Prima pagină » Actualitate » Rețeta de piftie românească. Cum prepari tradiționala răcitură de sărbători

Rețeta de piftie românească. Cum prepari tradiționala răcitură de sărbători

Rețeta de piftie românească. Cum prepari tradiționala răcitură de sărbători

Piftia, răcitura sau aspicul”, cum se mai numește prin unele zone, este unul dintre cele mai iubite preparate de iarnă din gastronomia românească.

Fie că e servită la masa de Crăciun, fie de Anul Nou, această delicatesă are o veche tradiție, îmbinând simplitatea ingredientelor cu răbdarea necesară pentru a obține o gelatină limpede și bine închegată, aromatizată.

Ingrediente

  • Carne (cu oase, pentru gelatină naturală):
  • 1 ciolan de porc afumat sau neafumat
  • 2–3 picioare de porc
  • 1 rasol sau câteva bucăți de șorici
  • (Opțional) 1 bucată piept de curcan / cocoș pentru varianta de piftie mixtă
foto ilustrativa; sursa foto: Envato

foto ilustrativa; sursa foto: Envato

Pentru fiert:

  • 1 ceapă întreagă
  • 1 morcov mare (pentru gust, nu pentru decor)
  • 5–6 căței de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță boabe piper
  • Sare după gust

Mod de preparare

Carnea se spală, iar bucățile se pun în oală cu apă rece cât să acopere tot. Fierberea lentă este cheia unei piftii perfecte: oala se pune la foc mic, se adună spuma, se adaugă ceapa, morcovul, foile de dafin și piperul. Piftia trebuie să fiarbă încet, 3–4 ore, până ce carnea cade de pe oase. Apoi, se separă ingredientele. Când carnea este fiartă, se scoate într-un bol, se dezosează și se rupe în bucăți potrivite. Zeama se strecoară bine, prin sită sau tifon, ca să rămână limpede. Apoi, usturoiul zdrobit se amestecă în zeamă și se lasă 10–15 minute pentru aromare, apoi zeama se strecoară din nou. În castroane adânci sau tăvi, se montează piftia: se pune carnea, se toarnă apoi zeama limpede peste ea. Se lasă la rece 4–6 ore sau peste noapte, până se încheagă complet.

Autorul recomandă:

Unde te poți caza ieftin, cu doar 170 de lei pe noapte, dacă vrei vizitezi Târgul de Crăciun de la Craiova

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Ce se întâmplă la Serviciul Român de Informații? Dan: Orice derapaj al Serviciului îmi revine mie
Digi24
Un virus gripal nou se răspândește rapid în România: În prima săptămână din decembrie au fost înregistrate peste 3.000 de îmbolnăviri
Cancan.ro
Vila Rodicăi Stănoiu de la malul mării a fost VANDALIZATĂ! Misterul moștenirii fostei ministrese se adâncește!
Prosport.ro
Mesajul transmis de Sorana Cîrstea după ce a mers cu fiul lui Ion Țiriac în cea mai scumpă stațiune din Elveția
Adevarul
Controverse grave în cazul alertei cu bombă la trenul București–Kiev: R. Moldova susține că incidentul a avut loc azi, CFR Călători neagă
Mediafax
Ce taxe vor plăti bucureștenii din 2026? Proiect PMB: impozite pe locuințe, mașini și terenuri
Click
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
Digi24
Reacție furioasă a Kremlinului, după ce șeful NATO a îndemnat la pregătiri pentru un război cu Rusia: „E iresponsabil”
Cancan.ro
9 zile consecutive de ninsoare în România, potrivit meteorologilor Accuweather. Care sunt orașele vizate
Ce se întâmplă doctore
Dieta MINUNE cu care Monica Anghel a reușit să slăbească 40 de kilograme: „Asta poți mânca oricând, fără probleme”
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Dacia C-Neo, testată în Alpi. Noul model a fost surprins în probe pe drumuri montane
Descopera.ro
O substanță din ciocolată face minuni pentru sănătate
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă o vede pe maică-sa dezbrăcată în fața oglinzii spunând: – Vreau un bărbat!
Descopera.ro
Marte are o influență surprinzătoare asupra climei Pământului