angela Merkel.

Nici acum guvernul german nu a luat o poziție clară față de ajutorul promis de compania Rheinmetall Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat luni că vor decide în curând.

De asemenea, o altă companie de armament vrea să trimită 100 de obuziere autopropulsate Ucrainei. Este vorba de Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Dacă Germania nu se mobilizează, alte țări europene sar în ajutorul Ucrainei cu armament greu. Ţările de Jos, spre exemplu, vor livra piese de artilerie grea, care pot lovi ţinte la o distanţă de 40 de kilometri.

Până acum, Germania a promis doar asistenţă pentru instruire şi muniţie. Livrarea directă de tancuri către Ucraina este un subiect sensibil în viziunea coaliției de guvernare de la Berlin, condusă de cancelarul Olaf Scholz. Motivul invocat este că tancurile produse de ei sunt foarte sofisticate și nu pot fi utilizate direct, decât dacă militarii ucraineni sunt instruiți special pentru utilizarea lor.