Putin, „complet încolțit”! Fost ofițer CIA: Crește riscul de a folosi arme nucleare

Putin, „complet încolțit”! Fost ofițer CIA: Crește riscul de a folosi arme nucleare
Vladimir Putin
Publicat: 28/09/2022, 07:39

Președintele rus Vladimir Putin ar putea apela la arme nucleare tactice în Ucraina, mai repede decât s-ar fi așteptat specialiștii militari, deoarece este „încolțit”, avertizează un fost ofițer CIA.

Potrivit lui Robert Baer, șansele ca Putin să dezamorseze conflictul sunt aproape de zero, deoarece nu poate renunța la teritoriile vaste din Ucraina și să fie considerat un pierzător al războiului, continuând totodată să conducă Rusia. Ar apela cu siguranță la armele nucleare, cel puțin la cele tactice, dacă se va simți amenințat.

Ucraina a recuperat mii de kilometri din teritoriile sale și Putin aplică măsuri disperate, cum ar fi mobilizarea parțială a populației, care a declarat o adevărată revoltă în Rusia, nedorind să devină „carne de tun” pentru război.

Chiar și Kremlinul a recunoscut tacit că s-au comis multe greșeli în procesul de înrolare pentru război.

Putin nu va face un pas înapoi, nu va negocia, nu își va retrage trupele, crede Baer, deoarece este un om puternic, este imaginea pe care și-a clădit-o de 20 de ani și nu cedează nimănui.

Vladimir Putin / Sursă Foto: Profimedia

Putin, încolțit ca un „rechin”

Pe de altă parte, Putin este complet încolțit, „ca un rechin”. Continuă să distrugă orașele din Ucraina, să înșface oameni, să se țină pe poziție, fără să capituleze.

Liderul rus a acuzat Occidentul de „șantaj nuclear”, avertizând că Rusia are un arsenal nuclear și arme moderne și că amenințările sale nu reprezintă „o cacealma”.

Fostul ofițer CIA susține, într-o intervenție la CNN, că păstrează legătura cu numeroși ruși, care i-au transmis că sunt siguri că Putin are de gând să folosească armele nucleare.

Pe de altă parte, Casa Albă a anunțat, prin vocea consilierului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, că SUA vor „răspunde decisiv” în cazul în care Rusia va folosi arme nucleare împotriva statelor vecine.

Un alt mesaj vine de la Kremlin, care a recunoscut existența unor canale de dialog la nivel „adecvat” cu SUA, care permit schimbul unor mesaje de urgență.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase