VIDEO Rafila: „Medicii au reușit să identifice cauza hepatitei severe de care suferă fetița de 5 ani. Este o afecţiune genetică – Boala Wilson”

Publicat: 29/04/2022, 21:50
Actualizat: 29/04/2022, 22:28

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că medicii au reușit să identifice cauza hepatitei severe de care suferă fetița de 5 ani. El spune că pacienta suferă de o afecţiune genetică -Boala Wilson – care duce la o insuficienţă hepatică gravă. De asemenea, ministrul a anunțat că fetița va fi supusă unui transplant.

„S-a crezut că este vorba de o hepatită de cauză necunoscută, situaţia este foarte serioasă, dar azi am aflat că nu este vorba despre o hepatită de cauză necunoscută, este vorba despre o afecţiune genetică -Boala Wilson – care duce la o insuficienţă hepatică gravă şi care se pretează pentru transplant”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

„Deja copilul a fost transferat şi mâine o echipă mixtă va efectua un transplant de urgenţă la acest copil, dar care nu are nicio legătură cu hepatitele”, a afirmat ministrul.

Fetița de 5 ani a fost primul caz confirmat în România de hepatită cu cauze necunoscute. Ea este în spital încă de la începutul acestei luni. Starea ei este stabilă, dar nu se îmbunătățește. Medicii au încearcat noi tratamente, dar nu par să dea rezultate și din acest motiv este luat în calcul inclusiv un transplant hepatic.

Întrebat dacă este de părere că cele aproape 170 de cazuri raportate în 12 ţări de către OMS au legătură cu Covid 19, ministrul a afirmat: ”Deocamdată nu avem decât supoziţii, nu avem niciun fel de argumente ştiinţifice solide. Există cazuri de hepatită la copii care nu au avut infecţie cu adenovirus şi există şi copii care nu au făcut Covid. Pe de altă parte, să ştiţi că în România avem în fiecare an nişte zeci de cazuri de hepatită de cauză necunoscută la copii. Nu este o chestiune neapărat nouă”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Fetița de 5 ani confirmată în România cu hepatita cu cauze necunoscute are anticorpi de Covid-19, ceea ce indică, într-adevăr, că la un moment dat a fost infectată cu noul coronavirus.

Aproape 200 de îmbolnăviri au fost raportate până acum în 14 țări din întreaga lume. Japonia și Canada se numără printre statele care au anunțat ultimele că au descoperit cazuri de hepatită cu origine necunoscută.

Fetița de 5 ani cu hepatită severă, transferată la Fundeni pentru transplant

Fetița de 5 ani cu hepatită severă, provocată de boala Wilson, a fost transferată la Institutul Clinic Fundeni pentru transplant. Starea fetiței este gravă, dar stabilă. Donatorul este un tânăr de 17 ani.

Vineri, fetița în vârstă de 5 ani cu hepatită severă a fost transferată la Institutul Clinic Fundeni, unde va fi făcut transplantul hepatic.

Fetița este în stare gravă, dar stabilă, specifică pacienților cu insuficiență hepatică, având și alte comorbidități, informează Ministerul Sănătății.

În timpul transportului cu ambulanța a fost însoțită de un medic specialist ATI de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Între timp a fost stabilită și cauza hepatitei severe, care este boala Wilson, o tulburare genetică care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Acumulările de cupru determină insuficiență hepatică și leziuni multiple la nivelul altor organe, iar transplantul reprezintă în acest caz opțiunea terapeutică.

În acest moment fetița este internată în secția de terapie intensivă de la Institutul Clinic Fundeni. Sâmbătă, o echipă mixtă de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” și de la Centrul de Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni va realiza transplantul, având drept donator un tânăr în vârstă de 17 ani, potrivit Mediafax.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Imagini fără precedent din Grecia cu norul saharian! Autoritățile elene au emis alertă de pericol...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?