VIDEO | Rafila: Cu cât întârzie adoptarea certificatului verde, cu atât eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă

Publicat: 03/01/2022, 20:59
Actualizat: 04/01/2022, 07:59

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că adoptarea certificatului verde este în sarcina Parlamentului, iar întârzierea adoptării acestui document nu putea frâna valul cinci al pandemiei de Covid-19 provocat de Omicron.

„În legătură cu certificatul verde, știți bine că este atributul Parlamentului să ia o decizie. Există un proiect de lege depus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de față se găsește în Camera Deputaților. Probabil există un blocaj la nivel legislativ și sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăți, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrățișată, încât să își poată face efectul atunci când se înregistrează o creștere care ar putea să sugereze un val pandemic important.

Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că și eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă.

Rămâne să vedem dacă acest trend crescător se confirmă, dacă se va accelera transmiterea și, atunci, sigur, că trebuie să găsim și soluții la situația de fapt”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul nu a putut preciza cu exactitate dacă s-a renunțat la implementarea certificatului verde în România.

„Nu știu să vă spun în acest moment, probabil că săptămânile următoare vor fi hotărâtoare și vom avea un răspuns legat de acest certificat. Cu cât se introduce mai târziu în evoluția unui val pandemic, cu atât utilitatea lui scade”, a concluzionat Rafila.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase