UPDATE | Șapte pacienți au murit în urma incendiului de la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Procurorii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă

UPDATE | Șapte pacienți au murit în urma incendiului de la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Procurorii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă
VIDEO & FOTO. Sapte morți în urma incendiului de la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Plan Roșu de intervenție: Raed Arafat, la fața locului (UPDATE)
Publicat: 01/10/2021, 10:19
Actualizat: 01/10/2021, 21:47

Un incendiu devastator a izbucnit, vineri dimineață, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, în urma căruia au murit șapte din cei zece pacienți din secția ATI. Surse IGSU au declarat, pentru Gândul, că în secția ATI erau 8 locuri, iar ieri au fost suplimentate cu încă două paturi. Circuitul electric ar fi fost astfel suprasolicitat și una dintre prize ar fi cedat. Potrivit ultimelor informații furnizate de ISU, incendiul a fost LICHIDAT la ora 10.55. Surse judiciare au declarat pentru GÂNDUL că la fața locului se deplasează specialiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale și din cadrul Institutului Național de Criminalistică.

UPDATE. Deputatul PNL Violeta Alexandru a criticat, vineri, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook, atitudinea clasei politice față de sistemul de sănătate ca urmare a incendiului.

UPDATE. Premierul Florin Cîțu a declarat vineri că a decis să îl demită pe șeful Agenției Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), dr. Vlad-Teodor Berbecar, în urma incendiului de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

Totodată, premierul a mai spus că i-a solicitat primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac, demiterea managerului instituției medicale, Stela Halichidis, dat fiind faptul că spitalul se află în subordinea Primăriei Constanța.

UPDATE. Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, vineri, că în prezent nu sunt pacienți cu arsuri grave în urma incendiului de la Constanța.

Arafat a declarat că nu este „Superman”, după ce a fost întrebat dacă își va da demisia în urma tragediei de la Constanța, unde 7 oameni au murit în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase.

„Vreți să spuneți că au murit oameni pentru că doctorul Arafat nu a demisionat? Am explicat mai devreme care este rolul DSU, ce face DSU, și cum intervine DSU cu structurile aflate în coordonare.

Doctorul Arafat nu este Superman, care să rezolve toate problemele, și nici insituțiile aflate în coordonarea lui nu sunt instituții de super-putere, care să rezolve absolut toate problemele. Totul depinde de nivelul pentru care există competență pentru rezolvarea unei probleme”, a declarat, vineri, Raed Arafat, aflat la Constanța.

UPDATE. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, că la Spitalul de Boli Infecțioase  din Constanța, unde vineri au murit 7 persoane într-un incendiu, s-au făcut două controale în trecut, în urma cărora s-au depistat nereguli și s-au aplicat sancțiuni.

UPDATE. Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, că este îngrozit de tragedia de la Constanța.

„Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19.

Transmit condoleanțe familiilor îndoliate și multă putere să poată face față acestor momente extrem de dureroase. Le doresc însănătoșire grabnică tuturor pacienților și personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului. Este de neimaginat prin ce suferință au trecut toți acești oameni veniți la spital cu speranța că se vor vindeca”, a declarat, vineri, președintele României, Klaus Iohannis.

UPDATE. Miniștrii Sănătății Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, plus premierul Florin Cîțu sunt principalii vinovați pentru dramele precum incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, soldat cu 7 morți, scrie Marcel Ciolacu pe Facebook.

UPDATE. Șeful ISU Constanța, col. Mihail-Cristian Amarandei, a declarat că la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța au fost constatate nereguli încă de la începutul acestui an, când inspectorii IGSU au făcut verificări pe linia respectării normelor de protecție și securitate la incendiu (PSI) în majoritatea unităților medicale din țară.

UPDATE. Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a făcut primele declarații despre tragedia de la Constanța.

„Un eveniment nefericit, preocuparea noastră este aceea de a mobiliza toate resursele umane și funcționale, pentru a putea transfera pacienții de la Spitalul din Constanața. Toți pacienții au fost transferați la alte spitale. Se activează un spital mobil al ISU.

