Proiect de lege al MapN: Direcția Generală de Informații a Armatei va avea personalitate juridică. Ce atribuții va avea serviciul de spionaj militar

Proiect de lege al MapN: Direcția Generală de Informații a Armatei va avea personalitate juridică. Ce atribuții va avea serviciul de spionaj militar
Publicat: 25/10/2023, 17:43

Ministerul Apărării Naționale (MApN) propune, printr-un proiect de lege pus în transparență decizională, ca actuala Direcție Generală de Informații a Armatei (DGIA) să devină un serviciu secret cu propria personalitate juridică, urmând însă să rămână în subordinea ministrului Apărării și sub control parlamentar. Schimbările vizează reglementarea posibilității de finanțare a structurii, pe lângă cea de la buget, din alte surse legal constituite. Din punctul de vedere al resurselor umane, se vor crea noi posturi de conducere și se are în vedere creșterea gradului de cooptare a specialiștilor, pe fondul provocărilor din rândul cadrelor militare, inclusiv pensiile, arată proiectul Armatei.

Ministerul Apărării Naționale argumentează, în expunerea de motive a proiectului de lege, că se impune recalibrarea activității de informații în actualul contextul geopolitic turbulent și impredictibil, în care amenințările actuale sunt tot mai complexe și mai dinamice, caracterizat prin diversificarea modalităților de acțiune și răspuns al actorilor statali și non-statali și, implicit, de proiectare a forței atât prin mijloace militare, cât și prin mijloace mascate de agresiune (practici subversive, de război informațional, psihologic, cibernetic).

Astfel, potrivit documentului, este nevoie de reformarea sistemului național de securitate, prin adaptarea cadrului legislativ pentru a oferi instituțiilor naționale responsabile instrumentele necesare gestionării provocărilor la adresa securității naționale.

Proiectul de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale a fost publicat pe site-ul Armatei pe 20 octombrie și se află în consultare publică timp de zece zile de la afișare.

Prevederi p Astfel, potrivit documentului, este nevoie de reformarea sistemului național de securitate, prin adaptarea cadrului legislativ pentru a oferi instituțiilor naționale responsabile instrumentele necesare gestionării provocărilor la adresa securității naționale.

Principalele prevederi propuse

Direcția ar urma să aibă o conducere extinsă, pe lângă cea actuală, formată dintr-un director general – numit în funcție de ministrul Apărării Naționale, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, și un locțiitor.

„Având în vedere multitudinea și complexitatea atribuțiilor (informații, contrainformații, securitate, prevenire și combatere terorism, învățământ), prin proiectul de lege se propune completarea echipei de conducere cu un prim-adjunct și doi adjuncți ai directorului general, cadre militare, care să fie numiți de către ministrul Apărării Naționale. Propunerea este susținută și de nevoia de a asigura echivalența cu funcțiile de conducere ale celorlalte servicii naționale / structuri departamentale de informații în cadrul activităților de cooperare”, se arată în proiectul de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, publicat pe site-ul Armatei pe 20 octombrie.

Proiectul de act normativ prevede și măsuri sporite de evaluarea psihologică a personalului din direcție – atât militar, cât și civil, atât la recrutare, dar și la revenirea din misiuni care ar putea avea impact asupra integrității lor. Mai mult, există inclusă obligația structurii de a asigura protecția angajaților care sunt deconspirați fără culpa lor, inclusiv încadrarea în muncă a personalului acoperit deconspirat în împrejurări care exclud vina acestora.

Stare de nesiguranță, cu efecte de contagiune în masa militarilor, din cauza dezbaterii privind pensiile

Nota de fundamentare face referire și la nevoia instituției de a atrage personal care să corespundă profilului jobului din serviciul de informații, în contextul incertitudinilor din sânul personalului Armatei, inclusiv cauzate de discuțiile privind pensiile militare.

Potrivit documentului, pe fondul caracterizat de instabilitate și imprevizibilitate normativă în materia pensiilor militare, a fost creată o stare de nesiguranță, cu efecte de contagiune în masa militarilor care îndeplineau condițiile de pensionare, manifestată prin părăsirea sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională și destabilizarea acestuia, sistem deja depopulat de specialiști, urmare a valului de pensionări anterioare anului 2023.

„Acoperirea deficitului de resursă umană cu expertiză și pregătire conform nevoilor organizației trebuie realizată prin cooptarea, la toate nivelurilor de comandă, control și execuție, a unor persoane care au o pregătire culturală diversificată, care să fie buni cunoscători de limbi străine, care să aibă un profil psihologic adaptat muncii de informații pentru apărare și, nu în ultimul rând, care să aibă o reputație morală de excepție”, se arată în nota de fundamentare.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la proiectul de act normativ sunt așteptate pe adresa de e-mail [email protected], în termen de 10 zile de la afișare.

Nota de fundamentare și proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale de act normativ.

   Proiectul de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru… by Gandul.info on Scribd

Sursa foto – caracter ilustrativ –  Facebook – MApN – Raluca Mureșan, Lavinia Morar, Bianca Tersanszki

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului