VIDEO | Raed Arafat: Se elimină lista țărilor cu risc epidemiologic. Toate persoanele care intră în țară și nu au certificat verde intră în carantină 5 zile – DOCUMENT

VIDEO | Raed Arafat: Se elimină lista țărilor cu risc epidemiologic. Toate persoanele care intră în țară și nu au certificat verde intră în carantină 5 zile - DOCUMENT
Publicat: 31/01/2022, 14:04
Actualizat: 31/01/2022, 15:08

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a spus, luni, într-o conferință de presă, că va fi eliminată lista țărilor cu risc epidemiologic. Astfel, toate persoanele care intră în țară și nu au certificat verde vor sta în carantină timp de 5 zile. Măsura, alături de alte decizii, face paret din Hotărărea adoptată luni de CNSU.

„Prin măsurile adoptate azi, se elimină terminologia de state aflate sub anumită culoare, în funcție incidență. (…) Nu vor mai exista țări din zona verde, galbenă sau roșie”, a spus, luni, Raed Arafat.

Potrivit sursei citate, va exista o singură regulă generală: toate persoanele care intră în România și nu au certificat verde, prin care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, intră în carantină pentru 5 zile.

El a anunțat că persoanele care intră în contact direct cu cei infectați vor sta mai puțin carantină, respectiv 5 zile.

„Exceptați sunt cei trecuți prin boală, care au maxim 90 de zile de la ieșirea din izolare”, a mai spus șeful DSU.

Lista completă a măsurilor CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de luni Hotărârea nr. 6, prin care se prevede instituirea măsurii carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în România.

De asemenea, prin acest document se modifică excepțiile de la măsura carantinei pentru anumite categorii de persoane care sosesc pe teritoriul României.

O altă prevedere a deciziei CNSU stabilește instituirea măsurii carantinei pentru o durată de 5 zile pentru contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, se stabilește exceptarea de la măsura carantinei pentru contacții direcți, dacă se află în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase