Protest al elevilor de la „Tonitza” în fața Primăriei sector 1. Tinerii se plâng că nu au unde învăța: „Unde-i artă nu-i tocmeală, vrem să revenim la școală”

Publicat: 16/12/2021, 16:53

Mai mulți elevi ai Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București, împreuncă cu mai mulți părinți, au protestat, joi, în fata Primăriei sectorului 1. Elevii spun că nu au unde învăța, din cauza faptului că liceul nu are spații adecvate.

Elevii de la „Nicolae Tonitza” se plâng de faptul că reparațiile promise încă de la începutul anului n-au fost făcute nici acum, iar administratorii sectorului dau vina unii pe alții.

Tinerii artiști au venit cu pancarte, cu diferite mesaje, precum „Unde-i artă nu-i tocmeală, vrem să revenim la școală”.

Acum fac ore online, în timp ce sediul principal al liceului, o clădire renovată în 2016, zace nefolosită, potrivit Știrile TVR.

Spațiul are nevoie de reparații și de avizul ISU. În septembrie, Primăria a promis că va rezolva problema, dar până acum nu s-a schimbat nimic.

„Noua clădire nu a fost pusă în funcțiune și vinovații nu sunt la primărie, cum ați crede. Cel puțin așa spun unii”

„Pe 3 septembrie 2021, pe site-ul oficial al Primăriei Sectorului 1 apare un comunicat de presă la fel de oficial, cu următorul titlu: Clotilde Armand, «Am reuşit să rezolvăm urgent problema de la Liceul Nicolae Tonitza». Un titlu lăudabil, mai ales că în bugetul aprobat în luna aprilie au fost alocați nu mai puțin de 32 de milioane de lei pentru reparații școli. Unde suntem astăzi? Elevii de la Tonitza învață încă în online, noua clădire nu a fost pusă în funcțiune și vinovații nu sunt la primărie, cum ați crede. Cel puțin așa spun unii”, se arată într-un comunicat transmis de PNL sector 1.

Potrivit sursei citate, despre situația de la Liceul „Tonitza”, primarul în funcție a vorbit inclusiv în campania electorală, promițând că va găsi rapid soluții pentru a rezolva problema noii clădiri.

În februarie 2021, doi consilieri PNL Sector 1, Dinu Gheorghe și Adrian Oianu, au participat la o discuție cu conducerea liceului și au atras atenția executivului primăriei, atât public, cât și în ședințele de Consiliu Local, cu privire la situația extrem de gravă.

Mai mult, bugetul Primăriei Sectorului 1, aprobat în aprilie, include suma de 32 de milioane de lei pentru reparații școli. Sumă necheltuită, evident, în ciuda licitațiilor pentru contracte cadru și a anunțurilor de PR cu surle și trâmbițe”, mai susțin cei de la PNL.

„Primarul dă vina exclusiv pe PNL pentru orice situație apărută”

Sursa citată mai arată că la rectificarea bugetară din luna iulie nu a fost inclus „nici măcar un leu pentru Liceul Tonitza”.

„Suntem pe 16 decembrie, elevii de la Liceul Tonitza și părinții acestora au protestat astăzi în fața primăriei. Pe lângă discuțiile private, din care am primit informații că primarul dă vina exclusiv pe PNL pentru orice situație apărută, și în comunicatul de presă se dă vina voalat pe rectificare, mai exact pe lipsa banilor alocați pentru remedieri ale căilor de acces.

Pentru o corectă informare, menționăm că în rectificarea aprobată săptămâna trecută, singura sumă alocată Liceului Nicolae Tonitza este 180.000 lei – execuție și proiectare ușă acces conform norme ISU. Pentru toate celelalte reparații necesare obținerii avizului ISU, banii sunt alocați din primăvară”, mai transmit cei de la PNL.