Prima pagină » Actualitate » România, pe primul loc în Europa la SCUMPIRI. Cât plătim în plus pentru alimente și produse de bază

România, pe primul loc în Europa la SCUMPIRI. Cât plătim în plus pentru alimente și produse de bază

Românii plătesc mai mult decât alți europeni pentru produse alimentare și nealimentare, arată date recente. Comparând aceleași produse din același lanț de magazine, s-au constatat diferențe semnificative de prețuri între România și alte state europene, precum Italia, Germania sau Bulgaria.

Analizând produsele de carne, o cutie de aripi de pui de aproximativ 900g costă 30 de lei în România, în timp ce în Italia același produs este mai ieftin cu 5 lei, prețul fiind de 25 de lei. De asemenea, brânza feliată are un preț de 12 lei pe rafturile din România, dar aceeași brânză costă doar 8,50 lei în Germania, ceea ce evidențiază o diferență de peste 3 lei pentru același produs.

Cafeaua și pastele, mai ieftine în alte state europene

Pentru cafeaua de 250g, românii plătesc cu peste 10 lei mai mult decât italienii, deși produsul provine din același lanț de magazine. În cazul pastelor, diferența de preț este de aproximativ 20% între România și Italia, acestea fiind semnificativ mai accesibile pe piața italiană.

Fructele și legumele, vedetele scumpirilor în România

Fructele și legumele au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri în ultimul an. De exemplu, un kilogram de căpșuni costă 9 lei în România, față de doar 7,60 lei în Bulgaria. Conform Institutului de Statistică, scumpirile au afectat în special sortimentele de fructe, legume și carne.

Impactul asupra consumatorilor

Creșterea prețurilor în România se resimte puternic în bugetele familiilor. Scumpirile afectează atât alimentele de bază, cât și produsele nealimentare, cum ar fi detergenții. Diferențele de prețuri față de alte state europene subliniază inegalitatea puterii de cumpărare, plasând România în fruntea topului european al scumpirilor.

 


Sursa: Antena 3

Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Profimedia

CITEȘTE ȘI:

Guvernul britanic introduce un nou document OBLIGATORIU pentru intrarea europenilor în Regatul Unit. Despre ce este vorba și de când intră în vigoare

Oferte last minute pentru destinații EXOTICE. Reduceri de până la 20% la vacanțele de iarnă

Cum arată NUNȚILE în 2025. Tendințele care schimbă regulile jocului

„Noul eu” în 2025: Psihologii avertizează asupra pericolelor schimbărilor FORȚATE

Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specializarea Jurnalism. A debutat în carieră pe un post de redactor, iar ulterior a lucrat ca specialist în comunicare. Înainte ... vezi toate articolele

Citește și