România cumpără trei sisteme autopropulsate, a câte 18 obuziere, și peste 17.000 de proiectile explozive. Cât costă contractul scos la licitație

România cumpără trei sisteme autopropulsate, a câte 18 obuziere, și peste 17.000 de proiectile explozive. Cât costă contractul scos la licitație
Publicat: 31/07/2023, 15:48

Ministerul Apărării Naționale a scos la licitație restrânsă, prin Romtehnica, un nou pachet din programul de înzestrare, contract ce vizează cumpărarea a trei sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion. Obiectivul achiziției publice este de a asigura sprijinul prin foc indirect nemijlocit al forțelor de manevră, potrivit oficialilor Armatei.

Compania Națională Romtehnica, de sub autoritatea Ministerului Apărării (MApN), a lansat licitația pentru cumpărarea de artilerie autopropulsată. Este vorba de trei sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, a câte 18 obuziere, plus muniția aferentă.

Anunțul de participare la fost publicat pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pe 30 iulie, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor și deschiderea acestora este 11 septembrie.

În ce constă sistemul

Conform anunțului de participare, Robotehnica se așteaptă ca la licitația restrânsă să participe cel puțin trei candidați, iar în situația în care numărul de candidaturi selectate este mai mic față de cel estimat, autoritatea contractantă va continua procedura de licitație restrânsă numai cu acel/acei candidați care îndeplinește/îndeplinesc criteriile solicitate.

Contractul pentru „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv, Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen, Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare, Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire)”, este estimat la o valoare de 4.184.614.517 de lei. Durata contractului este de 60 de luni.

Conform documentelor oficiale, produsul „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” va permite structurilor înzestrate cu acesta să desfășoare operații de intensitate ridicată și să asigure sprijinul nemijlocit al operațiilor marilor unități/unităților interarme, contracararea acțiunilor artileriei adversarului și sprijinul prin foc în adâncime, prin angajarea mai multor tipuri de ținte terestre sau la suprafața apei (punctuale, de suprafață, fixe, în mișcare, adăpostite, neadăpostite, protejate sau neprotejate de blindaj), în majoritatea tipurilor de teren (inclusiv litoral, zone muntoase, arctice, împădurite, junglă, deșert, mediu urban), în condiții speciale (vizibilitate redusă, temperaturi extrem de ridicate/foarte scăzute), atât ziua cât și noaptea.

Fiecare dintre cele trei sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion va avea următoarea compunere:

  1. Obuzier cal. 155 mm auto propulsat, pe șenile: 18 cpl;
  2. Teavă cal. 155 mm, de rezervă: 9 buc;
  3. Mașină specializată de transport și încărcat muniții: 12 cpl;
  4. Post de observare de artilerie auto propulsat: 9 cpl;
  5. Autostație meteorologică: 1 cpl;
  6. Mijloc tehnic de evacuare a echipamentelor avariate (TEHE-VAC): 3 cpl;
  7. Sistem de cercetare acustică: 3 cpl.

Totodată, împreună cu Sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, furnizorul are obligația de a livra și patru tipuri de muniții, al căor cost este inclus în valoarea estimată a procedurii de achiziție, cu diferite termene de livrare.

Conform documentelor publicate, la procedură pot participa operatori economici români sau străini, care să fie la zi cu plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor la buget.

În ceea ce privește situația economică și financiară, cerința minimă de calificare care i se impune candidatului este să prezinte documente din care să rezulte că îndeplinește condițiile referitoare la media cifrei de afaceri anuală, pe ultimii trei ani, care trebuie să fie cel puțin egală cu 4.184.614.517 lei, fără TVA.

La capitolul capacitate tehnică și profesională, cerința minimă de calificare este că operatorii economici candidați trebuie să prezinte documente din care să rezulte că, în ultimii 5 ani, calculați până la data-limită de depunere a candidaturilor (stabilită în anunțul de participare), au efectuat în mod corespunzător livrări de minimum 54 cpl. obuziere auto-propulsate, cal. 155 mm, pe șenile.

Parte din programul de înzestrare a Armatei

Această achiziție se regăseste pe lista programelor pentru care Ministerul Apărării Naționale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului. Conform stenogramei şedinţei Birourilor permanente reunite din 21 martie, solicitarea Ministerului Apărării Naţionale privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente unor programe de înzestrare  a fost trimisă la Comisiile pentru apărare din cele două Camere pentru întocmirea documentației necesare.

„Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuire în câmpul tactic, cu o mobilitate şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, se arată în solicitarea MApN.

Conform documentului MApN, programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” constă în achiziţia a cinci sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului este estimată la 1.923 milioane USD. „Programul de înzestrare (cu plățile aferente) se va desfăşura în două etape. În etapa I se are în vedere achiziția a 3 sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Etapa va fi iniţiată în 2023 şi se va derula pe 6 ani (până în anul 2028). Valoarea estimată a contractelor de achiziție este de 1.158 milioane dolari. Pentru etapa a II-a se are în vedere achiziţia a 2 sisteme autopropulsate, cu iniţiere după anul 2028, a cărei valoare va fi mai mare de 100 de milioane de euro”, se arată în document.

În solicitarea MApN se regăsesc alte patru programe de înzestrare:

  • „Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD”
  • „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI”
  • „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM”
  • „Rachetă aer-aer dirijată cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER”

Solicitare MApN Programe Inzestrare by Gandul.info on Scribd

Sursa foto: Facebook – MApn – caracater ilustrativ

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...