VIDEO | Rafila, despre certificatul Covid: „Pe mine nu mă interesează modul în care este trecut, ci să avem certificatul”

Publicat: 22/12/2021, 23:03
Actualizat: 22/12/2021, 23:20

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că nu are niciun motiv să își dea demisia din fruntea Ministerului Sănătății dacă nu trece legea certificatului verde în forma asumată de PSD și mizează mai degrabă pe o responsabilitate a partenerilor de coaliție care trebuie să își asume această decizie. De asemenea el a precizat că pe el îl interesează ca certificatul Covid să treacă prin orice mijloace.

„Un ministru al Sănătății are o anumită responsabilitate pentru sănătatea publică, și dacă nu are la dispoziție instrumentele necesare ca să poată să gestioneze o situație de criză cum este cea din acest moment, există și această opțiune”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul afirmă că certificatul verde trebuie să beneficieze în mod clar de sprijin politic și trebuie asumat de toate partidele care fac parte din coaliția de guvernare.

„Eu am nevoie de un sprijin politic clar, asumat de către toate partidele din această coaliție, nu numai din partea PSD, iar lucrul ăsta trebuie să fie fără echivoc”, a mai spus el.

Rafila spune trebuie să avem pregătit un pachet de măsuri care să poată să țină sub control pandemia.

„Aici nu e o problemă legată de un comportament care pune în balanță demisia cu certificatul verde, dar noi trebuie să fim pregătiți ca țară să avem un răspuns, o să vedem cât de eficient va fi, dar trebuie să avem pregătit un pachet de măsuri care să poată să țină sub control pandemia și să ofere acces la servicii de sănătate și pacienților infectați cu noul coronavirus, dar și altor categorii de pacienți.

Calea cea mai bună, care permite adoptarea până la sfârșitul anului, va fi o decizie a acestei coaliții”, a afirmat ministrul.

Întrebat dacă certificatul Covid are o șansă să fie adoptat până la finele anului, Rafila a răspuns:„ Eu cred că trebuie să fie adoptat, pentru că dacă va fi adoptat mai târziu, până se fac normele de funcționare, sau de intervenție în domeniul apărării sănătății publice, în legătură cu acest certificat electronic, durează prea mult, și dacă ajungem să avem o lege aprobată în februarie, e prea târziu.

Opinia tuturor este că deja în prima parte a lunii ianuarie vom asista la primele creșteri ale numărului de cazuri, poate puțin mai repede, și atunci trebuie să avem la dispoziție un instrument de intervenție cât mai eficientă. Cu cât e mai rapidă, cu atât este mai eficientă”.

Ministrul a precizat că nu are motive să demisioneze de la Ministerul Sănătății dacă legea certificatului nu trece în forma asumată de PSD, ci este important să treacă în orice formă.

„Pe mine nu mă interesează modul în care este trecut, ci să avem certificatul care să ne ofere un instrument. De ce să-mi dau eu demisia dacă este asumare de răspundere, sau trecere prin Parlament?”