RISC uriaș de avalanşă în munţii Făgăraş. Avertismentul Salvamont România

RISC uriaș de avalanşă în munţii Făgăraş. Avertismentul Salvamont România
Publicat: 08/02/2023, 10:45

Risc uriaș de avalanşă în munţii Făgăraş! Salavamont România avertizează turiștii că în munţii Făgăraş, dar și în alte zone montane, există riscul producerii avalanșelor.  

Avertismentul este valabil până miercuri seară, la ora 20.00. Potrivit buletinului nivometeorologic, până miercuri seară, în Munţii Făgăraş este risc foarte mare de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri.

Risc uriaș de avalanşă în munţii Făgăraş

La peste 1800 m, deși s-a mai tasat ușor, stratul de zăpadă pulver depus în ultimele zile va rămâne însemnat, depășind 70-80 cm; zăpada va avea rezistență scăzută și o slabă coeziune între cristale, dar și față de crusta mai veche de gheață aflată dedesubt. În zona crestelor, sunt plăci de vânt mai vechi, acoperite de zăpada depusă recent. Pe văi și în zonele adăpostite, se mențin depozitele însemnate, care depășesc 3 m, formate de asemenea din zăpadă cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale. Stratul vechi, din profunzime, este format din zăpadă întărită, cu cruste subțiri de gheață intercalate.

În continuare, datorită structurii fragile și puțin rezistente a zăpezii, vor fi condiții de declanșare spontană a avalanșelor de dimensiuni medii și mari, prin ruperea și alunecarea stratului instabil din partea superioară, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici. Sub 1800 m stratul de zăpadă este de asemenea însemnat. Pe pantele înclinate, stratul instabil de la suprafață, care depășește pe alocuri 50-70 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat,
ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari, riscul declanșării fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici.

De asemenea, risc de avalanșă există și în munţii Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi Bucegi, Munţii Rodnei, Călimani-Bistriţei şi Vlădeasa-Muntele Mare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase