Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022. Buget alocat de 400 milioane de lei / Termenul-limită pentru depunerea dosarelor

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022. Buget alocat de 400 milioane de lei / Termenul-limită pentru depunerea dosarelor
Publicat: 28/09/2022, 08:54

Anunțul momentului pentru românii care vor să obțină bani de la stat prin programele „Rabla” și „Rabla Plus” 2022. Înscrierile încep pe 30 septembrie. Statul pune la bătaie aproape 400 milioane de lei pentru cei care vor să își cumpere o mașină nouă. Se pot înscrie atât persoane fizice, juridice, dar și instituții publice.

În cadrul Rabla Clasic, bugetul pentru persoane juridice este de peste 173 milioane de lei, pentru persoane fizice depășește 139 de milioane, iar pentru instituții 15 milioane.

În cadrul Rabla Plus, persoanele juridice au la dispoziție peste 202 milioane lei, persoanele fizice 115 milioane lei, iar instituțiile 15 milioane lei.

Sesiunea de depunere a dosarelor pentru Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 este deschisă până la 25 noiembrie.

Ce reduceri se acordă prin Rabla

  • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen
  • 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-în, exceptând motocicletă, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
  • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-în, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;
  • pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are normă de poluare nu mai mare de Euro 3, se adaugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

O altă modificare se referă la vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului, care trebuie să fie de cel puțîn 6 ani de la dată primei înmatriculări în România. De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Programul Rabla 2021. Ministrul Barna Tanczos anunță că bugetul pentru Rabla Plus a fost dublat! Ce sumă pot obține doritorii
Sursă FOTO – ARHIVĂ: Octav Ganea – Mediafax Foto

Programul Rabla Plus 2022

În cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou. Totodată, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate. Cuantumul finanțării este de:

  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțîn 15 ani de la dată fabricației și care are normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

În ceea ce privește Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga mai multe ecobonusuri.

Programul Rabla Clasic 2022

Guvernul României susține înnoirea parcului auto național prin acordarea de prime de casare prin Programul Rabla Clasic 2022 și Rabla Plus 2022.

Programul Rabla 2022

Ghidul de finanțare Rabla pentru anul 2022 a fost publicat de Guvern. Ultima sesiune prevăzută pentru programul Rabla Clasic și Rabla Plus din acest an este programată în calendarul AFM începând cu 30 septembrie.

Programul Rabla 2022

Mașină casată

Autoturismul pe care dorești să îl casezi trebuie să aibă o vechime mai mare de 6 ani. Conform noului proiect pentru 2022, autoturismele mai vechi de 15 ani și EURO 3 primesc un eco-bonus suplimentar la casare.

Casarea se poate face după momentul începerii programului Rabla 2022, doar în centrele specializate autorizate în scopul casării.

Pașii de urmat în programul Rabla 2022

Pasul 1. Alegerea dealerului auto

Pasul 2. Înscrierea în Programul Rabla 2022

Înscrierea beneficiarului se face în aplicația online PSIPAN gestionată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) de către consultanți. Înscrierea se poate face doar în limita fondurilor disponibile. Sunt necesare informațiile beneficiarului, datele referitoare la vehiculul ce va fi casat și datele proprietarului vehiculului ce va fi casat (poate fi o persoană diferită de beneficiar).

Documentele necesare sunt:

  • actul de identitate al beneficiarului în original și copie după actul de identitate al proprietarului mașinii care va fi casata (dacă este proprietar diferit de beneficiarul primei de casare)
  • copie legalizată după cartea de identitate a mașinii care urmează a fi casata
  • copie legalizată după certificatul de înmatriculare al mașinii vechi
  • certificat de atestare fiscală pentru cumpărător, dar și pentru proprietarul rablei dacă sunt persoane diferite. Acest certificat va dovedi faptul că aceste persoane nu au datorii la bugetul de stat. Pe certificatul de atestare fiscală al proprietarului rablei trebuie menționată proprietatea rablei ce va fi casată.

PASUL 3. CONFIRMAREA ȘI CASAREA

Consultantul care a făcut înscrierea în aplicația PSIPAN vă va confirmă validarea în program. Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă până la 300 de zile de la dată emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autoturismului nou.

După acest moment, proprietarul mașinii vechi se poate prezența la un centru autorizat pentru casarea mașinii. După predarea acesteia, proprietarul va primi un certificat de distrugere a mașinii vechi.

PASUL 4. RADIEREA MAȘINII VECHI

După casare, proprietarul mașinii vechi va trebui să meargă la DRPCIV pentru radierea din circulație a mașinii vechi.

PASUL 5. Dovadă Radierii mașinii vechi

A fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casă/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou. Proprietarul mașinii vechi va trebui să prezinte consultantului certificatul de distrugere și dovadă radierii mașinii vechi.

PASUL 6. Achiziția mașinii noi

Acum dosarul este complet și se poate face achiziția noii mașini, beneficiind de toate tichetele bonus prezentate mai sus în acest program. Factură emisă de consultanți va conține toate reducerile necesare, dealer-ul ocupându-se ulterior de decontările sale cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping