Recorder: DNA s-a autosesizat în urma investigației „Clanul Marelui Alb”, privind activitățile Bisericii Ortodoxe Române

Recorder: DNA s-a autosesizat în urma investigației „Clanul Marelui Alb”, privind activitățile Bisericii Ortodoxe Române
Sursa foto: Arhiva GÂNDUL
Publicat: 14/10/2021, 08:58

Jurnaliștii de la Recorder au informat miercuri seara, pe pagina de Facebook a publicației, că, potrivit unor surse, Direcția Națională Anticorupție (DNA) s-ar fi autosesizat în urma investigației „Clanul Marelui Alb”.

Astfel, DNA ar fi deschis un dosar penal cu privire la faptele prezentate în ancheta Recorder.

„Conform surselor Recorder, Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat în urma investigației „Clanul Marelui Alb” și a deschis un dosar penal cu privire la faptele prezentate în materialul Recorder.

De asemenea, doi dintre oamenii care apar în investigație și-au prezentat demisiile: Lazăr Neacșu a demisionat din PSD, din Consiliul General al Municipiului București și din Adunarea Națională Bisericească, iar preotul Aurel Mihai a demisionat din funcția de vicar al Arhiepiscopiei București. Prin sacrificarea acestor personaje, Biserica încearcă să minimalizeze implicarea Patriarhului Daniel și să bagatelizeze gravitatea faptelor prezentate în investigația Recorder, mutând atenția de la problema sistemică prezentată în materialul nostru: felul în care BOR administrează banii publici”, scriu pe Facebook jurnaliștii de la Recorder.

Primele demisii după ancheta Recorder

Arhiepiscopia Bucureștilor a venit cu unele lămuriri, miercuri, prin intermediul unui comunicat, după publicarea pe site-ul Recorder a unui material video cu titlul „Clanul Marelui Alb”, în care i se aduc mai multe acuzații Preafericitului Patriarh Daniel, dar sunt aduse în discuție și unele fapte de corupție. Chiar dacă articolul este criticat, în general, totuși este specificat faptul ca s-au consemnat primele demisii și a fost demarată și o cercetare administrativă, în urma dezvăluirilor.

Un membru al Consiliului General al Bucureștiului, Lazăr Neacșu, şi-a dat demisia din PSD şi din funcţia de consiler general, după ce a fost înregistrat de jurnaliștii de la Recorder în timp ce dădea detalii despre felul în care Biserica Ortodoxă ridică locașuri de cult din bani publici și îl numește pe patriarhul Daniel, „Marele Alb” și „securist”.

„Organizaţia PSD Bucureşti şi organizaţia  PSD sector 4 anunţă că dl Neacşu Lazăr şi-a prezentat în această dimineaţă demisia din Partidul Social Democrat şi din calitatea de consilier general PSD din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti”, potrivit unui comunicat al Partidului Social Democrat.

Recorder a publicat o investigație realizată de reporteri incognito care arată cum o rețea formată din oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii acționează împreună pentru construcția și reabilitarea de biserici din bani publici.

Toată această rețea ar opera cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, patriarhul Daniel. 1,3 miliarde de lei au fost alocaţi de la buget în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel, numai pentru bisericile din Bucureşti, arată jurnaliștii de la Recorder.