România prezentă în cadrul Comitetului privind Studiul economic 2024 la OCDE / Țara noastră urmează să implementeze recomandările finale

Publicat: 17/01/2024, 11:54

În cadrul demersurilor vizând procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în  data de 16 ianuarie 2024, România a fost invitată să participe la cea de-a 1423-a reuniune a Comitetului pentru Evaluare Economică și Dezvoltare privind Studiul economic al României 2024, eveniment care s-a desfășurat în format hibrid, la Paris, transmite Secretariatul General al Guvernului.

Delegația României a fost condusă de Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, alături de reprezentații instituțiilor și autorităților vizate de analiza aprofundată a domeniilor cuprinse de document, respectiv: Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Banca Națională a României și Cancelaria Prim- Ministrului.

Având în vedere formatul reuniunii, această etapă a studiului s-a bucurat și de prezența în online a peste 100 de reprezentați din partea ministerelor, instituții și autorități centrale, care au susținut poziția României în fața reprezentanților celor 38 de state membre ale Comitetului pentru Evaluare Economică și Dezvoltare, fiind implicate în perioada de realizare pe parcursul anului 2023.

Echipa națională de coordonare a procesului de aderare la OCDE de la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și Secretariatului General al Guvernului (SGG), împreună cu Comisia Națională de Strategie și Prognoză, aflată sub autoritatea SGG, au asigurat activitățile privind organizarea colectării de date la nivelul României pentru realizarea studiului, precizează instituția.

Sursa/ SGG

Progresele României pentru aderarea la OCDE

În cadrul reuniunii de la Paris, din 16 ianuarie, în secțiunea dedicată special României, s-au discutat aspectele din cadrul fiecărui capitol din studiu și progresele înregistrate față de studiul precedent, publicat în anul 2022, în domeniile economice relevante pentru procesul de aderare la OCDE.

Studiul economic al României 2024 reprezintă un element cheie pentru procesul de aderare la OCDE, reflectând în mod obiectiv progresele realizate în ultimii doi ani și alinierea graduală la standardele OCDE stabilite pentru economiile de elită la nivel mondial. Varianta finală a Studiului, astfel cum va rezulta în urma discuțiilor aplicate de astăzi, de la Paris, va conține o prezentare realistă a  situației economice actuale din România iar instituțiile și autoritățile publice vizate de studiu vor fi implicate în implementarea recomandărilor finale, a declarat Mircea Abrudean.

Coordonatorul Național pentru Aderarea României la OCDE, Luca Niculescu, dar și fost ambasador al României la Paris, a precizat că „România este pe deplin implicată într-un efort național de autoevaluare”.

 În calitate de stat candidat la aderarea la OCDE, România este, în prezent, pe deplin implicată într-un efort național de autoevaluare a îndeplinirii condițiilor și standardelor necesare procesului de aderare, a precizat Luca Niculescu.

Studiul economic OCDE se realizează pentru toate statele membre o dată la 2 ani și reprezintă o raportare la o serie de indicatori tehnici standard ai economiilor performante.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022. În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Sursa/ SGG

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Cine e LIDERUL „răsculaților” de la Afumați. Boier moldovean la congresul PSD și călăreț la iUmor: „Mă frământă talentul!”

VIDEO| F. Barbu vrea prelungirea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază: „Vom lua în calcul și produsele consumate în perioada Paștelui”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?