Reactivarea unor VULCANI ar putea sta la baza cutremurelor recente din Gorj. Explicațiile unui profesor român din SUA

Reactivarea unor VULCANI ar putea sta la baza cutremurelor recente din Gorj. Explicațiile unui profesor român din SUA
Sursa FOTO - caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 21/02/2023, 10:52
Actualizat: 21/02/2023, 10:59

Cutremurele recente din Gorj, la care specialiștii nu se așteptau, ar putea fi legate de un fenomen pe care experții îl credeau dispărut în România: vulcanii!

Vlad Manea, doctor în geodinamică la Universitatea Caltech, în SUA, actualmente expert în Mexic și Japonia, a explicat, într-un interviu pentru „Adevărul”, în ce condiții am putea avea din nou un vulcan activ în România și cât este de probabil acest lucru.

El nu exclude posibilitatea ca în România să ne confruntăm cu o erupție vulcanică, chiar dacă riscurile de apariție sunt minime, deși nu există un „nu absolut”, nici măcar în acest caz.

„De regulă, unde sunt cutremure sunt și vulcani. Nu peste tot, dar în general unde sunt cutremure sunt și vulcani în apropiere, cel puțin în zona circum-Pacifică este o relație destul de clară între cele două fenomene”, a precizat profesorul.

Departe de a fi o zonă vulcanică activă, precum Islanda, România are vulcanii săi, stinși însă în urmă cu mii sau chiar zeci de mii de ani. Dar asta nu înseamnă că nu putem avea surprize de acest gen.

„Activitatea este foarte scăzută în timp geologic, adică rară, dar din când în când, la câteva mii de ani, poate exista o activitate mai importantă din punct de vedere vulcanic. Aș spune că nu se pune problema să avem din nou vulcani activi și la noi, pentru că, cel mai probabil, ce se întâmplă în Gorj este o reacomodare de plăci tectonice, în urma celor două cutremure mari. Aici chiar am putea spune cu foarte mare probabilitate că nu este cazul să vorbim de apariția unui vulcan. Dar, atenție, 100% nu există niciodată, nu putem garanta că nu va izbucni, nu există conceptul de 100%, poate 99% – 99,9%. Personal chiar nu cred că va fi, dar nu există nicio garanție”, afirmă profesorul Manea.

În România, avem două lanțuri de munți vulcanici (Oaș, Gutâi, Țibleș, în nordul Carpaților Orientali, respectiv Căliman, Gurghiu și Harghita, în sudul Orientalilor), care sunt strict monitorizați.

Spre deosebire de cutremure, oamenii de știință pot prezice în cele mai multe cazuri cu exactitate erupțiile vulcanilor, iar în viitor – cel puțin în următorii zeci sau sute de ani – există certitudinea că nu vor exista surprize în munții României. Acest lucru este valabil în privința vulcanilor deja cunoscuți.

Uneori, însă, natura poate fi cu adevărat surprinzătoare, iar în unele cazuri, chiar dacă foarte rare, unii vulcani stinși se pot reactiva.

Dar există și cazuri, și mai rare, când pot să apară erupții practic de la zero, în zone în care nici măcar nu au existat anterior activități vulcanice sau cel puțin acestea nu le-au fost cunoscute experților.

În ipoteza în care ar apărea un vulcan nou activ, în România, sudul țării ar fi cel mai bun candidat, spune specialistul. Pe de altă parte, e puțin probabil ca vulcanii cunoscuți deja din România, toți stinși, să provoace surprize.

„Dacă e să apară un vulcan nou la noi, ar fi în partea de sud, unde există activitate seismică, activitatea tectonică, că nu sunt din nimic cutremurele astea. Cutremurele vin pe un anumit fond de tensiune corticală acolo și atunci probabil că în partea de sud e posibil să se reactiveze. Mai sunt și așa-zisele explozii freatice în cazul vulcanilor, adică în momentul în care camera magmatică e aproape de suprafață și are loc, să zic, o ploaie sau dintr-un anumit motiv există un lac în craterul vulcanului care se golește pe una dintre fracturi și apa intră în contact cu acel corp magmatic poate să aibă loc o erupție vulcanică de natură freatică. Dacă vreți o echivalență, ar fi ca atunci când pun o picătură de apă într-o oală cu ulei încins, e același fenomen, ca figură de stil”, a mai explicat profesorul român.

Reactivrea unui vulcan în România ar putea deveni punct de aracție pentru turiști

Dacă în filme erupția unui vulcan echivalează, de obicei, cu un dezastru, în realitate, de cele mai multe ori situația e sub control și nu există victime. Astfel, ghinionul de a ne trezi pe nepusă masă cu un vulcan activ ar putea aduce avantaje nesperate din punct de vedere turistic.

„Ghinionul nu e neapărat ghinion. Hai să facem un scenariu că s-ar întâmpla acest lucru. Dacă s-ar întâmpla, n-ar fi neapărat o tragedie. Adevărat, depinde și unde se întâmplă. Că dacă se întâmplă în mijlocul unui oraș e o tragedie, dar astfel de cazuri sunt și mai rare. Dar dacă se întâmplă în mijlocul unui câmp, pentru România cred că ar fi un mare privilegiu, pentru că cred că am asista la un flux de turiști asociat cu erupția asta vulcanică cum nu s-a mai văzut la noi. Ar fi ca în Islanda, pentru că exploziile astea vulcanice sunt un adevărat spectacol, e vorba de un fenomen natural unic foarte spectaculos. Unii ar da orice să vadă așa ceva, pentru foarte mulți dintre noi probabil că o singură dată în viață ai ocazia să vezi o asemenea erupție și este absolut impresionant”, a spus profesorul Vlad Manea.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto