Putin i-a acordat titlul de erou al Rusiei unui deputat din Duma de stat cecenă pentru genocidul comis în Donbas

Putin i-a acordat titlul de erou al Rusiei unui deputat din Duma de stat cecenă pentru genocidul comis în Donbas
sursa foto: Twitter/nexta
Publicat: 26/04/2022, 18:55

Președintele rus Vladimir Putin i-a acordat titlul de Erou al Rusiei deputatului din Duma de Stat cecenă, Adam Delimkhanov, din partea Rusiei Unite. Decretul prezidențial a fost publicat pe portalul de informații juridice al președintelui rus.

În document se precizează că titlul a fost acordat „pentru curajul și eroismul manifestat în timpul unei operațiuni militare speciale pe teritoriile Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Luhansk și Ucrainei”.

Adam Delimkhanov s-a numărat printre voluntarii trimiși din Cecenia pentru a lua parte la operațiunea militară rusă din Ucraina. Ramzan Kadîrov a declarat că Adam Delimkhanov a condus personal „curățarea Mariupolului”.

La 21 aprilie, șeful cecen a postat o înregistrare video din Mariupol în care Adam Delimkhanov, înconjurat de militari pe fundalul unei clădiri în flăcări, a declarat că „operațiunea specială de distrugere și curățare a Mariupolului se poate spune că este finalizată”.

Adam Delimkhanov a fost membru al Dumei de Stat în a cincea, a șasea, a șaptea și a opta convocare. În 2006-2007, a fost vicepreședinte al guvernului cecen. În 2013, deputatul Dumei de Stat Alexei Zhuravlev l-a acuzat pe deputatul cecen de agresiune.

El a susținut că Adam Delimkhanov l-a atacat în clădirea camerei inferioare. Motivul conflictului a fost cererea deputatului Zhuravlev de a verifica dacă este extremistă dezvelirea unui monument dedicat femeilor cecene din satul Dadi-Yurt, care au murit rezistând armatei ruse în timpul Războiului Caucazian, precum și o propunere de a investiga pregătirea forțelor speciale cecene de către foști membri ai unității Alfa.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult