Raluca Turcan, mesaj de Ziua Muncii: „România a făcut progrese în privința salarizării, dar rămân unele probleme”

Raluca Turcan, mesaj de Ziua Muncii: „România a făcut progrese în privința salarizării, dar rămân unele probleme”
Mesajul Ralucăi Turcan de Ziua Muncii. Sursa foto: Alexandru Dobre/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 01/05/2021, 15:02
Actualizat: 01/05/2021, 15:02

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a scris sâmbătă pe Facebook, cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii, că România a făcut progrese vizibile în ceea ce privește salarizarea, dar încă există unele probleme.

Mai exact, ministrul spune că țara noastră a înregistrat progrese în privința salarizării, mai ales după integrarea în Uniunea Europeană, dar sărăcia și valoarea muncii rămân o problemă importantă.

Ea spune că salariul mediu net din 2007, anul când România a aderat la UE, era de 950 de lei, acesta a ajuns la 3.400 de lei în 2021.

„La mulți ani celor care muncesc! Chiar dacă este un alt moment greu, al doilea an în criza generată de pandemie care a afectat piața muncii, privind în urmă, pentru a înţelege dacă am evoluat, vedem că România a făcut progrese mari în privința salarizării, mai ales după integrare în UE. Dacă câștigul salariul mediu net era la începutul lui 2007, la momentul integrării, în jur de 950 de lei, în 2021, salariul mediu net, este 3400 de lei. În plus, există o mare energie antreprenorială și oportunități de muncă în Uniunea Europeană, dar și în țară, iar evoluția internetului a ajutat la flexibilizarea relațiilor de muncă, oferind perspective noi și angajaților și angajatorilor. Aceasta este o perspectivă asupra realității, de pe piața muncii și din economie, cu lucruri câștigate și progrese”, a scris Raluca Turcan.

Raluca Turcan: Sărăcia și valoarea muncii rămân o problemă în România

Ministrul Muncii mai spune că sărăcia rămâne o problemă importantă în România, iar valoarea medie a muncii, de aproximativ 8 euro pe oră, este de peste trei ori mai mică decât media înregistrată la nivelul Blocului comunitar, de 28 de euro pe oră.

Totodată, ea mai spune că sărăcia în muncă este de două ori mai mare decât media UE.

„Cealaltă perspectivă este că, în continuare, sărăcia rămâne o mare problemă în România și valoarea muncii în România – 8 Euro/ora este de peste 3 ori mai mică decât media la nivelul UE – 28Euro/ora, iar sărăcia în muncă este aproape de două ori mai mare în România- aproape 15% față de media UE- 8%. Ce înseamnă aceste cifre ?

Că mulți români muncesc din greu și, cu toate acestea, se luptă cu sărăcia, au probleme în a le asigura copiilor lor un nivel de viață decent și o perspectivă mai bună pentru viitor. Iar sărăcia tinde să se reproducă de la o generație la alta în comunitățile sărace, astfel încât, copiii celor mai sărăci dintre noi tind să rămână săraci. Acesta este motivul pentru care românii au plecat în număr mare din țară, iar lipsa forței de muncă calificate reduce investițiile”, mai spune ministrul.

Ea mai adaugă că, în acest sens, creșterea ocupării și reformarea sistemului de pensii reprezintă prioritățile actualului Guvern.

Ministrul atrage atenția asupra diferențelor mari dintre pensii

Ministrul Raluca Turcan mai spune că între pensiile din România există diferențe foarte mari, cea mai mică fiind de 800 de lei, iar cea mai mare de aproape 80.000 de lei.

„Iar la finalul ciclului profesional, la momentul pensionării, ne confruntăm cu mari presiuni din două direcții. Atât din perspectiva nivelului pensiei și a diferențelor mari dintre pensii: în România, raportul este de 1/100 între cea mai mică pensie- 800 lei și cea mai mare- aproape 80.000 lei, fiind total injust și fără legătură cu recompensarea corectă a muncii; cât și din perspectiva îmbătrânirii populației și a presiunii generate pe sistemul de pensii. Conform celui mai recent studiu INS, fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, populaţia de 65 ani şi peste depăşind cu peste 600 mii de persoane populaţia tânără de 0-14 ani (3,8 milioane faţă de 3,2 milioane persoane)”, scrie ea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase