Reprezentantul Ambasadei Mexicului la București, chemat la MAE pentru explicații după ce mai mulți români nu au primit acces în țară

Reprezentantul Ambasadei Mexicului la București, chemat la MAE pentru explicații după ce mai mulți români nu au primit acces în țară
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23/12/2022, 23:30

Însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei Mexicului la Bucureşti a fost invitat la Ministerul Afacerilor Externe după ce mai multor turiști români nu le-a fost permis accesul în această țară.

Secretarul de stat din cadrul MAE pentru Afaceri globale și strategii diplomatice, Traian Hristea, a avut o discuție cu oficialul mexican, în cadrul căreia și-a exprimat preocuparea față de situația românilor returnați din Mexic.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis o scrisoare omologului său din Mexic, Marcel Ebrard Casaubón, scrisoare în care s-a declarat îngrijorat de situațiile repetate în care turiștii români nu pot intra pe teritoriul țării nord-americane.

„În cadrul audienței la care a fost invitat însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Statelor Unite Mexicane la București, partea română a exprimat ferm preocuparea deosebită față de situația turiștilor români returnați din Statele Unite Mexicane, condițiile de returnare și nerespectarea dreptului cetățenilor români în cauză de a contacta misiunea diplomatică a României de la Ciudad de México. Totodată, partea română a solicitat, în regim de urgență, asistența autorităților mexicane competente în vederea remedierii situației, precum și evitarea pe viitor a oricărui tratament necorespunzător pentru cetățenii români. De asemenea, partea română a făcut apel la un dialog deschis și constructiv pe canale diplomatice și între instituțiile competente dintre cele două state.

MAE precizează că a subliniat în dialogul cu autoritățile mexicane faptul că, deși Statele Unite Mexicane au dreptul suveran de a decide să acorde dreptul de intrare pe propriul teritoriu, se impune ca aceste decizii să nu fie arbitrare, ci luate în baza unor evaluări individuale, de la caz la caz, precum și să nu genereze situații ofensatoare. Totodată, MAE a solicitat părții mexicane asigurarea unei abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Statele Unite Mexicane, pentru a fi evitat riscul ca astfel de cazuri să conducă la o abordare discriminatorie”, se arată într-un comunicat al MAE.

Turiști români respinși, din nou, la intrarea în Mexic, după ce au plătit 4.500 de euro pentru un sejur

Un cuplu de români care a platit 4.500 de euro pentru un sejur în Mexic și-a ratat vacanța după ce ambii parteneri  au fost întorși însă din aeroport și trimiși acasă fără nicio explicație. Cei doi susțin că numai conaționalilor noștri nu le-a fost dat voie să intre pe teritoriul mexican.

Vacanța, care ar fi trebuit să fie una de vis, s-a transformat în una de coșmar, pentru doi români. Aceștia și-au cumpărat o vacanță de 8 zile în Mexic, prin agenție, însă, au ajuns doar până în aeroport.

„Toate bune și frumoase până să aterizăm pe aeroportul din Cancun. Pe tunelul care leagă avionul de aeroport, o persoană ne-a spus să scoatem pașapoartele la vedere. La capătul tunelului, alte trei persoane făceau triajul, în funcție de naționalitate. Tot ce însemna România era tras pe dreapta în șir indian. Ne-au confiscat pașapoartele și telefoanele mobile. Aveam toate actele doveditoare ale vacanței: bilete dus-întors, cazare, transfer… totul tradus în spaniolă, ca să nu fie probleme. Momentele de panică au început când li s-a spus că sunt probleme cu actele”, spune unul dintre turiști.

Cetățenii români sunt sfătuți să folosească operatori turistici acreditaţi atunci când își planifică o călătorie în acest stat și să nu se îndepărteze de grupul turistic din care fac parte, respectând anunţurile sau recomandările autorităţilor locale. Anul trecut, zeci de turiști români au rămas blocați pe un aeroport din Mexic, pentru că nu le-a fost permis accesul în țară.

MAE subliniază că Ambasada României la Ciudad de Mexico a manifestat o preocupare constantă pentru actualizarea informaţiilor referitoare la condiţiile de acces în Statele Unite Mexicane, informaţii disponibile atât pe pagina de internet a misiunii diplomatice, cât şi pe pagina de internet a MAE, la secţiunea ‘Sfaturi şi alerte de călătorie”.

Misiunea diplomatică a României în Statele Unite Mexicane a organizat inclusiv sesiuni online de informare a agenţiilor române de turism cu privire la cerinţele impuse de autorităţile mexicane pentru accesul cetăţenilor străini pe teritoriul acestui stat, precizează comunicatul.

Pentru a preveni riscurile aferente unei decizii de nepermitere a intrării în Statele Unite Mexicane, MAE reiterează importanţa organizării riguroase a deplasărilor cetăţenilor români şi retransmite o serie de recomandări necesar a fi respectate:
să utilizeze serviciile unor agenţii de turism autorizate, să deţină şi varianta tipărită a tuturor documentele aferente deplasării – vouchere sau rezervări ferme la unităţi hoteliere, biletele de călătorie dus-întors, extrase de cont, itinerariul călătoriei în Statele Unite Mexicane defalcat pe zile, care pot fi utilizate la controlul de imigrări efectuat de autorităţile locale la intrarea în Mexic.

MAE aminteşte că pe pagina sa de internet se regăsesc informaţii detaliate inclusiv cu privire la procedura interviului realizat în cadrul verificărilor efectuate la frontiera mexicană.

Cetăţenii români aflaţi într-o situaţie deosebită pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 şi 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...