Reporteri Fără Frontiere: Soldații ruși au executat „cu sânge rece” un jurnalist ucrainean

Reporteri Fără Frontiere: Soldații ruși au executat „cu sânge rece” un jurnalist ucrainean
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 22/06/2022, 11:46

Reporteri Fără Frontiere susține că un fotojurnalist ucrainean și un soldat, care îl însoțea, au fost executați „cu sânge rece” într-o pădure, în primele săptămâni de ocupație rusă în Ucraina.

Un fotojurnalist și un soldat, care îl însoțea, au fost uciși în primele săptămâni de invazie rusă în Ucraina, în timp ce căutau drona fotografică a reporterului, transmite miercuri Reporters Without Borders, citând din ancheta privind moartea celor doi bărbați.

Cadavrul jurnalistului Maks Levin și cel al soldatului Oleksiy Chernyshow au fost găsite în data de 1 aprilie, în pădurea din nordul capitalei Kiev. Oficialii Reporteri Fără Frontiere au numărat 14 găuri de gloanțe în mașina celor două victime, găsită la fața locului.

În apropiere a fost găsită și un flanc abandonat de ruși, dar înconjurat cu explozibili. Soldații ruși au mai lăsat în urmă resturi de rații de mâncare, pachete de țigări și alte gunoaie.

Unele din bunurile lui Levin și Chernyshov, inclusiv documentele soldatului și bucăți din vesta sa antiglonț, precum și casca fotografului, au fost, de asemenea, recuperate.

O echipă ucraineană dotată cu un detector de metale a descoperit un glonț îngropat în pământul din care a fost scos cadavrul lui Levin. Acesta ar fi fost ucis cu unul, poate două gloanțe, de aproape, în timp ce era deja întins la pământ, susțin cei de la RFF.

O canistră cu benzină a fost găsită lângă cadavrul incendiat al soldatului Chernyshov. „Cei doi bărbați au fost executați cu sânge rece”, au declarat reprezentanții organizației.

Levin și Chernyshow au fost identificați, pentru ultima oară, în 13 martie. Un tracker GPS din mașina lor a furnizat și ultima lor poziție, în pădurile din nordul Kievului.

E posibil ca Levin să fi pierdut drona în 10 martie și nu a mai putut să o recupereze, deoarece rușii au tras după el. Dronele au devenit un instrument binecunoscut pentru jurnaliștii care vor să surprindă imagini de la altitudine.

Reporteri Fără Frontiere a predat dovezi și zeci de fotografii, care vor fi analizate de procurorii ucraineni.

Grupul nu își poate da seama dacă trupurile neînsuflețite ale celor două victime au fost sau nu autopsiate – un pas esențial pentru stabilirea cauzei exacte a morții, transmite independent.co.uk.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult