Prima pagină » Actualitate » PROTEST împotriva scumpirilor din supermarketuri. Cetățenii din Balcani au REFUZAT să mai facă cumpărături de la marii retaileri

PROTEST împotriva scumpirilor din supermarketuri. Cetățenii din Balcani au REFUZAT să mai facă cumpărături de la marii retaileri

PROTEST împotriva scumpirilor din supermarketuri. Cetățenii din Balcani au REFUZAT să mai facă cumpărături de la marii retaileri

Poate ați văzut deja știrea pe rețelele sociale, unde se propagă de ceva vreme protestul față de scumpirile din hipermarket-uri. Mișcarea a pornit în Balcani și, cum spuneam, se extindă și la noi în țară.

Mulți clienți își propun să nu mai calce în marile magazine și se pare că această măsură a dat, în oarecare măsură, rezultatele scontate. În Croația, mișcarea a dus la ieftinirea a sute de produse. Autoritățile din România susțin însă că la noi un boicot prelungit nu ar aduce nimic bun.

Mișcarea s-a răspândit rapid și în Croația, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, unde localnicii au refuzat pentru o zi să își cumpere alimentele din marile lanțuri de magazine.

Protestul din Balcani a venit ca un răspuns la creșterea prețurilor la raft din ultimul an. Boicotul de o zi a dus la o scădere cu 53% a vânzărilor comercianților din țările respective și i-a determinat pe retailer să scadă prețurile sau să le înghețe la sute de produse. Acum, mișcarea este promovată intens și pe rețelele de socializare de la noi.

Ministrul. Agriculturii spune că o astfel de acțiune în masă i-ar afecta în primul rând pe producătorii și procesatorii locali.

„În magazinele de retail din România, 70% din aceste produse sunt românești, sunt realizate de către procesatori români. Știți ce ar însemna o săptămână să nu vindem produse procesate în România? Ar însemna faliment al procesatorilor români.”

Pe rețelele sociale, oamenii sunt îndemnați să-și cumpere alimentele din piețe în ziua protestului.

„Nu știm de unde sunt produsele alea, cine le-a produs. Dacă au reziduuri de pesticide, de insecticide, nu știm nimic despre ele. Le cumpărăm de la o tarabă și avem impresia că sunt produse românești.”, spune Feliciu Paraschiv de la Asciația Întreprinzătorilor mici și mijlocii.

Boicotul, văzut de unii ca o soluție împotriva scumpirilor, este criticat de cei care spun că marii retaileri oferă locuri de muncă pentru zeci de mii de români. În România, rata inflației a fost anul trecut de 5,1% printre cele mai mari din Uniunea Europeană. Cel mai mult s-au scumpit fructele, legumele și detergenții.

FOTO: envato

Citește și:

Recomandările experților FMI, veniți la București: creșteri de taxe și impozite!

CAFEAUA devine un lux. Seceta afectează producția și determină SCUMPIRI record

Din cauza scumpirii alimentelor, românii cumpără mâncare mai puțină și NESĂNĂTOASĂ

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și