Viorica Costiniu, președinte onorific AMR, reacție dură după ce Stelian Ion a propus ca Ministerul Justiției să devină unitate de achiziţii publice centralizate: ”CSM, trezește-te, ești dator să aperi statul de drept!”

Viorica Costiniu, președinte onorific AMR, reacție dură după ce Stelian Ion a propus ca Ministerul Justiției să devină unitate de achiziţii publice centralizate: ”CSM, trezește-te, ești dator să aperi statul de drept!”
Viorica Costiniu, președinte onorific AMR, reacție dură după ce Stelian Ion a propus ca Ministerul Justiției să devină unitate de achiziţii publice centralizate: ”CSM, trezește-te!”

Viorica Costiniu, președinte onorific al Asociației Magistraților din România (AMR), reacționează vehement după ce Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind desemnarea sa ca unitate de achiziții publice centralizate. În nota de fundamentare se precizează că, în acest fel, vor fi realizate economii substanțiale la bugetul de stat. 

Ministerul Justiţiei va desfăşura, potrivit acestui proiect de hotărâre, activităţi de achiziţie publică centralizată:

  • încheie acorduri-cadru pentru achiziţia de produse şi/sau servicii, în numele şi pentru Curţile de apel, Tribunale, Direcţia Naţională de Probaţiune, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate;
  • în baza acordurilor-cadru, încheie contractele subsecvente în numele şi pentru Curţile de apel şi Tribunale;
  • încheie contracte de achiziţie publică având ca obiect produse şi/sau servicii, în numele şi pentru Curţile de apel, Tribunale, Tribunale specializate şi Judecătorii
  • încheie în nume propriu contracte de achiziţie publică având ca obiect produse şi/sau servicii destinate Curţilor de apel, Tribunalelor şi celorlalte instituţii publice prevăzute la Curţile de apel, Tribunale, Tribunale specializate şi Judecătorii.

Viorica Costiniu susține, însă, că ”independența materială” a Justiției este ”confiscată” la propunerea ministrului Stelian Ion, iar ”clientela de partid” va avea acces la sume impresionante.

Viorica Costiniu: ”Ministrul Stelian Ion confiscă justiția, independența materială a acesteia”

Președintele onorific AMR îi atrage atenția ministrului Justiției că – ”în loc treacă bugetul la ICCJ ori la CSM (atunci și PG/ ICCJ trece bugetul la CSM) – ”vrea lipsească instanțele, total, de independența materială”, asta în vreme ce ”ministerul habar nu are administreze bugetul”.

Viorica Costiniu menționează, punctual, și câteva exemple din care reiese ”administrarea defctuoasă”, de-a lungul timpului, a bugetului Ministerului Justiției:

  • din cauza proastei administrări s-au calculat greșit veniturile salariale în instanțe și parchete;
  • nu de puține ori, în luna decembrie, se returnau la buget banii necheltuiți etc.;
  • au construit sedii pentru instanțe și au uitat facă săli de ședințe (vezi cazul Roșiorii de Vede);
  • au pus sedii de instanțe în foste localuri de restaurant ori la parter de bloc;
  • nici în prezent – din 2011-2012 – nu s-au dat cele 7 indemnizații la pensionare în timp ce la Ministerul Transporturilor și în prezent se dau 60 de salarii la pensionare etc.

Dar parchetele aflate sub subordinea Ministerului Public, adicăîn lipsa lui – a Ministerului Justiției, nu sunt pe listă. Instanțele sunt independente doar cât vrea politicul și până la bani! Halal stat de drept! CSM, treziți– vă!

Fiindcă mâinepoimâine vom judeca în piața publică, în loc de robe în zdrențe, și ca bonus se va judeca dintr- un sentiment de caritate, din cauză indemnizații vor lua doar colegii procurori, iar avocații vor veni cu tolbele le umple, indiferent sunt maeștrii sau titulari ai lăsam la aprecierea instanței!”

Viorica Costiniu

”Centralizare, naționalizare, societatea multilateral dezvoltată își reia parcursul de unde l-a lăsatGenerațiile actuale de magistrați nu numai nu păstrează cu ce s-au căpătat la de-a gata. De construit, de consolidat, de sporit nici vorbă, în schimb pierd pe rând drepturi câștigate pe lege, în spiritul statutului european al magistratului stând în genunchi în fața politicului care, la rândul lui, nu se mai închină la Înalta Poartă, (care oricum era măcar Înalta, își lua tainul și gata!?), ci la cine glăsuiește pe străinește și are interese le fructifice cu ce mai este pe plaiuri, dar care nu coincid cu interesele neaoșe ale noastre, celor cărora ni se predau lecții de demnitate, stat de drept, democrație, independența Justiției și inadmisibilitatea imixtiunii politicului în Justiție, în vreme ce ei – ambasade mai mici sau mai marisusțin pintenii cizmelor tocite ale politicienilor învățați în rele ori de zile noi, care vor facă justiție cu resturi bugetare – și alea ciuntite -, cu purtători de robe (pentru judecătorii cu vocație nu pot rămâne le facă jocurile), cu personal auxiliar judecătoresc umilit prin mutilarea statutului său”, avertizează Viorica Costiniu, președinte onorific AMR.

”Dacă nu iese treaba cu spitalele, nici Justiția nu-i de colea, și aici sunt fonduri de cheltuit”

Dar acuzațiile Vioricăi Costiniu nu se opresc aici, ministrul Justiției fiind, practic, acuzat că printr-o astfel de inițiativă – în cazul în care aceasta va fi transformată în realitate – centralizarea banilor aferenți Justiției va însemna ”un control politic asupra veniturilor realizate de instanțe în activitatea lor”.

”Nu mai este vorba de măsuri organizatorice, ci strategice. Trei puteri în stat?! Prea multe! Și ce dacă legea fundamentală (Constituția României) statuează Justiția, adică DOAR INSTANȚELE, este putere în stat dintre toate componentele autorității judecătorești? Ce dacă Justiția este cea care asigură echilibrul în statul de drept între cele două puteri – executivul și legislativul? Executivul cheltuie la discreție, legislativul se încurcă în legi de oportunitate, iar instanțele produc venituri de care nu au parte pentru le cheltuie cu folos sau fără (cine știe?!) alții, pentru ei sau colegii de partid de prin primarii ori simpatizanții lor! ”, acuză președintele onorific AMR.

Oare aici fie interesul ca bugetul instanțelor și achizițiile lor publice fie chivernisite de ministerul Justiției, care nu este în stare și gestioneze propriul buget?! Ori grija pentru potențiala clientela politică, aceea care râvnește surse sigure de îndestulare?

”Dacă nu iese treaba „cu spitalele”, nici Justiția „nu-i de colea”, și aici sunt fonduri de cheltuit, nu- i așa? Înmâna de fier” a ministrului Justiției se dorește centralizarea banului aferent Justiției pentru a avea un control politic asupra veniturilor realizate de instanțe în activitatea lor, a fondurilor europene de a căror distribuție vigilentă și orientată se autopropune executivul diligent se ocupe. Se înțelege, deci, cu ușurință, de ce ministerul Justiției nu are în vedere bugetele parchetelor, ale Parchetului General, ale DNA și DIICOT, care nu prezintă interes, sau se dorește ca ele fie dezinteresate de felul cum se cheltuie banii de la Justiție!?”, mai notează Viorica Costiniu.

”CSM, prin ignorare ori prin slăbiciunea TA, deschizi calea întoarcerii justiției în anii de dinaintea lui ’89!”

Președintele onorific AMR solicită Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) să intervină de urgență, în calitate de ”administrator al autorității judecătorești” și de garant al independenței Justiției, cu atât mai mult cu cât – în ultimii ani – nu a fost realizat un audit la Ministerul Justiției pentru a se analiza cum este gestionat propriul buget.

”Înainte de a se înfrupta din bugetele instanțelor s-a făcut vreun audit la ministerul Justiției pe anii din urmă, la zi, ca vadă opinia publică și media mioape, cât și cum este în stare și gestioneze ministerul Justiției propriul buget și pe cele ale instituțiilor pendinte?

Mai departe de principiile încălcate de la vârf la vale este asaltul agresiv, sfidător, autoritar, la vedere, asupra puterii judecătorești care nu se închină politicului, cu toate derapajele iscate de aplicarea ”divide et impera” în sistem, și care ”nu-i doar un ciot” care – l împiedice în acțiunile previzibile, ci PUTERE în STAT, unde legea trebuie domnească, nu voințe nevolnice temporare, avide de îmbelșugare rapidă și fără urmări nefaste”, punctează Viorica Costiniu.

  • CSM, ești un administrator al autorității judecătorești!
  • CSM, ești responsabil garantezi independența justiției, ca putere în stat!
  • CSM, ești dator aperi statul de drept, democratic de acțiunile politicului care mimează europenizarea Justiției șiși urmărește propriile interese, străine Justiției și justițiabililor amăgiți electoral.
  • CSM, prin ignorare ori prin slăbiciunea TA, deschizi calea întoarcerii justiției în anii de dinaintea lui ’89! Îți asumi această răspundere?!
  • CSM, trezește-te!

Viorica Costiniu, președinte onorific AMR

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii