Restricții pe model francez, în România? Orban: „Avem în evaluare o astfel de decizie”

Restricții pe model francez, în România? Orban: „Avem în evaluare o astfel de decizie”
Premierul României, Ludovic Orban (FOTO: Facebook/ Guvernul României)
Publicat: 24/10/2020, 18:33
Actualizat: 24/10/2020, 18:37

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la întrebarea presei, că este în evaluare o eventuală decizie privind restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

După ce, sâmbătă dimineață, dădea asigurări că „respectarea normelor de protecţie sanitară poate permite derularea unei vieţi normale, fără ca virusul să atingă un nivel care să ne impună să luăm decizii restrictive”, premierul Ludovic Orban a admis, sâmbătă după-amiază, că se analizează posibile limitări ale libertății de mișcare.

Orban: „Urmărim rezultatele aplicării măsurilor în vigoare”

Prim-ministrul a fost întrebat dacă ia în considerare restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, în condiţiile în care tot mai multe localităţi au trecut de pragul de trei cazuri COVID-19 la 1000 de locuitori.

„Avem în evaluare o astfel de decizie, vrem să vedem în schimb efectul măsurilor pe care le-am stabilit prin lege şi prin Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă în cazul depăşirii indicelui de 3 la 1000. Se face evaluare pentru că deja sunt localităţi importante, printre care şi Bucureşti, unde urmărim rezultatele aplicării măsurilor în vigoare”, a răspuns Ludovic Orban, citat de Agerpres.

În ultimele 24 de ore, GCS a raportat un număr de 4.761 de cazuri noi de infectări cu SARS-CoV-2, bilanțul pandemiei din România ajungând astfel la 205.793 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 147.932, vindecate.

Harghita este cel de-al treilea județ, alături de București, în care incidența cazurilor de COVID-19 din ultimele 14 zile, raportate a mia de locuitori, a depășit pragul de 3 la mia de locuitori, coeficientul înregistrând o creștere ușoară și în celelalte două județe și în Capitală.

Măsură aplicată în două treimi din Franța

Interdicția de a circula pe timp de noapte a fost impusă recent în Franța, în două treimi din țară, intrate în stare de urgență, ceea ce afectează direct aproximativ  46 de milioane de locuitori din Hexagon.

Starea de urgență a fost reinstituită pe tot teritoriul Franței, începând cu data de 17 octombrie. Începând cu acea dată,  în regiunea Ile-de-France (care include Parisul) și alte metropole (Lille, Grenoble, Lyon, Aix-Marseille, Montpellier, Rouen, Toulouse și Saint-Etienne) este interzisă circulația populației între orele 21:00 și 6:00. Excepțiile sunt permise pentru persoanele care se deplasează în acest interval cu un motiv profesional sau medical.

Măsura este  în vigoare pentru 6 săptămâni, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Încălcarea acestei măsuri se pedepsește cu amendă de 135 de euro. În caz de încălcări repetate ale măsurii (3 infracțiuni în 30 de zile), sancțiunea poate ajunge la 3750 de euro amendă și 6 luni de închisoare.

Cu toate acestea, Franța a devenit a șaptea țară pe plan mondial și a doua din vestul Europei cu peste un milion de cazuri de COVID-19, după ce, în ultimele 24 de ore, a înregistrat un record de 42.032 de cazuri noi noi.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Europa ar putea renunţa la gazul rusesc. Negocieri avansate cu alt stat în caz de...
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
A treia zi de grevă la STB: Angajații și-ar putea pierde locul de muncă. Cei...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Răzvan Dimoftache se plânge că i se dă carne de porc la masă, în penitenciar
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Noua ordine mondială! Cine va domina totul? Va deveni cea mai mare putere a lumii
Doliu în România. Vestea cruntă a lovit la ceas de seară. S-a stins un om...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...