România a încheiat misiunea de menținere a păcii în Mali. Câte vieți au salvat militarii români – VIDEO

Publicat: 16/10/2020, 12:03

În timpul misiunii de un an în Mali, detașamentul „Carpathians Puma” a fost implicat în sute de misiuni de luptă și a contribuit la evacuarea medicală a zeci de răniți. Cea de-a doua rotație a plecat în țara africană în plină pandemie de COVID-19, fiind supusă unor măsuri speciale pentru limitarea riscului infectării cu noul coronavirus.

Angajamentul asumat față de Organizația Națiunilor Unite, prin România a a contribuit la eforturile internaționale de menținere a păcii în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare în Republica Mali/MINUSMA, s-a încheiat oficial joi, 15 octombrie, a transmis Ministerul Apărării Naționale, printr-un comunicat de presă.

120 de militari și patru elicoptere în fiecare rotație

România a sprijinit ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecția civililor și împiedicarea reîntoarcerii elementelor armate ostile ale Acordului de Pace în zonele populate. Detașamentul românesc, care a fost compus din aproximativ 120 de militari și patru elicoptere /pe rotație, a efectuat misiuni de evacuare medicală MEDEVAC/CASEVAC, transport trupe și materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană și misiuni de observare.

Militarii care au asigurat cea de-a doua rotație a misiunii ONU a Detașamentului  „Carpathian Pumas” au plecat spre Mali la jumătatea lunii aprilie, când România era în stare de urgență, dar înainte de decolare, au stat în izolare instituționalizată, pentru a reduce la zero riscul contaminării colegilor lor.

Mai mult, la jumătatea lunii august, militarii români au asistat la lovitura de stat din Mali, dar fără a fi puși în pericol.

Militarii care au asigurat cea de-a doua rotație a misiunii Detașamentului „Carpathian Pumas” au plecat spre Mali în aprilie/ Sursa: MApN - foto Bogdan Pantilimon
Militarii care au asigurat cea de-a doua rotație a misiunii Detașamentului „Carpathian Pumas” au plecat spre Mali în aprilie/ Sursa: MApN – foto Bogdan Pantilimon

Comandatul misiunii: „Ați demonstrat cu adevărat profesionalismul și angajamentul României”

În perioada octombrie 2019 – octombrie 2020, pe timpul celor două rotații, detașamentul „Carpathian Pumas”, format din militari și elicoptere IAR-330 Puma L-RM din cadrul Forțelor Aeriene Române, a îndeplinit misiunile operaționale solicitate de ONU, cumulând peste 350 de misiuni de luptă, dintre care 18 misiuni de evacuare medicală aeriană (în sprijinul a mai mult de 40 de pacienți),  aproximativ  200  de misiuni de recunoaștere/ cercetare și patrulare aeriană, 100 misiuni de transport, cu două  dislocări rapide executate pentru sprijinul operațiilor ONU din alte sectoare, pe locațiile Mopti și Kidal.

Comandantul Misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), generalul-locotenent Dennis Gyllensporre, a apreciat, recent, că militarii români au făcut cu adevărat diferența în cadul acestei misiuni, „pentru că elicopterele reprezintă o capacitate esențială a ei”, și că i-au înlocuit cu succes pe militarii canadieni.

„Vă mulțumesc pentru tot ce ați realizat în acest an, pentru concentrarea asupra misiunii și numărul mare de ore de zbor. Ați demonstrat cu adevărat profesionalismul și angajamentul României”, a concluzionat comandantul MINUSMA.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, în ultimul an, elicopterele românești IAR-330 Puma L-RM au efectuat aproximativ 1250 de ore de zbor în zona subsahariană, din care peste 200 pe timp de noapte, detașamentuui revenindu-i o arie de responsabilitate comparativă cu teritoriul României.

De asemenea, militarii români au desfășurat periodic activițăti de instruire în sprijinul contingentelor multinaționale din zona de dislocare, în special exerciții de Evacuare Aeriană Medicală Înaintată și de Reacție Rapidă (îmbarcare/debarcare, proceduri pentru evacuarea de urgență, cunoașterea configurație de transport), se arată în documentul transmis.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto