Refugiații ucraineni din staţiunile de pe litoralul bulgăresc, evacuați din hoteluri odată cu începerea sezonului estival

Refugiații ucraineni din staţiunile de pe litoralul bulgăresc, evacuați din hoteluri odată cu începerea sezonului estival
Sursa: Profimedia/ Caracter ilustrativ
Publicat: 03/06/2022, 20:45
Actualizat: 03/06/2022, 20:51

Autoritățile de la Sofia i-au evacuat pe refugiații ucraineni din staţiunile de lux de pe litoralul bulgăresc. Mai mulţi oficiali , în frunte cu premierul bulgar Kiril Petkov, au deplâns „luxul” pe care l-au oferit ucrainenilor și au redus în grabă schema de relocare pentru mulți dintre refugiați.

În urmă cu o lună, Bulgaria anunțase că încetează să le mai dea bani hotelurilor de pe litoral care cazau turişti ucraineni, deoarece deschiderea sezonului turistic se apropia pe coasta Mării Negre.

Astfel, aproximativ 60.000 de ucraineni au fost nevoiţi să plece din hotelurile de lux, până pe 1 iunie, cazarea lor fiind plătită de stat.

„Statul bulgar nu mai poate continua să susțină o ședere atât de luxoasă în Bulgaria. Trei luni am oferit un sprijin fără precedent în unele dintre cele mai bune hoteluri din Bulgaria. Acum intrăm într-un cadru ceva mai normal, în ciuda faptului că sunt refugiați. Statul bulgar nu poate continua să susțină la nesfârșit un astfel de sejur de lux în Bulgaria şi intrăm într-o realitate care este mai aproape de ceea ce se așteaptă pentru refugiaț”, a declarat Petkov, citat de observatornews.ro.

Mai mulți înalți oficiali, îngrijoraţi că nu sunt multe locuri libere în spațiile de cazare alternative, i-au acuzat pe refugiații ucraineni că nu s-au înregistrat sau că nu au vrut să plece cu autobuzele și trenurile programate să-i ducă în altă parte.

La rândul lor, refugiaţii şi voluntarii se apără şi dau vina pe autorităţi care nu au transmis la timp şi corect planurile de relocare are ucrainenilor.

Oficialii bulgari îi acuză pe refugiații ucraineni că nu spun ce urmează să facă

Vicepremierul Kalina Konstantinova acuză faptul că puțini refugiați s-au prezentat, săptămâna trecută, pentru a urca în autobuzele și trenurile organizate de guvern pentru a-i duce de la hoteluri la alte facilități, iar mulți dintre ei nu au informat autoritățile unde vor să stea sau dacă folosesc transportul gratuit.

Astfel, doar refugiații ucraineni „care nu au avut unde să meargă, după 31 mai”, au fost cazați în „centre tampon” din Elhovo, la aproximativ 100 de kilometri de coastă, și Sarafovo, lângă aeroportul Burgas. Restul trebuie să se descurce singuri, spun autoritățile bulgare.

Aproape 300.000 de ucraineni au intrat în Bulgaria, de când tancurile și trupele rusești au intrat în Ucraina pe 24 februarie.

Aproximativ 100.000 dintre ei au primit adăpost și protecție temporară, majoritatea celorlalți și-au continuat drumul către destinații mai bogate din UE, Bulgaria fiind cea mai săracă țară din Uniunea Europeană,

Hotelurile bulgărești care au cazut ucraineni au primit de la guvern 40 de leva pe zi (22 de dolari) pentru fiecare refugiat, dar ministrul Turismului, Hristo Prodanov, avertizat – la sfârșitul lunii aprilie – că Bulgaria a „găzduit și îngrijit” refugiați pentru o perioadă suficient de lungă.

„Acum trebuie să intre pe piața muncii, să găsească locuințe, să plătească chirie și să trăiască ca toți ceilalți”, spunea el.

La începutul lunii mai, oficialii bulgari declarau că vor înceta rambursările către hoteluri și vor reloca refugiații, la sfârșitul lunii.

Președintele Agenției de Stat pentru Refugiați, Mariana Tosheva, a recunoscut că în hotelurile din Bulgaria erau cazați 63.000 de refugiați ucraineni și că existau doar 33.000 de locuri libere în centrele și taberele de la stat.

Ea a sugerat că diferența de 30.000 de persoane „se va reduce foarte mult”, deoarece ucrainenii care „au spus că vor să părăsească țara” au plecat sau au găsit alternative, inclusiv cazare la rude sau cunoștințe.

De altfel, guvernul bulgar a sugerat scăderea sumelor oferite hotelierilor, la 15 leva pe zi, proprietarii de hoteluri s-au revoltat.

Crucea Roșie Bulgară a anunțat că, până săptămâna trecută, mai mulți ucraineni părăseau țara decât soseau, o fiind premieră de când a început invazia Rusiei, în urmă cu trei luni.

Tot săptămâna trecută, unii refugiați ucraineni au declarat presei bulgare că se simt obligați să se întoarcă în Ucraina, deși războiul s-a intensificat în est și se tem pentru viața lor.

Ucrainenii din Bulgaria pleacă până la București cu trenul

Ucrainenii care au decis să părăsească Bulgaria călătoresc cu trenul la București, pentru că biletele sunt încă gratuite în România și din România în Bulgaria, scrie Novinite.

Majoritatea călătorilor din trenul spre București sunt ucraineni, iar unii dintre ei au plecat pentru că au fost nevoiți să părăsească stațiunile de pe litoral și au decis să plece acasă sau în alte țări europene.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA dă lovitura totală în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...