Proiect PSD: ”Interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice” / Ce înseamnă ”produs românesc” și ce condiții trebuie îndeplinite

Proiect PSD: ”Interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice” / Ce înseamnă ”produs românesc” și ce condiții trebuie îndeplinite
Publicat: 21/06/2023, 16:06
Actualizat: 21/06/2023, 16:07

Șapte parlamentari ai Partidului Social Democrat (PSD), printre care şi Florin Barbu, ministrul Agriculturii, au inițiat proiectul de lege ”Legea cărnii şi a produselor din carne”. Acest proiect legislativ va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Ministrul Agriculturii – Florin Barbu – a anunţat, în data de 14 iunie, în timpul audierii din comisiile parlamentare pentru preluarea acestui portofoliu, că va depune în Parlament Legea cărnii şi a produselor din carne, specificând că o astfel de lege, „pe modelul Legii laptelui şi a produselor lactate, va impune rafturi separate la carne, etichetare corectă şi interzicerea de grăsimi animale în produsele procesate din carne”.

  • Acest proiect de lege de reglementare a sectorului cărnii propune și interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animal.
  • Operatorii economici vor fi obligaţi să includă pe eticheta produselor de carne preţul de achiziţie din piaţa internă sau externă.

Potrivit proiectului de lege inițiat de parlamentarii PSD, ”inscripţionarea informaţiilor obligatorii privind etichetarea cărnii şi a produselor procesate pe bază de carne, precum şi a cerinţelor privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conţinutul acestor produse se va realiza în conformitate cu condiţiile prevăzute în regulamentele europene din domeniu. Eticheta va cuprinde codul QR, cât şi preţul de achiziţie al produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă”, se menționează în proiectul de lege.

”Produsele de carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziţie”

Proiectul stabileşte că ”produs românesc” din carne înseamnă ”carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România” şi este interzisă folosirea acestei sintagme, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile.

”Produsele de carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziţie. Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente se vor comercializa într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de produsele din carne autentice (…), cu informare explicită către cumpărători a conţinutului acestor produse”social, se precizează în proiectul legislativ actul normativ.

  • Aceste prevederi vor fi aplicate şi în cazul meniurilor şi reţetelor mâncărurilor de pizzerie, de fast-food şi al produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-au utilizat produse de bază cu adaos de ingrediente.
  • Meniurile unităţilor de alimentaţie publică vor menţiona toate produsele din carne cu adaos de ingrediente în produsul de bază, mai prevede proiectul.

”Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar. Dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face către importator sau distribuitorul produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană şi din ţările terţe”, se mai arată în proiectul de lege inițiat de cei șapte parlamentari PSD.


Citește și:

Europarlamentarul Victor Negrescu: ”Sunt onorat de desemnarea în funcția de consilier onorific pentru politică externă al premierului Marcel Ciolacu”

Nicolae Ciucă, despre procesul de aderare la OCDE: ”Este o muncă de durată, dar care va aduce beneficii importante României”

Sorin Grindeanu, după discuțiile cu Marcel Ciolacu: ”Trebuie să maximizăm eficiența transportului rutier, feroviar, naval și aerian”

EXCLUSIV | Producția de tehnică militară a intrat ”la apă”? Președintele ASIAA: ”România a primit ordinul să tragă frâna de mână!”

Politologul Stelian Tănase, despre prezența Dianei Șoșoacă la RECEPȚIILE de la Ambasada Rusiei: ”Abominabil gest”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?