RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 140: Rebelii Houthi spun că au lansat rachete balistice și drone spre Israel

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 140: Rebelii Houthi spun că au lansat rachete balistice și drone spre Israel
LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 23/02/2024, 08:25
Actualizat: 24/02/2024, 07:40
09:23

Rebelii Houthi spun că au lansat rachete balistice și drone spre Israel

Gruparea Houthi afirmă că a tras rachete balistice și a lansat drone spre orașul israelian Eilat.

„Forțele noastre de rachete și drone au tras o serie de rachete balistice și drone către diverse ținte ale inamicului sionist în zona Umm al Rashrash, la sud de Palestina ocupată”, a declarat un purtător de cuvânt houthi.

Sirenele au răsunat dis-de-dimineață deasupra Eilat, urmate de videoclipuri postate online cu ceea ce părea a fi o interceptare pe cerul de deasupra.

De asemenea, gruparea susține că a lovit o navă britanică, provocând un incendiu pe aceasta – ceea ce se corelează cu postarea noastră de la ora 16.39, în care vă spuneam că nava MV Islander, sub pavilion Palau (dar deținută de britanici), a fost lovită de două rachete balistice anti-navă „provocând un rănit minor și pagube”.

Gruparea teroristă din Yemen a declarat, de asemenea, că a atacat o navă de război americană cu drone, SUA afirmând anterior că au doborât șase UAV-uri.

„Rebelii Houthi persistă în susținerea îndatoririlor lor religioase, morale și umanitare față de poporul palestinian și în apărarea Yemenului lor iubit în fața agresiunii americano-britanice”, a adăugat purtătorul de cuvânt al grupului.

08:26

Liderul Hamas a părăsit Egiptul după discuțiile privind încetarea focului și acordul de luare de ostatici în Gaza. Ce s-a stabilit?

Hamas afirmă că liderul său politic, Ismail Haniyeh, a părăsit Egiptul după ce a purtat discuții cu oficiali egipteni despre o posibilă încetare a focului în Fâșia Gaza și despre eliberarea ostaticilor israelieni ținuți prizonieri de gruparea teroristă.

Comunicatul publicat de Hamas nu precizează dacă discuțiile lui Haniyeh cu șeful serviciilor de informații egiptene, Abbas Kamel, despre modalitățile de încetare a războiului, despre un acord privind ostaticii și despre fluxul de ajutor către Gaza au avut succes sau au dus la un progres.

Discuțiile de la Cairo au loc înainte de o întâlnire la nivel înalt așteptată în weekend la Paris, unde mediatorii internaționali vor prezenta o nouă propunere pentru un acord privind ostaticii.

Statele Unite, Egiptul și Qatarul caută să facă pace între Israel și Hamas

Statele Unite, Egiptul și Qatarul se luptă de săptămâni întregi pentru a găsi o formulă care ar putea opri războiul devastator dintre Israel și Hamas în Gaza, dar acum se confruntă cu un termen limită neoficial, pe măsură ce se apropie luna sfântă musulmană a Ramadanului.

Israelul caută un acord pe etape, inclusiv o pauză temporară a luptelor în schimbul eliberării unora dintre cei 134 de ostatici – nu toți în viață – încă deținuți de Hamas de la atacul terorist brutal din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

Israelul vrea stârpirea terorismului instalat de Hamas în Palestina

Israelul a promis că va continua să lupte până când Hamas va fi zdrobit și până când dominația sa asupra enclavei palestiniene va fi de domeniul trecutului.

Inițial, Hamas a cerut încetarea războiului, aflat acum în a cincea lună, înainte ca ostaticii să poată fi eliberați.

Hamas a declarat că va elibera ostaticii israelieni în schimbul tuturor prizonierilor palestinieni aflați în închisorile israeliene, mulți dintre ei executând pedepse pe viață pentru crimă și alte acte teroriste grave. Israelul a respins cererea, iar mediatorii au lucrat la un nou acord, potrivit The Times of Israel.

08:06

Un membru al Jihadului Islamic, care plănuia un atac terorist, ucis în atacul cu drone din orașul Jenin, Cisiordania

Forțele armate israeliene și Agenția de securitate „Shin Bet” confirmă efectuarea unui atac cu dronă în orașul Jenin din Cisiordania noaptea trecută, despre care spun că a vizat și a ucis un agent palestinian al Jihadului Islamic care se îndrepta spre comiterea unui atac terorist.

Ținta este identificată de către IDF și Shin Bet ca fiind Yasser Hanoun, rezident al orașului Jenin și încarcerat anterior de Israel pentru implicarea sa în activitățile Jihadului Islamic.

