VIDEO | Raed Arafat: A fost o fisură la o instalație care a explodat. Nu a fost necesară evacuarea zonei cât s-a lucrat acolo, dar acest aspect a fost luat în calcul

Publicat: 02/07/2021, 22:06
Actualizat: 02/07/2021, 23:16

Șeful DSU, Raed Arafat a declarat vineri seară la Digi24, că deflagrația de la rafinăria din Năvodari s-a produs în urmă unei fisuri la o instalație care în cele din urmă a explodat provocând panică în orașul de la marea neagră. Arafat susține că s-a luat în calcul o posibilă evacuare a turiștilor aflați în acel moment la plajă, dar acest lucru nu s-a întâmplat întrucât echipele de intervenție au izolat incendiul provocat de explozia de la rafinăria Rompetrol. 

„A fost o fisură la o instalație care a explodat. Vor trebui experții să se uite la fiecare aspect pentru a determina cauza exploziei urmată de incendiu”, a declarat Raed Arafat.

„În nici un moment nu s-a pus în pericol populația de pe plaje întrcât vântul bătea din sens invers, adică nu mergea către plaje, fumul respectiv. S-au emis mesaje RO ALET pentru a preveni populația, dar nu a fost un pericol care să necesite evacuarea, deși eram pregătiți și pentru această varianta, următorul mesaj RO ALERT putea să recomandă că populația de pe plaje să plece cu calm către camerele lor de la hoteluri, dar nu era cazul în acest sens”, precizat șeful DSU.

„E ingrijorător când vezi așa ceva, dar din fericire organizare a fost una foarte bună”.

Întrebat ce anume a ars la Rafinăria Rompetrol, Arafat afirmă: „Ce a continuat defapt flacăra chiar după ce instalația a fost într-o formă închisă, era totuși instalația plină și de la fisură care a fost a continuat să ardă ce era încă în instalație”.

„Nu a fost necesară evacuarea zonei cât s-a lucrat acolo”, a spus Arafat.