Raed Arafat: Perioada de carantină se scurtează la cinci zile pentru vaccinați sau trecuți prin boală și zece zile pentru nevaccinați | VIDEO

Publicat: 07/01/2022, 15:26
Actualizat: 07/01/2022, 16:52

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat vineri că, în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), a fost decisă reducerea perioadei de carantinare.

Astfel, potrivit acestuia, persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală în ultimele 6 luni vor sta în carantină cinci zile (față de 14 cum era până acum), iar cele nevaccinate sau care nu au trecut prin COVID în ultimele 6 luni vor sta zece zile.

„Decizia este următoarea: avem reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu SARS-CoV-2 cu duratele prevăzute anterior, deci dacă este persoană vaccinată sau trecută prin boală are carantină de 5 zile, dacă nu este vaccinată, are perioadă de carantină de 10 zile”, a spus Raed Arafat.

Prezentă la conferință, Adriana Pistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a explicat că termenul de „carantină” se referă la cei care au intrat în contact cu o persoană infectată sau pentru cei care vin din state din zona roșie, iar izolarea este pentru cei infectați.

De la carantină va fi exceptat personalul navigant maritim român şi personalul care lucrează pe platformele fixe şi mobile de extracţie petrol şi gaze în zona exclusiv economică a României, a anunțat Arafat.

Acesta a mai spus că hotărârea va fi publicată vineri în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare de sâmbătă. Totodată, noile reguli se vor aplica din momentul publicării în Monitorul Oficial, chiar şi pentru cei care au intrat în carantină anterior.

Persoanele vaccinate sau trecute prin boală stau în izolare 7 zile

Adriana Pistol a adăugat că persoanele care au fost vaccinate sau au trecut prin boală și se infectează cu SARS-CoV-2 vor sta în izolare șapte zile dacă au o formă ușoară sau medie.

„Persoanele vaccinate şi persoanele care au fost bolnave în ultimele şase luni au deja un anume grad ce protecţie prin imunitatea dobândită, motiv pentru care perioada de transmitere a îmbolnăvirii este mult mai scurtă. Acesta este şi motivul pentru care am hotărât că cinci zile sunt suficiente şi aici vorbim de carantină, nu persoanele bolnave.

Cele care sunt bolnave vor fi izolate timp de şapte zile. Izolarea este o măsură aplicabilă persoanei pozitive care dacă este vaccinată şi a fost bolnavă va sta în izolare şapte zile. Carantinarea se aplică persoanelor sănătoase care fie sunt contact direct cu un caz confirmat, fie sosesc din ţările zonă roşie sau alte ţări”, a spus Pistol.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
O femeie a postat fotografia cu mâncarea de la restaurant și s-a trezit cu notă...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Răsturnare de situaţie în cazul fetiţei de 4 ani care a murit. Medicii chemaţi să...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Apar informații uluitoare în cazul crimei din București! Cum a ucis-o bărbatul de 72 de...
Hairstylist-ul vedetelor, decedat în propria locuință. Ce spun polițiștii cu privire la cauza morții
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Câţi bani au primit Ada şi Tony Galeş pentru 5 săptămâni la America Express? Salariu...
Sportul care poate fi făcut de TOATĂ LUMEA! Mai mult, întărește și pregătește corpul pentru...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Ce relație au Dorian Popa și Babs după despărțire. Un detaliu i-a dat de gol
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...