RĂZBOI în Ucraina, ziua 769: Rușii vor să scoată talibanii de pe „lista teroriștilor”. Cum vor să dea vina pe Ucraina pentru atacul din Moscova?

RĂZBOI în Ucraina, ziua 769: Rușii vor să scoată talibanii de pe „lista teroriștilor”. Cum vor să dea vina pe Ucraina pentru atacul din Moscova?
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 02/04/2024, 08:41
Actualizat: 02/04/2024, 11:29
08:42

Kremlinul caută metode să dea vina pe Ucraina pentru atacul din Moscova. Rușii vor să scoată talibanii de pe „lista teroriștilor”

Rusia examinează posibilitatea de a retrage mișcarea talibanilor de pe lista sa cu organizații teroriste, însă încă nu s-a luat o decizie în acest sens, afirmă surse diplomatice citate luni de presa rusă, potrivit agenției EFE.

Conform declarațiilor unei surse diplomatice pentru agenția de presă TASS, chestiunea ridicării statutului de organizație teroristă în cazul talibanilor este analizată de Ministerul de Externe, Ministerul Justiției și alte departamente relevante. Decizia finală va fi luată de către „cele mai înalte instanțe politice ale țării”, făcând referire la președintele Vladimir Putin.

Încă de acum trei ani, Putin a sugerat posibilitatea scoaterii talibanilor de pe lista Rusiei cu organizații teroriste, însă aceasta a fost condiționată de o poziție similară în cadrul ONU.

Rusia a inclus talibanii pe lista sa în anul 2003, chiar dacă a avut întâlniri cu reprezentanți ai acestora înainte ca talibanii să preia puterea la Kabul în august 2021. După retragerea trupelor SUA din Afganistan, delegații talibanilor au participat la diverse conferințe la Moscova pe tema soluționării conflictelor din Afganistan.

De asemenea, o delegație a talibanilor a fost invitată la forumul „Rusia și lumea islamică”, ce urmează să aibă loc în luna mai în orașul rus Kazan.

Mișcarea talibanilor se află în conflict cu gruparea Statul Islamic (ISIS), care a revendicat recent atacul terorist asupra sălii de concerte Crocus City Hall din Moscova.

Rusia a admis implicarea islamiștilor în acest atac, însă susține și ideea unei implicații ucrainene, după ce Moscova spune că cei patru teroriști arestați s-au îndreptat după atac spre frontiera cu Ucraina. Informațiia fiind contrazisă chiar de aliatul lui Putin, Alexandr Lukașenko din Belarus care a declarat public că cei 4 teroriști au vrut să fugă în Belarus imediat după atac.

08:17

Zelenski: „Dronele au devenit factorul „cheie” pentru a câștiga războiul cu Rusia. Le-am dizolvat flota din Marea Neagră”

Vehiculele de atac aerian fără pilot vor fi „unul dintre factorii decisivi pentru victoria în război”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei a spus că a organizat o întâlnire de trei ore pe 1 aprilie pentru a discuta această problemă cu oficiali guvernamentali și militari. Utilizarea dronelor aeriene și marine a fost creditată pentru „schimbarea tacticii de  război, iar Ucraina le-a folosit pentru a dizolva flota navală a Rusiei în Marea Neagră, de exemplu.

„Industria noastră de apărare trebuie să producă exact ceea ce cere războiul, în cantitatea necesară și în timp util, după cum este necesar”, a adăugat Zelenski.

În cadrul reuniunii s-a discutat, de asemenea, despre interoperabilitatea cu NATO, înainte de summitul din această vară, care va avea loc la Washington, în perioada 9-11 iulie.

„Numai cu Ucraina în cadrul Alianței putem conta pe o securitate reală în Europa”, a declarat Zelenski.

Rusia a folosit 5 rachete hipersonice Zircon pentru a ataca Kievul în primele luni din 2024

Rusia a folosit cinci rachete hipersonice Zircon pentru a ataca Kievul de la începutul anului, a declarat administrația militară a orașului.

Moscova a lansat, în total, 180 de arme de diferite tipuri, inclusiv rachete și drone, asupra capitalei ucrainene în primele trei luni ale anului.

Artileriștii antiaerieni ai Forțelor Armate Ucrainene (AFU) au distrus o dronă rusească de înaltă performanță deasupra Mării Negre, a postat luni pe rețelele de socializare comandamentul local al Forțelor Aeriene.

Un nou tip de drone folosite de Rusia

Avionul fără pilot doborât a fost identificat ca fiind un Forpost, o dronă de atac și recunoaștere de fabricație rusă, bazată inițial pe proiectele israeliene pentru Searcher, actualizată pentru a semăna cu Bayraktar, de fabricație turcească, și estimată la 7 milioane de dolari.

„În cursul zilei de 1 aprilie 2024, soldații brigăzii de rachete antiaeriene din Odesa au distrus o dronă rusească de atac și recunoaștere Forpost în Marea Neagră”, a scris Forțele Aeriene.

Potrivit lui Illia Yevlash, purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, citat de Ukrainska Pravda, drona Forpost este una dintre cele mai scumpe din lume, capabilă să transporte două rachete sau alte arme aer-sol, potrivit KievPost.

„Forțele aeriene au doborât astăzi o țintă destul de bună. Nu doborâm foarte des astfel de ținte, dar am reușit să doborâm una dintre cele mai scumpe drone de atac, de tip Forpost”, a declarat el. „Este o dronă rusească, în valoare de aproximativ șapte milioane de dolari”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern