Radu Mazăre rămâne în închisoare, după ce instanța supremă a respins cererile de suspendare a deciziei. Care e procedura

Radu Mazăre rămâne în închisoare, după ce instanța supremă a respins cererile de suspendare a deciziei. Care e procedura
Radu Mazăre/ Foto: Ionut Muresan
Publicat: 26/09/2022, 17:12

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins, luni, cererile de suspendare a deciziei penale pronunţate de Completul de 5 Judecători.

Instanța supremă a admis în principiu contestaţiile în anulare formulate de către Radu Mazăre şi Gabriel-Sorin Strutinsky împotriva deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători.

De asemenea, ÎCCJ a respins ca nefondate cererile de suspendare a executării deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, potrivit Mediafax.

În 3 februarie, instanța supremă a dat un verdict final în dosarul „Polaris”, iar fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Pedeapsa a fost redusă, comparativ cu decizia primei instanțe, care a dispus ca fostul edil să stea în închisoare 9 ani și 10 luni, pentru luare de mită și conflict de interese în formă continuată. În același dosar a fost condamnat și Sorin Strutinsky, el primind o pedeapsă de 5 ani de închisoare.

Conform minutei instanței supreme, de la Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky urmau să fie confiscate câte 3,4 milioane de lei. Decizia este definitivă.

În 3 februarie, precum și în prezent, Radu Mazăre se află în închisoare, la Penitenciarul Jilava, după ce a fost condamnat în dosarul retrocedărilor de plaje și terenuri din Constanța și Mamaia, la nouă ani de închisoare.

Acuzațiile procurorilor DNA

Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 de euro şi a primit circa 1.000.000 de euro şi 2.472.303 de lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

De asemenea, în perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, ar fi primit de la S.C. Polaris M Holding SRL., al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. Potrivit DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M Holding SRL şi Primăria Constanţa a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”