VIDEO | Raed Arafat: Un număr mare de infectați poate paraliza economia mai mult decât restricțiile

Publicat: 10/01/2022, 20:53
Actualizat: 10/01/2022, 23:54

Secretarul de stat, Raed Arafat, a declarat luni, la B1TV, că unele domenii ar putea fi „paralizate” de un număr mare de persoane infectate cu Covid-19, lovind astfel direct în economie mai mult decât unele restricții adoptate.

„Faptul că avem un număr mare de infectați pozitiv clar că poate paraliza unele domenii. Adică economia, care toți vor să meargă și să fie bine chiar în timpul pandemiei, poate să fie impactată nu prin măsurile restrictive și prin măsurile de limitare și, mai mult prin îmbolnăvirea într-un număr mare și ajungerea la izolare”, a declarat Raed Arafat, la B1TV.

Șeful DSU a precizat că perioadele de carantinare și izolare au fost reduse la nivel internațional, explicând că persoanele aflate în izolare în urma infectării vor putea ieși  afară după o perioadă de șapte zile.

„De aici, după analize multe făcute și la INSP, și pe plan internațional, pentru această variantă, deja perioada de izolare, perioada de carantinare a scăzut și scăderea, impactul ei este bineînțeles pozitiv, în sensul că nu mai limitezi omul 14 zile. Dacă e carantină, este cinci zile, dacă este izolare, este șapte zile, pentru că dovezile arată că perioada de incubație este de la două la patru zile, dar la șapte zile, dacă e izolat șapte zile și este asimptomatic, poate ieși după această perioadă”, a afirmat Arafat.

Medicul a precizat că și în cazul României vor fi aplicate măsuri care să reducă perioada de carantinare și izolare, numai că persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală vor sta mai puțin decât cele nevaccinate.

„Acum, INSP a recomandat acest lucru pentru că e clar că ei se infectează, numai că pentru persoanele vaccinate și trecute prin boală perioada e de cinci zile la carantinare, de 10 zile la persoanele nevaccinate, netrecute prin boală, și la izolare din nou e șapte zile la persoanele vaccinate sau trecute prin boală și, dacă nu greșesc, 10 zile cele nevaccinate, netrecute prin boală”, a mai afirmat el.