Este un eveniment nedorit, cauza va fi stabilită de specialiști, trebuie să așteptăm acest raport. Din acest raport trebuie să tragem învățămintele”, a spus el.

UPDATE 12.00. Un dosar penal a fost deschis pentru ucidere din culpă, după incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, soldat, până acum, cu nouă morți. Dosarul penal a fost deschis pentru ucidere din culpă la Parchetul Tribunalului Constanța.

UPDATE 11.42. Câte un incendiu la ATI în fiecare val al pandemiei. Cronologia și cauzele principalelor tragedii

UPDATE 11.39. Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI cu pacienți COVID, la 09.53 a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

O asistentă medicală a fost rănită în timp ce încerca să salveze pacienți. Aceasta primește îngrijiri în ambulanță, fiindu-i pusă mască de oxigen

Sunt 9 pacienți decedați. Întregul spital a fost evacuat. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55. Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților. Forțe solicitate în sprijin de la județele CL, GL și IL.

De la nivelul ISU CONSTANȚA au fost mobilizate la locul intervenției 10 echipaje stingere, 1 descarcerare, 2 autoscări, 2 autospeciale pentru transport victime multiple, 1 spital mobil, 8 ambulanțe SMURD tip B2, 1 ambulanță SMURD tip C.

Totodată, de la nivelul Serviciului Județean de Ambulanță au intervenit 10 ambulanțe.

Misiunea este in dinamica, revenim cu detalii pe parcurs.

UPDATE 11.38. Cseke Attila, după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța: Pentru noi, cel mai important e ca pacienții să fie în siguranță, să fie transferați în alte spitale.

UPDATE 11.29. Surse IGSU au declarat, pentru GÂNDUL, că circuitul electric ar fi fost suprasolicitat, după ce numărul de paturi a fost suplimentat la secția ATI a SBI Constanța.

UPDATE 11.09. Ministerul Sănătății, după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța: Toți pacienții, transferați la SJU Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU.

UPDATE 11.02. Ministerul Sanatatii: Confirmam că sunt persoane decedate. Numărul acestora va fi comunicat în conferința de presă

IGSU: Până la acest moment, 50 de persoane au fost evacuate și transferate la alte unități spitalicești.

UPDATE 10.57. Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și continuă să țină legătura cu reprezentanții MAI, Ministerul Sănătății și cei ai prefecturii Constanța. Raed Arafat, trimis la fața locului.

UPDATE 10.48. Surse MAI citate de Digi24 indică un bilanț provizoriu de 9 MORȚI.

În proximitatea locului desfășurării intervenției se instalează un spital mobil pentru triajul pacienților, informează IGSU.

UPDATE 10.43. ISU Constanța confirmă decese în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, dar nu știe despre câte persoane este vorba. Neoficial, au fost raportați 4 pacienți morți.

UPDATE 10.41. Conform surselor G4Media, în acest moment ar fi patru victime, însă informațiile nu sunt confirmate oficial. Un pacient ar fi decedat la parterul secției și alți 3 pacienți decedați în ascensor.

UPDATE 10.39. Surse MAI, citate de Digi24, transmit că incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța s-a soldat cu patru decese.

UPDATE 10.28. De la ISU CĂLĂRAȘI se trimit în sprijin 7 ambulanțe SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU IALOMIȚA se deplasează 1 ambulanță SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple.

Pompierii care intervin la incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța primesc ajutoare din Călărași și Ialomița. Pacienții sunt transferați la Spitalul Județean.

Președintele CJ Constanța, Mihai Lupu, a declarat că nu sunt victime și nici răniți.

ISU „Dobrogea” a fost chemat să intervină la Spitalul de Boli Infecțioase, în municipiul Constanța, transmite Mediafax.

Până la această oră, pompierii au confirmat că există o sesizare de fum din clădirea Spitalului de Boli Infecțioase.

Incendiul a izbucnit la secția ATI.

A fost activat planul roșu de intervenție.

Pacienții sunt evacuați.

Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari de fum.

– În curs de actualizare –

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Mare surpriză la Survivor All Stars. A plecat acasă un mare favorit
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu