VIDEO | Rareș Bogdan: „Efectul unui blocaj al României pe Schengen ar fi incalculabil din punct de vedere al discursului antieuropean, al euroscepticismului și ar crea o nouă zonă cu probleme”

Publicat: 14/10/2022, 13:28
Actualizat: 14/10/2022, 14:52

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a vorbit, vineri, la Antena 3, despre poziția Olandei legată de aderarea României în spațiul Schengen, după ce premierul Mark Rutte a precizat că răspunsul nu ar fi unul pozitiv, pentru moment. Europarlamentarul este de părere că efectul unui blocaj al intrării României în spațiul Schengen „ar fi incalculabil din punct de vedere al discursului anti-european, al euroscepticismului și ar crea o nouă zonă cu probleme”.

„În aviație, există două momente: 26 noiembrie și 26 martie, este orarul de schimbare a tot ceea ce înseamnă orar de zbor, culoare de zbor în aviație. Deci nu poți să intri peste noapte ca în rutier sau în feroviar. Adică, putem intra pe 1 ianuarie ca feroviarul și rutierul, dar în aviație nu poți, având în vedere fluxurile de pe marile aeroporturi, orarul avioanelor. Trebuie să mergi pe calendarul pe care-l are aviația, la nivel mondial, și acesta este 26 martie – asta e singura chestiune pentru care ar exista această diferență de două luni și jumătate.

Întorcându-mă la Olanda, Olanda nu s-a exprimat clar, încă, așa cum a făcut-o de-a lungul celor 11 ani. De-a lungul celor 11 ani, Olanda și-a luat ba Finlanda lângă, ba Danemarca. Dacă Olanda rămâne singură, ea nu se va opune intrării României în Schengen, nu are cum. Întotdeauna trebuia să aibă un partener, doi parteneri”, a afirmat Rareș Bogdan.

Întrebat dacă este de părere că, în acest moment, este vorba și de o chestiune comercială, Rareș Bogdan a spus că, „de data asta, nu”.

„Este o chestiune politică, o chestiune politică internă a coaliției celor patru partide care îl susțin pe Rutte (premierul olandez Mark Rutte – n.r.) și o chestiune care ține mai mult de zona de imigranți, unde România, din fericire, stă mult mai bine decât Bulgaria sau alte state, sau Grecia. Astăzi, România nu poate fi condiționată din punct de vedere economic. Astăzi, România este un jucător extrem de important, mai ales datorită conflictului din Ucraina. Nici Olanda și niciun alt stat, nici Germania, nici Franța, nimeni nu poate condiționa, astăzi, România pe zona economică.

Premierul Rutte nici măcar nu a deschis subiecte legate de comerț sau economie la discuțiile pe care le-a avut, ci a pus problema MCV, problema imigranților, care este obsesia Olandei, cu condițiile pe care le acordă țările cu granițe externe ale Uniunii Europene, în raport cu imigrația, și crima organizată – dar referirea nu a fost neapărat la România. Noi, după cum știți, acționăm într-un tandem cu Bulgaria, nu s-a făcut referire la chestiuni comerciale”, a explicat Rareș Bogdan.

Europarlamentarul a menționat că, în acest moment, „România nu mai este la pitici, nu mai joacă la ce dăm, ci joacă la ce e câștigat”, iar „Uniunea Europeană ar pierde în cazul în care ar amâna, din nou, România” în privința aderării la spațiul Schengen.

„România nu va accepta niciodată, în fața nimănui, ca în momentul în care Portul Constanța a urcat de la 5.500 de containere descărcate pe zi înainte de război, adică în 15 februarie, la 22-24 de mii de containere descărcate. În momentul acesta, exact cum românii au fost în largul golfurilor din diverse zone – Croația, Franța, Spania, Italia, Grecia, pe unde au umblat vara, plin de iahturi -, cam așa arată intrarea noastră, astăzi, în portul Constanța, mai ales în zona Oil Terminal.

Oil Terminal era ocupat undeva la 40%, iar astăzi, vapoarele cu petrol din Angola, din Venezuela, din zona Golfului, din zona Orientului Mijlociu așteaptă 3-4 săptămâni pentru a intra în Oil Terminal, pentru a descărca pentru Europa Occidentală și pentru cele trei rafinării funcționale din România.

Deci nu se pune problema ca vreodată România sau vreun guvern, vreun stat, vreun lider politic – indiferent de culoarea lui politică – să tranzacționeze o astfel de valoare. Portul Constanța a devenit vital și nu se pune problema așa și cred că și-au dat seama cu toții că România nu mai este la pitici, nu mai joacă la ce dăm, ci joacă la ce e câștigat și la ce se pierde pentru Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană ar pierde în cazul în care ar amâna, din nou, România. Efectul unei amânări a României sau unui blocaj al României pe Schengen ar fi incalculabil din punct de vedere al discursului antieuropean, al euroscepticismului și ar crea o nouă zonă cu probleme, după multiple zone fierbinți pe care Europa le are deja”, a precizat Rareș Bogdan.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers