Restricții reintroduse în Bistrița, după ce incidența Covid-19 a depășit 3 la mia de locuitori

Restricții reintroduse în Bistrița, după ce incidența Covid-19 a depășit 3 la mia de locuitori
Restaurant închis (FOTO - ilustrativ: Pixabay)
Publicat: 11/01/2021, 23:30
Actualizat: 11/01/2021, 23:39

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bistrița-Năsăud a decis reintroducerea unor restricții în municipiul Bistrița, începând de marți, 12 ianuarie. Decizia a fost luată, ca urmare a faptului că incidența cazurilor de Covid a depășit 3 la mia de locuitori.

Astfel, conform deciziei CJSU Bistrița-Năsăud, de la acea dată, se interzice activitatea restaurantelor şi a cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

De asemenea, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise.

Conform deciziei, este interzisă organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte.

Restricțiile fuseseră relaxate, la sfârșitul anului trecut

Incidența cazurilor a scăzut sub 3 la mie în 28 decembrie 2020, când autoritățile din Bistrița-Năsăud au anunțat reducerea restricțiilor impuse în orașul Bistrița.

Orașul Turda iese din scenariul roșu: Se deschid restaurantele și sălile de jocuri

Restaurantele din orașul Turda, județul Cluj, se vor redeschide, putând să funcționeze la o capacitate de 30%. Hotărârea a fost luată de CJSU Cluj și este valabilă de luni, de la miezul nopții.

Decizia a fost luată după ce incidența cazurilor de Covid din oraș a scăzut sub 3 la mie, iar restricțiile impuse au fost reduse.

Orașul clujean a ieșit de luni din scenariul roșu, ca urmare a scăderii incidenței sub 3 la mia de locuitori.

Potrivit Primăriei Turda, va fi permisă organizarea de spectacole sau concerte cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, va fi permisă deschiderea restaurantelor și cafenelelor, în interior, însă la o capacitate de maximum 30%, cu respectarea tuturor obligațiilor stabilite, dar și funcționarea, până la 30% din capacitate, a sălilor de jocuri de noroc. Primăria anunță că nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.

Accesul în restaurante, doar cu test COVID negativ sau certificat de vaccinare. Propunere pentru salvarea HoReCa

Valeriu Gheorghiță, medicul care coordonează campania de vaccinare anti-COVID în România, a fost prezent duminică seara, la A3, unde s-a vorbit, printre altele, despre Petiția „Ne luăm viața înapoi”, care circulă în mediul online și propune ca accesul să se facă în restaurante doar pe baza unui test COVID-19 negativ sau cu un buletin de vaccinare.

Mihai Lala, inițiatorul Petiției, a explicat că măsura este deja aplicată în alte țări: „Este un model inspirat din modelul care se aplică în Emiratele Arabe unite în anumite comunități din Spania, în Norvegia. Sunt mai multe țări care practică un model similar.”

Obiectul acestui sistem este acela de a ne permite că de mâine să ne reluăm viață normală fără a impacta negativ procesul de combatere a pandemiei SARS-CoV-2”, a explicat Mihai Lala la Antena 3.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase