RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 111: 12 morți și peste 75 de răniți după atacul asupra clădirii ONU din sudul Fâșiei Gaza

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 111: 12 morți și peste 75 de răniți după atacul asupra clădirii ONU din sudul Fâșiei Gaza
Război Israel - Hamas: Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 25/01/2024, 08:21
Actualizat: 25/01/2024, 10:51
10:47

Zeci de teroriști Hamas, uciși în luptele din Khan Younis, susține IDF

Forțele de Apărare israeliene afirmă că lunetiștii din Brigada de parașutiști a Diviziei 98 au eliminat „mulți teroriști” în cartierul al-Amal din Khan Younis, în timp ce trupele au continuat să preseze luptele în cel de-al doilea oraș din Gaza.

Potrivit armatei, zeci de agenți Hamas au fost uciși în ultima zi, inclusiv 10 trăgători Hamas uciși în două lovituri aeriene separate în Khan Younis, dintre care unii erau înarmați cu RPG-uri.

Trupele au „distrus, de asemenea, infrastructura teroristă și armele din zonă”, precizează IDF.

Unitatea de comando Maglan a făcut raiduri în mai multe locații ale Hamas din sudul orașului, inclusiv în centre de comandă unde agenți au fost uciși de trupe în lupte corp la corp, potrivit armatei.

Armata publică imagini care, potrivit acesteia, arată un elicopter de atac care lovește o clădire și ucide bărbați înarmați care au deschis focul asupra rezerviștilor Brigăzii Yiftah în centrul Gaza.

10:19

Marea Britanie și Qatar trimit ajutoare în Gaza: „Amploarea suferinței din Gaza este de neimaginat”

Marea Britanie și Qatar colaborează pentru a trimite mai multe ajutoare în Gaza, iar prima livrare va ajunge astăzi în enclavă, a anunțat ministrul de externe.

Lordul David Cameron a declarat că 17 tone de corturi de dimensiuni familiale au fost transportate pe calea aerului, care vor oferi adăpost persoanelor strămutate.

„Amploarea suferinței din Gaza este de neimaginat. Trebuie făcut mai mult, mai repede, pentru a-i ajuta pe oamenii prinși în această situație disperată”, a declarat el.

„Ne-am triplat asistența pentru Gaza, iar cooperarea cu parteneri precum Qatar ajută la trecerea peste graniță a ajutoarelor și echipamentelor care salvează vieți, pentru a ajunge la cei care trăiesc în devastare.”

Ministerul de Externe a declarat că Marea Britanie și-a triplat asistența și continuă să colaboreze cu parteneri precum Qatar pentru a furniza ajutoare și echipamente care salvează vieți, potrivit SkyNews.

10:15

Crește numărul morților după atacul asupra clădirii ONU din sudul Fâșiei Gaza

Numărul morților confirmați în atacul asupra clădirii ONU crește
Douăsprezece persoane au fost confirmate ca fiind moarte în urma atacului de ieri asupra unei clădiri ONU din sudul Fâșiei Gaza, a declarat un oficial ONU.

Anterior, organizația declarase că nouă persoane au murit în atacul din Khan Younis.

Mai mult de 75 de persoane au fost rănite, dintre care 15 sunt în stare critică, a declarat Thomas White, coordonator umanitar adjunct pentru Teritoriile Palestiniene Ocupate.

„Atacurile persistente asupra siturilor civile din Khan Younis sunt absolut inacceptabile și trebuie să înceteze imediat”, a spus el.

„Oamenii sunt uciși și răniți. Pe măsură ce luptele se intensifică în jurul spitalelor și al adăposturilor care găzduiesc persoanele strămutate, oamenii sunt blocați înăuntru, iar operațiunile de salvare a vieților sunt împiedicate.”

El a spus că mai multe misiuni de evaluare a situației după atacul cu tancuri raportat au fost refuzate, iar personalul ONU a reușit să ajungă abia aseară.

Pacienții traumatizați au fost tratați, iar unii au fost evacuați la Rafah, un oraș de la granița dintre Gaza și Egipt, a adăugat el.

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că au „exclus” posibilitatea ca atacul să fi fost efectuat de trupele sale și că investighează dacă a fost rezultatul tirului Hamas.

08:04

SUA condamnă atacul asupra adăpostului ONU din Khan Yunis soldat cu 9 morți și 75 de răniți

Statele Unite au deplâns miercuri atacul asupra unui adăpost al ONU pentru persoane strămutate din Khan Yunis, în sudul Fâşiei Gaza, care a ucis nouă persoane, şi au cerut ca siturile ONU să fie protejate, potrivit The Guardian.

„Deplângem atacul de astăzi asupra centrului de instruire al Naţiunilor Unite din Khan Yunis”, a declarat reporterilor adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, calificându-l drept un incident „teribil de îngrijorător”.

O îngrijorare împărtăşită de purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson.”Suntem serios îngrijoraţi de rapoartele de astăzi privind atacurile care vizează o clădire UNRWA”, a declarat ea într-un comunicat de presă.

„Deşi nu cunoaştem încă toate detaliile despre ceea ce s-a întâmplat şi vom continua să căutăm mai multe informaţii despre evenimentele de astăzi, pierderea fiecărei vieţi nevinovate este o tragedie”, a continuat ea.

Potrivit lui Thomas White, directorul din Gaza al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA),”două tancuri au lovit o clădire care găzduieşte 800 de persoane” în Khan Yunis. El a raportat un bilanţ iniţial de „nouă morţi şi 75 de răniţi” pe X (fostul Twitter).

Armata israeliană a anunțat că a înconjurat Khan Yunis, intensificând operațiunile împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas. În acest context, oficialii americani au subliniat necesitatea protejării civililor, respectării funcției de protecție a instalațiilor ONU și asigurării securității lucrătorilor umanitari care furnizează asistență vitală populației.

08:04

Rebelii Houthi au atacat mai multe nave de război americane cu rachete balistice în Marea Roșie

Rebelii Houthi din Yemen, o grupare susținută de Iran, spun că au atacat astăzi mai multe nave de război americane cu rachete balistice în Golful Aden și în strâmtoarea Bab al-Mandab, în timp ce acestea protejau două nave comerciale americane.

„Confruntarea” a dus la lovirea directă a unei nave de război americane și a forțat cele două nave comerciale „să se retragă și să se întoarcă”, afirmă purtătorul de cuvânt militar al houthi, Yahya Saree, într-un comunicat, potrivit The Israel Times.

Britanicii atrag atenția Israelului privind necesitatea unei soluții cu două state, în ciuda opoziției lui Netanyahu

Într-o întâlnire desfășurată la Ierusalim, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a adus în discuție imperativul unei soluții cu două state cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, după ce acesta a respins recent solicitările aliaților privind crearea unui stat palestinian.

Cameron a reiterat apelul său pentru o „pauză umanitară imediată”, cerând Israelului să deschidă mai multe puncte de trecere pentru a facilita intrarea ajutorului umanitar vital în Fâșia Gaza, care se află sub asediu. În plus, a solicitat protecția medicilor și a spitalelor, afectate de distrugeri în contextul conflictului curent.

Ministrul britanic s-a întâlnit și cu președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas, în Ramallah, Cisiordania.

În ciuda apelurilor din partea Statelor Unite de a adopta soluția cu două state după conflict, premierul Netanyahu a menținut opoziția față de crearea unui stat palestinian, declarând că aceasta ar „pune în pericol statul Israel”. Netanyahu, lider al unui guvern de extremă dreapta, a respins „încercarea de a ne constrânge”, potrivit dpa.

Ministerul de Externe britanic a precizat joi că Cameron a reiterat sprijinul Regatului Unit pentru eforturile Israelului de a elibera ostaticii, estimând că numărul acestora se ridică la aproximativ 130.

Cameron a subliniat importanța unei soluții pe termen lung, bazată pe crearea unui stat palestinian alături de Israel.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Mesajul sfâșietor transmis de fiica preotului Ilie Geangavelea, după ce a murit în accidentul de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Spitalele morții. Medic acuzat de malpraxis. Percheziții după uciderea unei paciente
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Ce răspuns a primit Florin Piersic de la Carmen Harra când a întrebat-o: "Carmen, eu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum recunoști un psihopat după mișcările capului
×