În declarația comună se afirmă că Hanoun a fost implicat într-un număr mare de atacuri cu focuri de armă în ultimele luni – împotriva trupelor IDF, a posturilor armatei, a așezărilor israeliene și a orașelor de peste Linia Verde.

Printre atacurile recente care ar fi fost comise de Hanoun se numără focuri de armă asupra kibbutzului nordic Meirav, a așezării Mevo Dotan, precum și asupra punctelor de control Salem și Jalamah.

„Teroristul a fost eliminat în timp ce se îndrepta spre efectuarea unui atac suplimentar”, precizează IDF.

Ministerul Sănătății al Autorității Palestiniene a declarat că alte 15 persoane au fost rănite în lovitura asupra vehiculului lui Hanoun în Jenin, dintre care două în stare critică.

08:06

Șeful apărării din SUA: Israelul are nevoie de un "plan credibil" pentru a asigura siguranța civililor înainte de a intra în Rafah

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a discutat ieri seară cu ministrul apărării, Yoav Gallant, despre operațiunea Israelului împotriva Hamas în Khan Younis, precizează Pentagonul într-o lectură a convorbirii.

Austin i-a subliniat lui Gallant necesitatea unui „plan credibil pentru a asigura siguranța și sprijinul celor peste un milion de persoane care se adăpostesc în Rafah înainte de orice operațiune militară care se desfășoară acolo”, precizează Pentagonul.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre eforturile în curs de desfășurare pentru a asigura eliberarea ostaticilor încă ținuți prizonieri de Hamas, precum și despre necesitatea de a îmbunătăți accesul la ajutorul umanitar pentru civilii palestinieni, deoarece jafurile și violențele împiedică accesul convoaielor în interiorul Fâșiei, potrivit The Times of Israel.

08:06

Egiptul înăsprește măsurile de securitate de-a lungul frontierei cu Israelul pentru a preveni eventuale atacuri

Egiptul a luat măsuri de înăsprire a măsurilor de securitate de-a lungul frontierei comune cu Israelul pentru a împiedica recruții săi militari staționați acolo să încerce să lanseze atacuri asupra forțelor israeliene, relatează postul de știri Al-Araby Al-Jadeed, deținut de Qatar.

Recruții din forțele de frontieră egiptene au fost supuși unei perioade de pregătire mai amănunțite de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, în cadrul căreia sunt instruiți cu privire la istoria frontierei dintre Israel și Egipt, care se întinde pe o lungime de aproximativ 240 de kilometri, și la acordurile de securitate dintre cele două țări.

Ca parte a efortului de a atenua orice tentativă de atac asupra trupelor israeliene, forțelor de securitate egiptene staționate la frontieră nu li se permite să folosească smartphone-uri pe durata desfășurării lor, se arată în raport, asigurându-se astfel că nu urmăresc știrile despre războiul în curs de desfășurare din Gaza, de teamă că acestea i-ar putea incita să planifice un atac.

În plus, la punctul de trecere a frontierei Nitzana, unde forțele israeliene și egiptene sunt staționate de o parte și de alta a frontierei, gărzile de securitate egiptene nu sunt înarmate, iar funcționari în civil sunt prezenți pentru a se asigura că nu au loc tulburări, potrivit The Times of Israel.

Progrese în negocierile pentru oprirea războiului și schimbul de ostatici în Gaza. Netanyahu: „Nu cu orice preț”

Directorul de comunicare al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat joi că există semne tot mai clare de progres în discuțiile pentru încetarea focului și schimbul de ostatici în Fâșia Gaza. Într-o conferință de presă la Washington, Kirby a subliniat că discuțiile sunt active și constructive.

Coordonatorul președintelui american pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, s-a întâlnit în Israel cu prim-ministrul Netanyahu și alți oficiali guvernamentali israelieni, după o serie de discuții la Cairo.

Ministrul Apărării israelian, Yoav Gallant, a anunțat că Israelul va extinde mandatul negociatorilor săi pentru discuțiile privind ostaticii. Conform informațiilor neconfirmate, negociatorii din Egipt, SUA și Qatar urmează să se întâlnească la Paris pentru discuții suplimentare, iar Israelul a fost de acord să trimită o delegație la aceste întâlniri.

Membrii Hamas au exprimat optimism cu privire la un nou acord privind ostaticii și au cerut încetarea operațiunii militare israeliene în Fâșia Gaza și eliberarea prizonierilor palestinieni în schimbul ostaticilor răpiți din Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu va accepta un acord „cu orice preț”, subliniind că acest lucru nu va aduce sfârșitul războiului, potrivit AFP.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Poliția Locală poate da amendă pentru parcare?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie